Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podivná náhoda: Voják přiletěl do Turecka v den zmizení novináře, pak zemřel při nehodě

Autor: peb - 
20. října 2018
09:30

Jeden z 15 Saudů, kteří přiletěli do Turecka v den, kdy zmizel novinář Džamál Chášukdží, zemřel při „podezřelé autonehodě“. Muž byl podezřelý z účasti na jeho vraždě. Saúdský konzul v Turecku by podle tamních médií mohl být další na řadě. Informoval o tom web nypost.com. 

Poručík saúdského letectva Mashal Saad al-Bostani byl členem „týmu“ patnácti lidí, kteří přistáli 2. října v Instanbulu. Přiletěli z Rijádu ve dvou soukromých tryskáčích a zamířili na saudský konzulát. Ve stejný den do něj vešel novinář saúdského původu Džamál Chášukdží, kterého už poté nikdy nikdo neviděl. Mashal Saad al-Bostani později zemřel v Riyadhu při autonehodě. 

Saúdský konzul v Turecku, Mohammad al-Otaibi, který se měl účastnit zabití a rozčtvrcení novináře přímo na konzulátu, by mohl být podle listu Hurriyet Daily News další oběť v rámci zametání stop. Al-Otaibi byl totiž zachycen na zvukové nahrávce, kde říká, aby „to udělali někde venku, nebo bude mít problémy“. Bezprostředně potom se vrátil do Saúdské Arábie a to ještě dřív, než turecká policie stačila prohledat jeho dům.

V budově konzulátu zabili novináře 

Džamál Chášukdží byl původem saúdský novinář a spisovatel. V roce 2017 odešel do exilu, kde psal kriticky o politice Saúdské Arábie. V úterý 2. října vešel do budovy saúdského konzulátu v Istanbulu, aby si vyřídil dokumenty spojené s jeho manželstvím. Z budovy nikdy nevyšel. Byl prohlášen za nezvěstného a média přinesla informaci, že byl zabit a rozčtvrcen. 

Saúdská vláda nejprve toto tvrzení úplně odmítala a vydala prohlášení, že Chášukdží bez úhony odešel zadním vchodem. Později ale přiznala, že byl zabit v „bitce“ s 15 agenty, kteří ho měli konfrontovat. Země je pod mezinárodním tlakem a incident se vyšetřuje.

Chášukdží žil poslední rok v USA a psal pro noviny Washington Post. Americký prezident Trump prohlásil, že chce nejprve zjistit, co se stalo, než podnikne jakékoliv kroky proti Saúdské  Arábii, která je pro Američany klíčovým spojencem v oblasti Středního východu.

malavelka ( 20. října 2018 11:08 )

Do takových zemí se na dovolené nejezdí.

Zobrazit celou diskusi