Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poche končí v Bruselu a ČSSD hledá lídra. Zaorálek: Já to nebudu

Autor: Jakub Veinlich - 
21. října 2018
06:00

Na ČSSD se po prohraných volbách do zastupitelstev měst a obcí a třetiny Senátu valí další problém. V době, kdy si straníci vyříkávali volební propadák na zasedání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové, se ukázalo, že bude mít problém se sestavováním kandidátky pro volby do evropského parlamentu. Podle informací Blesk Zpráv se předseda strany Jan Hamáček chystá oslovit ke kandidatuře z prvního místa Lubomíra Zaorálka. Jenže bývalý ministr zahraničí tuto nabídku odmítne.

Sotva si ČSSD olízala rány z volebního propadáku, čeká ji, stejně jako ostatní strany, další sestavování kandidátek. Tentokrát pro volby do Evropského parlamentu. Zatímco lidovci s téměř ročním předstihem už své kandidáty představili, v ostatních stranách na sestavování kandidátek teprve pracují. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček se podle informací Blesk Zpráv chystá s nabídkou být lídrem voleb oslovit Lubomíra Zaorálka.

„Moc se mi dnes nechce odcházet z toho bojiště tady v České republice,“ řekl Blesk Zprávám Zaorálek. Bývalý ministr zahraničí prý cítí, že by mohl být ČSSD prospěšný a pomoct jí zpět nahoru tady v Česku a v Poslanecké sněmovně.

„Jít do Evropy, to je věc, která mě zajímá, ale byl bych tam rád, kdybych měl za sebou politickou stranu a sílu, ale jako jeden poslanec tam nezmůžu nic. Konsolidovaná sociální demokracie je předpoklad pro to, abychom mohli někdy dělat i nějakou evropskou politiku,“ naráží Zaorálek na to, že i po evropských volbách nebude v Evropském parlamentu nejspíš sedět moc zástupců ČSSD.

V roce 2014 přitom sociální demokraté získali ve volbách do Evropského parlamentu 14,17% hlasů a mají tak střídavě v Bruselu a ve Štrasburku 4 europoslance. „Když nemáte zameteno na dvorku, tak uvnitř neuděláte nic,“ glosuje situaci v ČSSD a zároveň šanci na úspěch ve volbách Zaorálek.

Roli lídra si přitom bývalý ministr a místopředseda sociálních demokratů už jednou vyzkoušel. Loni na podzim vedl potápějící se stranu po odchodu Bohuslava Sobotky jako celostátní tvář ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Teď o této nabídce podle svých slov ale zatím jen slyšel. Jakou odpověď předsedovi Hamáčkovi, posílenému po sobotním hlasování ústředního výkonného výboru ČSSD novou silnou důvěrou, řekne, už ale prý téměř jistě rozmyšlené má.

„Jsem v situaci, kdy vím, že se na mě chtějí obrátit a že mi to zřejmě chtějí navrhovat, zatím se to nestalo, mimochodem. Takže jsem neměl ještě možnost tu svou pozici vysvětlit. Jsem ale přesvědčen, že bych se měl snažit udělat pořádek tady doma. A připadá mi, že tohle nemám zklamat,“ uzavřel Zaorálek, který zatím ani neuvažuje znovu kandidovat zpět do vedení ČSSD.

V sobotu si širší vedení sociálních demokratů odsouhlasilo, že nové vedení budou volit 1. a 2. března. 

Poche končí v Bruselu

Kandidátku pro volby do evropského parlamentu by přitom sociální demokraté měli schvalovat 8. prosince. A už teď je jasné, že minimálně jeden ze čtveřice europoslanců – Miroslav Poche na ní nebude.   

„Už před dvěma lety jsem se rozhodl, že nebudu znovu kandidovat,“ řekl Blesk Zprávám Poche, který v současné době pomalu balí kufry na ministerstvu zahraničí. Jeho bývalý asistent Tomáš Petříček totiž po té, co se stal ministrem, zrušil pozici politického tajemníka, kterou zastával právě Poche.

Návrat k Petříčkovi

Z Černínského paláce ale tento vlivný politik především v pražské ČSSD tak úplně nezmizí. Petříčkovi zatím do skončení mandátu totiž bude radit externě. Poté zřejmě navážou užší spolupráci. „Předpokládám, že do konce června příštího roku budeme spolupracovat externě, nebo spíše neformálně, a potom se možná domluvíme na nějaké užší nebo bližší spolupráci,“ řekl Blesk Zprávám Poche, který zároveň odmítl, že by spory o jeho jmenování či nejmenování ministrem zahraničí stály za volebním propadákem ČSSD.

jana999 ( 22. října 2018 08:56 )

no hlavně si vytřeli zadek samy sobě, jim voliči ukážou, když jim jeden slizoun stojí za to, že půjdou od válu všichni

jana999 ( 22. října 2018 08:52 )

sobotka se odrovnal sám svým poklonkování a lavírováním, nebýt zemana, tak ten blbec merkleroví všechno podepsal a už jsme na tom, jako v německu ale ne životní úrovní ale v počtu islámců.

jana999 ( 22. října 2018 08:49 )

tak dostane čssd úplně na frak, kvůli tomuhle praseti je lidi nevolili

zada ( 21. října 2018 18:24 )

Pan Poche se totálně jako politik odrovnal, odrovnává tím i ČSSD, a to postupně jak se bude kamkoli snažit vecpat. To je už politická mrtvola. Když si ho tam Petříček vezme, nebo si od něj nechá radit - pak na tom Petříček bude stejně. ČSSD má špatné základy. A Zaorálkovi to schvaluju, teď se ČSSD hodí..... hodit jim na to bobek, peníze nejsou všechno. Poche potřebuje moc a tu v Bruselu nemá, tqaady se odrovnal svým hlasováním v EU a bezpáteřním se vnucováním na MZ. Hochu tady si skončil, a ČSSD se bude z toho tvýho "egoismu" hodně dlouho vzpamatovávat! Ale asi máš úkol od amíků, Hamáček je přeci v té amícké "grupě" s tebou. Jo kluci kdoví co ještě máte za lubem proti našemu státu. Tuhle jsem četl knihu a v ní napsáno - Hitler byl taky ze sociální strany , že pane Poche .

havran2 ( 21. října 2018 12:43 )

Zaorálku,co bys tam taky hledal,svoje sis už dávno vyzobal ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa