Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Oslavy stovky v Brně: Cestování časem, písničky Hugo Haase i kult tatíčka Masaryka

/
  • Tradiční vzpomínková akce u sochy prezidenta Osvoboditele
    23. října 2018 ● 14:05

    Sto let republiky pojímá moravská metropole jako velkou událost. Hned na několika místech se nejen v neděli 28. října konají oslavy. Proběhnou jak oficiální akce za účasti nejvyšších představitelů města i státu, tak i výstavy, divadelní představení a happeningy.

  • 1.

    Přehlídka historické módy

    Dobové historické atrakce čekají na návštěvníky oslav v Denisových sadech. Oko potěší přehlídka historické módy a uchu zalahodí promenáda koncertujícího C. K. dechového orchestru. Obrázek na památku vám vytvoří v dobovém fotosalonu. „Na počkání lze získat historickou fotografii k nerozeznání od skutečné 100 let staré fotky, včetně původní technologií zlatého hlubotisku vyrobených fotokartiček,“ láká organizátor Dan Urbánek. Herci brněnských divadel obrazně svrhnou mocnářství  28. října mezi jedenáctou a šestnáctou hodinou. Každý účastník v dobovém oděvu obdrží dárek.

    Přehlídka historické módy i dokonalá kopie fotografie z roku 1918
    Autor: Společnost Renata - Dan Urbánek

  • 2.

    Výstava o moravsko-slovenských vztazích a kultu Masaryka

    Moravské zemské muzeum pořádá k výročí vzniku ČSR expozici o stoletém prolínání dvou národů Čechů a Slováků. Z hlediska naší země se pak zaměřuje hlavně na Moravu. „Jedná se o tři výstavní projekty. První je věnován vzniku Československa z pohledu moravsko-slovenských vztahů. Druhý se zaměřuje na osmičkové roky a třetí řeší v širokém slova smyslu lidovou kulturu,“ upřesňuje tisková mluvčí Barbora Javorová. Pozornost bude věnována i kultu prezidenta Masaryka, akcím čs. zahraničního odboje či vyhlášení společného státu a obsazování Slovenska. Výstava potrvá až do konce října příštího roku.

    Výstava o moravsko-slovenských vztazích a kultu Masaryka
    Autor: Archiv Moravské zemské muzeum

  • 3.

    Koncert na oslavu 100 let založení republiky

    V brněnském Sono centru se 28. října 2018 bude cestovat časem. Odpoledne a večer se zde na oslavu 100 let založení Československé republiky koná velký koncert, na kterém vystoupí hudebníci spojení s Brnem. „Každý účinkující představuje určité časové období a žánr. Vystoupení kapely Django Jet, která hraje swing, nás přemístí do 30. a 40. let minulého století. Kapela Synkopy 61 nás zase pomyslně přesune do 60. a 70. let, kdy tato bigbítová formace patřila ke špičce naší populární hudby,“ vysvětluje téma posunu času PR Kateřina Červinková. Koncert začíná od 16. hodiny.

    Koncert na oslavu 100 let založení Československé republiky - Archiv kapely Django Jet
    Autor: Archiv Kateřina Červinková

  • 4.

    Kabaret s písničkami hvězd prvorepublikového hereckého nebe

    Den po oficiálních akcích v pondělí 29. října se ve vile Löw-Beer koná kabaretně laděný pořad, který přenese diváky zpět do zlaté éry první republiky. „Pořad je koncipován jako pásmo populárních hitů, které zpívaly hvězdy prvorepublikových filmů jako R. A. Dvorský, Adina Mandlová, Ljuba Hermanová nebo Hugo Haas,“ prozrazuje organizátor akce Jiří Vondrák. Zajímavostí budou krátké scénky a vzpomínky na známé herce z první republiky. Vystoupí například Hana Robinson, Ctibor Bártek, Helena Vyvozilová, Jiří Vondrák. Kabaret má název „Mě to tady (ne)baví“ a začíná v 19 hodin.

    Kabaret s písničkami hvězd prvorepublikového hereckého nebe
    Autor: Archiv Kateřina Červinková

  • 5.

    Vzpomínka u sochy

    „U sochy T. G. Masaryka na Komenského náměstí se 28. října 2018 v 10 hodin koná vzpomínkový akt u příležitosti 100. výročí vzniku samostatné ČSR,“ mluvčí magistrátu Brna Filip Poňuchálek. Tradičního vzpomínkového aktu u sochy „tatíčka“ Masaryka se zúčastní zástupci veřejných institucí z poslanecké sněmovny, senátu, konzulátů, univerzit nebo občanských spolků a sdružení.

    Tradiční vzpomínková akce u sochy prezidenta Osvoboditele
    Autor: M. Smerková

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy