Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Expřítelkyně útočníka z Krymu promluvila: „Šikanovali ho, protože byl jiný. Nechtěl žít.“

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2018
15:29

Bývalá přítelkyně střelce z kerčské školy na anektovaném Krymu Vladislava Rosljakova (†18) promluvila o problémovém mladíkovi. Uvedla, že měl sebevražedné sklony, které u něj vyvolala šikana a ponižování, jejichž terčem byl ve škole. „Ztratil víru v lidi,“ sdělila patnáctiletá Zlata ruské televizní stanici RT. Masakr v Kerči si vyžádal 21 obětí včetně pachatele.

K útoku na kerčské škole došlo ve středu 17. října, mladík nejprve zahájil střelbu z brokovnice a pak odpálil podomácky vyrobenou hřebíkovou bombu. Následně obrátil zbraň proti sobě a ve školní knihovně se zastřelil. Jeho řádění nepřežilo 20 osob, dalších 68 lidí bylo zraněno, 5 z nich je v hlubokém kómatu.

Pachatele k hrůznému činu dohnala šikana

Jeho expřítelkyně se domnívá, že „ho k činu dohnala šikana jeho spolužáků, kteří ho ponižovali kvůli tomu, že byl jiný než ostatní“. „Vladislav mi často říkal o tom, co ve škole prožíval, o jeho potyčkách se spolužáky i s blízkými přáteli. Kvůli šikaně nechtěl žít, měl sebevražedné sklony,“ řekla v hovoru s reportéry RT.

Zranění mají potrhané svaly i orgány

Mnoho zraněných zůstává ve vážném stavu. „Zranění mají zcela potrhanou svalovou hmotu, způsobily to drobné ostré předměty, které obsahovala bomba,“ objasnila ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcová. Dodala, že nejméně 10 z nich bude muset být letecky převezeno do předních ruských nemocnic, kde podstoupí rekonstrukci svalové hmoty.

„V orgánech některých dětí jsme našli kovové kuličky. Výbuch byl neuvěřitelně silný a 43 ze 68 zraněných zůstává ve vážném stavu, 5 osob upadlo do hlubokého kómatu,“ doplnila Skvorcová.

S oběťmi masakru na kerčské škole se přišly rozloučit tisíce lidí. S oběťmi masakru na kerčské škole se přišly rozloučit tisíce lidí. | Reuters

Včera v Kerči proběhlo rozloučení s obětmi masakru, ceremoniálu se účastnily tisíce lidí. Nejmladší obětí se stal patnátnáctiletý student školy, nejstarší pak dvaašedesátiletá žena. Většinou z 20 obětí však byli studenti ve věku 15 až 19 let. Na Krymu byl v souvislosti s tragédií vyhlášen třídenní smutek.

Vyšetřovatelé pátrají po motivu

Vláda ve městě nařídila zvýšené bezpečnostní opatření, prezident Vladimir Putin vyjádřil upřímnou soustrast rodinám zemřelých a uvedl, že útok je „výsledkem globalizace“ vedené přes sociální sítě a internet. Vyšetřovatelé po motivu Rosljakova teprve pátrájí, zjišťují také, zda jednal sám. Útočník měl u sebe další bombu, kterou naštěstí nestihl odpálit.

Mladík podle ruského deníku Kommersant vyrostl v chudé rodině, jeho rodiče se později rozvedli. Otec je tělesně postižený a matka Galina je členkou Svědků Jehovových, křesťanské organizace, která je v Rusku považována za extrémistickou a je zakázaná.

Matka střelce se pokusila o sebevraždu

Galina Rosljakovová je zároveň zdravotní sestrou v kerčské nemocnici a obětem svého syna poskytovala první pomoc. Ruský tisk uvedl, že se žena pokusila spáchat sebevraždu poté, co se dozvěděla, že masakr na místní škole má na svědomí její syn.

Aksjonov: Útok mu někdo pomohl připravit

Premiér Automní republiky Krym Sergej Aksjonov se domnívá, že Rosljakova někdo k útoku vycvičil. „Tady jednal sám, to víme. Je to jasné ze záznámů ze školy i z výpovědí svědků. Já i moji kolegové jsme si ale jistí, že útok sám nepřipravil,“ prohlásil premiér. Na základě jeho výroku se začaly objevovat výpovědi, že po škole se pohyboval další střelec, vyšetřovatelé to ale nepotvrdili.

Šikana, střílečky nebo extrémismus?

Co se motivu týče, ruská média pracují se 4 možnostmi. Jednou je šikana spolužáků, další je možný spor s přítelkyní. „Vlad v pondělí nebyl ve škole, asi se pohádal s přítelkyní, a byl tak naštvaný, že se rozhodl celou školu zničit,“ uvedl jeden z Rosljakových přátel. Další teorie mluví o tom, že ho vyprovokovaly jeho oblíbené „střílečky“. Mladík byl velkým fanouškem krvavých počítačových her.

„Vlad vždycky obdivoval střelce ze škol, vím, že hrával hru, kde se střílelo uvnitř školy, ale nikdy jsem si nemyslel, že by něco takového udělal,“ řekl jeho spolužák, přiznal, že spolu jednou takový čin probírali. Poslední verze uvádí, že mladík byl duševně chorý, v minulosti absolvoval psychiatrické vyšetření. Nicméně vyšetřovatelé nevylučují ani to, že mohl mít vazby na islamistické extrémisty.

 

Zobrazit celou diskusi