Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Buď náš primátor, nebo nic: Boj o Prahu graduje. Piráti nám dali ultimátum, tvrdí Pospíšil

Autor: Zuzana Štíchová - 
25. října 2018
05:30

Na tenkém ledě stojí aktuálně trojkoalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil. Jednání o obsazení primátorského křesla totiž podle Jiřího Pospíšila přinesla ultimátum ze strany Pirátů. Zdeněk Hřib prý svým partnerům pohrozil, že buď stane v čele metropole on, nebo plánovaná koalice skončí. Piráti ani lídr Prahy sobě Jan Čižinský nechtěli informace komentovat, zároveň je ale ani neoznačili za liché.

Já, nebo nic. S takovým postojem se podle lídra Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila vytasil jeho pirátský protějšek Zdeněk Hřib. „Největší ambice mají v tuto chvíli Piráti, kdy pan Hřib jasně řekl, že pokud Piráti nebudou mít pozici primátora, pak nebudou v této koalici. Postavili tento ultimativní požadavek,“ řekl Pospíšil Blesk Zprávám ve Štrasburku, kam odjel na zasedání Evropského parlamentu.

Sám přitom nezastírá své ambice se do čela Prahy postavit. „Chtěl bych být primátorem, protože mám zkušenosti z exekutivy, pět let jsem byl ministrem spravedlnosti a tyto zkušenosti by se určitě hodily. Dodávám, že na mých ambicích tato koalice určitě neztroskotá,“ uvádí opakovaně.

Zda Piráti skutečně na jednání s ultimátem přišli, nechtěl potvrdit ani předseda zastupitelského klubu Adam Zábranský, ani šéf pražských Pirátů poslanec Ondřej Profant.

„Nebudu komentovat probíhající vyjednávání nad rámec toho, co sdělujeme oficiálně. Toto je mezi námi a našimi partnery,“ reagoval na dotazy Profant. „My nechceme s pozicí primátora obchodovat, náš požadavek vyplývá z výsledků voleb, kdy jsme byli nejúspěšnější stranou z potenciální koalice,“ odpověděl Zábranský.

A zdrženlivý je ke komentování jednání také „třetí do party“. „Změna, kterou Praha sobě reprezentuje, spočívá také v tom, že jednáme s cílem dojednat pro Prahu co nejlepší koalici. A to se podaří, jen pokud budeme s partnery jednat u stolu a budeme komentovat dohodu, či nedohodu,“ nevyloučil Jan Čižinský, že ultimátum Pirátů je skutečně na stole.

Tento požadavek v této podobě znám od konce minulého týdne. Že Piráti nepřipouštějí debatu o jiných variantách uspořádání v koalici, že bych byl například primátorem já, nebo pan Čižinský, a oni měli větší zastoupení v radě,“ prozradil Pospíšil, jak dlouho musí s touto variantou kalkulovat.

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách | ČTK

Program je hotov, začal boj o „resorty“

Koalice se zatím shodla na programu, tedy na tom, co by chtěla za 4 roky s Prahou udělat. Teď začala bitva o post primátora a obsazení městské rady. „Teď vyjednáváme o rozdělení postů v městské radě a tam samozřejmě se dostáváme na citlivé téma. Jsme tři stejně silné strany, každá má 13 zastupitelů, a musíme se nějak domluvit,“ poznamenal Pospíšil ke stavu vyjednávání.

Střetávají se tak dva rozdílené pohledy na výsledek voleb. Jeden hovoří o tom, že nejvíce hlasů dostali Piráti, druhý pak o tom, že v zastupitelstvu mají všechny tři subjekty rovnocennou pozici - 13 členů.

„Není to jen o pražském primátorovi, je to o tom, jak se pak rozdělí jednotlivé resorty městské politiky. Ten, kdo bude mít primátora, by měl respektovat své partnery, kteří by měli mít v takovém případě právo vybrat klíčové resorty,“ požaduje ústupek u svých partnerů předseda TOP 09. Z jeho slov vyplývá, že ani tam Piráti nejsou příliš vstřícní.

Mezi tradičně nejklíčovější oblasti patří na magistrátu doprava, finance nebo správa majetku. Jednání by měla pokračovat ve čtvrtek a nedá se předpokládat, že půjde o poslední schůzku.

Pokud se podaří koalici dohodnout, svá místa v radě budou mít zřejmě jistá minimálně Hana Marvanová (STAN) a Hana Třeštíková (Praha sobě). Další jména se budou odvíjet od postu primátora.

draurora00 ( 25. října 2018 18:27 )

Volby v Praze vyhráli piráti? Já skoro měsíc žiji v domnění, že to byla ODS! Samožerný pan hřib je viditelně opojen sám sebou... a kecá a kecá....

dragomira ( 25. října 2018 15:40 )

Na té fotce ukazuje jak kouří paťáky?

marmat ( 25. října 2018 14:11 )

Opravdu FRACKOVĚ nesou "IN" A proč převzal Pirát MUDr. Hřib ten šílený výraz !?

marmat ( 25. října 2018 14:09 )

"pan Hřib jasně řekl, že pokud Piráti nebudou mít pozici primátora, pak nebudou v této koalici. Postavili tento ultimativní požadavek,“ řekl Pospíšil" Takže milí Piráti...Vaše drzost (pod taktovkou zhrzeného Kalouska) je TITANIK...

marmat ( 25. října 2018 14:04 )

Čtěte články...néééééé jen TITULKY !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa