Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Reprezentoval skvěle,“ hájí Babiš cestu Vondráčka do Ruska. Probere ji Sněmovna

Autor: ČTK - 
21. října 2018
15:09

Premiér Andrej Babiš dnes v České televizi hájil předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (oba ANO) v souvislosti s jeho cestou do Ruska, kde jednal i s politiky, kteří figurují na sankčním seznamu Evropské unie a Spojených států. Ministerský předseda v dnešních Otázkách Václava Moravce zároveň podpořil návrh opozičních Pirátů, aby Vondráčkovu cestu projednalo plénum dolní komory.

Babiš zdůraznil, že Česko stojí za tím, že ruská okupace ukrajinského Krymu je nepřijatelná a že unijní sankce platí, s Ruskem je ale podle něho nutné komunikovat. „Vondráček nás reprezentoval skvěle,“ uvedl dnes v ČT premiér. Prohlásil také, že cesta byla úspěšná.

Předseda Sněmovny Vondráček v Rusku jednal i s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. Babiš poukázal například na to, že poslanci německého Bundestagu hrají s poslanci ruské dumy dokonce fotbal. „Celý svět tam prostě chodí,“ řekl.

Část domácí opozice vnímá cestu jako problematickou, jak dnes připomněl Babišův oponent v televizní debatě, předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Ministerský předseda připomněl, že šlo o cestu zdravotnického výboru. Vondráček delegaci vedl. „Celá iniciativa vznikla kvůli stížnosti českých občanů, že nemají adekvátní zdravotní péči v Rusku,“ řekl Babiš.

Premiér tvrdí, že cesta do Ruska se využila k útokům na ANO a na Vondráčka. „Ono se to na tom plénu vysvětlí, myslím, že pan Vondráček nemá co skrývat,“ dodal.

Zařazení debaty o Vondráčkově cestě do Ruska na program schůze Sněmovny dnes v České televizi podpořili také předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) a poslanec Jiří Kobza (SPD). Shodli se na tom, že předseda Sněmovny by neměl vyjíždět na zahraniční cesty jako součást sněmovního výboru.

Předseda Sněmovny nemůže jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů země vyjíždět do světa jako nějaký přívěšek,“ řekl Zaorálek. Problémy se zdravotní péčí pro Čechy v Rusku měla podle něj řešit česká ambasáda v Moskvě, ministerstvo zahraničí či ministerstvo zdravotnictví. Šéf Sněmovny má mít pro zahraniční cesty svou vlastní agendu, dodal.

marmat ( 22. října 2018 19:09 )

U MORAVCE (v neděli 21.10.2018 od 12.oo ) Pirát Bartoš ze zoufalství "smečoval" (tedy moc chtěl....) jestli napřed nechtěl NĚKDO omluvu Putina za lži ohledně Novičoku. Zkuste MLČETI=ZLATO poslanci Piráti !!! Toto je TITANIK

marmat ( 22. října 2018 19:02 )

Bravo ANO.....s Moskvou dokázal pan JUDr.Vondráček mluvit i o Novičoku i Nikulinovi !!! Jako první !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 22. října 2018 18:55 )

Piráty odrovnává guru Kalousek !!! Nestačí mu jeho destrukce ČSSD s nastrčeným Sobotkou a programem Anti-Babiš...To se povedlo 100% Teď to baštěj Piráti jako malinu...Choděj a namistrovaně se prezentují (i chlubí) BONZOVÁNÍM do Bruselu...Guru JK rozjel udání na OLAF, který nic nezjistil a doporučil přešetření českou policií...

marmat ( 22. října 2018 00:03 )

To by bylo ohromné, kdyby to zkousli politici, lobisti, Češi si to uvědomují možná víc, než doufáme ! Ale ON dostane přes prsty za cokoliv -i za slevy jízdné pro studenty a důchodce....Tedy od opozice, která se vzteká, že jí vyfouknul téma ! Nikdo tu českou CHOBOTNICI tak nešokoval a ta se brání jakýmikoliv prostředky Ovšem třeba v Brně vypustila mizernej inkoust na radnici-zapomněla se "chovat jinak"!

marmat ( 21. října 2018 23:56 )

cezar8: DÍKY CEZARE .Lépe to nejde popsat....Výkon velkého neurotika Moravce byl nejzoufalejší, co snad kdy předvedl...Jako zaplacená štvanice na "vytočení"premiéra !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa