Jízdní řády přestaly reálně existovat. Spílat řidičům není na místě. Nemají kudy obvyklé trasy rozumně objet. „Do práce jsem jela o čtyřicet minut déle než normálně,“ řekla Blesku Marta Urbanová (38) z Líšně. Peklo přitom potrvá nejméně rok a čtvrt.

Uzavření Zábrdovické ulice a mostu přes Svitavu odřízlo od centra východní čtvrtě Brna. Špunt se stal neřešitelným rébusem nejen pro motoristy a zdravé lidi. Nejvíce trpí pacienti docházející do Vojenské nemocnice. Staří a nemocní lidé se belhají až 400 metrů k provizorní zastávce Francouzská na Cejlu.

 

Vlaky jezdí co pět minut

Pokud by pro ně chtěli příbuzní přijet autem, po objížďkách absolvují, s nejistým výsledkem, téměř sedm kilometrů navíc.

V nekonečných proudech aut se v Brně utopily i sanitky. Proudy lidí se snaží co nejvíce přepravit po Brně železnice. Vlaky mezi hlavním a židenickým nádražím pendlují ve špičce v pětiminutových intervalech.

Jediní, kdo na uzavření mostu dočasně „vydělali“, jsou obyvatelé rušné Zábrdovické ulice. Dělníci tam v pondělí svěsili troleje a lidé si zde minimálně rok a půl vychutnají nepoznaný klid.

Pěší zdolají řeku po lávce

Lidé bydlící v Zábrdovicích budou moci přejít přes řeku po provizorní lávce pro pěší, kterou úřady zřídí vedle opravovaného mostu. Stejný způsob mohou zvolit i lidé z východních čtvrtí, které tramvaj vyloží na nové konečné v Lazaretní ulici – po přechodu lávky nasednou do tramvaje v dočasné zastávce Francouzská.

Opačným směrem se pak cestující dostanou z centra domů, do svých sídlišť. Do Vojenské nemocnice, ležící na levém břehu Svitavy, se pacienti dostanou pouze od Staré Osady. Ti, kdo do špitálu putují z centra, objedou půl Brna.

Do města s mapou v kapse

Uzávěra mostu zcela přeorganizuje MHD. Do severní části Brna budou ze Staré Osady jezdit trolejbusy 25 a 26. Linky 201 a 202 neskončí u nádraží, ale pojedou kolem Zbrojovky a kostela Nanebevzetí Panny Marie k mostu, kde vznikne zastávka Lazaretní. Linka 201 bude pokračovat na Životského, kde lze přestoupit na šalinu 8.

Hlavní objížďky pro auta

Primární objížďky povedou po silnicích I/42 a I/50: Hladíkova, Olomoucká, Ostravská, Otakara Ševčíka, Gajdošova, Svatoplukova, Karlova, Provazníkova a dále po místních komunikacích Koliště, Křenová, Tržní, Milady Horákové, Merhautova, Drobného. Sekundární objížďky vedou po Cejlu, Vranovské, Svitavské, Nováčkově, Dačického a Dukelské třídě. Pozor, všude tam úřady přemalují a změní dosavadní značení!

Aktuální situaci sledujte na internetu

Změny dopravní situace i organizace MHD v Brně budou mimořádně rozsáhlé. Aktuální informace o stavbě včetně aktualit o dopravních omezeních najdou lidé na webu KopemeZaBrno.cz. Informace o výlukovém vedení MHD budou na webu ZDE