Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hurikán a ničivá bouře najednou. Extrémní počasí zabilo v Mexiku už 12 lidí

Autor: ČTK - 
23. října 2018
10:23

Západní pobřeží Mexika dnes zasáhne nebezpečný hurikán Willa, který podle meteorologů bude provázen větry o rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, a tropická bouře Vicente. Ta už přinesla lijáky a záplavy do jihomexického státu Oaxaca, kde při nich podle mexických médií zemřelo nejméně 12 lidí. Místní úřady v některých oblastech evakuovaly asi 7000 osob z nízko položených pobřežních regionů, zejména ve státě Sinaloa.

Hurikán Willa má zasáhnout mexické státy Nayarit a Sinaloa, tropická bouře Vicente dorazí o něco jižněji do států Jalisco a Colima. V regionu je řada turisty oblíbených letovisek, v těch největších je podle agentury EFE nyní na 40.000 turistů. Kromě silného větru se očekávají lijáky a záplavy. Napršet by podle meteorologů mohlo někde až 250 litrů na metr čtvereční. Na pobřeží mohou být až desetimetrové vlny.

Hurikán Willa, který v pondělí zesílil na nejvyšší pátý stupeň na hurikánové škále, dosahuje nyní stupně číslo čtyři a než dorazí na pevninu, měl by zeslábnout na stupeň číslo tři. I tak ale bude mít vítr, který s sebou přinese, rychlost až 200 kilometrů v hodině. Bude tak zřejmě vyvracet stromy a odnášet střechy domů. Úřady proto dnes uzavřely na řadě míst školy a někde na pobřeží doporučily evakuaci.

Na mexickou pevninu by hurikán měl dorazit v sedm večer místního času (po půlnoci SELČ) asi 90 kilometrů jižně od turisty oblíbeného přístavního města Mazatlán. Radnice tohoto půlmilionového města už připravila provizorní ubytování pro několik tisíc lidí a monitoruje situaci v nízko položených čtvrtích. Podle agentury AP žije ve městě hodně Američanů a Kanaďanů.

Ještě než dorazí na mexickou pevninu, přežene se hurikán přes ostrovy Islas Marías, které leží asi 100 kilometrů od mexického pobřeží a na nichž je kromě přírodní rezervace i federální věznice.

Tropická bouře Vicente postupuje z jihu pobřeží Mexika a měla by slábnout a pomalu se rozpustit. Provázejí ji silné deště, které už na jihozápadě Mexika způsobily záplavy. Při nich zemřelo ve státě Oaxaca 12 lidí, včetně pěti nezletilých a dětí.

Zobrazit celou diskusi