Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nositelka Nobelovy ceny o zmizelém novináři: „Byla to naplánovaná akce“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. října 2018
21:11

Nositelka Nobelovy ceny míru pro rok 2011, jemenská opoziční politička a aktivistka za lidská práva Tawakkul Karmánová promluvila o svém příteli, zmizelém novináři Džamalovi Chášukdžím. Dožaduje se, aby celou záležitost prošetřil nezávislý mezinárodní tým. Na saúdskoarabskou vládu tlačí také americký prezident Donald Trump, informoval magazín Time.

„Džamala jsem naposledy viděla před dvěma měsíci, když jsem byla v Istanbulu. Známe se od roku 2011, dohromady nás svedlo Arabské jaro,“ započala Karmánová svou řeč na summitu v Haagu. „Džamal věřil v reformu, ne v revoluci. Bylo to téma, které jsme probírali několikrát. Já jsem toho názoru, že pod rukou diktátora se nedá žít, že je třeba diktátora svrhnout a vybudovat nový stát – svobodný a demokratický,“ uvedla.

Karmánová: Džamal chtěl svobodu slova

„Ale Džamal, Džamal věřil v reformu. Nechtěl svrhnout saúdskoarabskou královskou rodinu, nepodporoval revoltu. Chtěl ale svobodný stát, nejpodstatnější pro něj byla svoboda slova,“ prohlásila Karmánová. „Ale Saúdská Arábie to nebyla schopná přijmout. Džamal nechtěl nic jiného, než právo na to se svobodně vyjádřit…A tohle je výsledek,“ řekla aktivistka.

„Vylákali ho na konzulát a zabili, jeho tělo rozřezali. Saúdská Arábie tak světu ukázala, jak jedná se svými kritiky, neměli by uniknout spravedlnosti. Podívejte se, co udělali na konzulátu v cizí zemi beze strachu z následků jejich činu. Byla to naplánovaná akce, která měla dva cíle – umlčet Džamala a zastrašit další lidi,“ vysvětlila Karmánová.

Vražda novináře by měla Západu otevřít oči

„Teď si Saúdové myslí, že je před spravedlností ochrání ropa…Já ale doufám, že si mlčení Západu za ropu nekoupí, že se Západ se nebude dívat jinam, jako to dělá v případu Jemenu, kde Saúdové s jejich podporou zabíjejí tisíce civilistů. Co se stalo Džamalovi, by jim mělo otevřít oči. Saúdové nejsou jejich spojenci, jsou to teroristé,“ dodala, že doufá, že západní státy přestanou sponzorovat válku v Jemenu a postarají se o to, aby za vraždu Chášukdžího pykali skuteční viníci.

Novinář Chášukdží beze stopy zmizel 2. října, když si byl vyřídit dokumenty na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Turecko tvrdí, že Chášukdží byl na konzulátu zavražděn. Rijád tvrzení Turecka odmítl, ale neposkytl žádné věrohodné vysvětlení toho, co se s žurnalistou stalo.

Američné Rijádu navrhli řešení

Americká vláda v čele s Donaldem Trumpem, který včera přiznal, že Chášukdží je s největší pravděpodobností mrtvý, tlačí na saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána. Chtějí znát viníka, který stojí za vraždou Chášukdžího. Saúdskoarabský král Salmán a korunní princ, kteří svou účast na činu stále popírají, by mohli najít východisko v obvinění generála Ahmada al-Assirího. Tento plán jim podle všeho nabídla Trumpova vláda.

Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. | Reuters

Odborníci deníku Guardian uvádějí, že to je řešení, které by mohl přijmout Rijád i Washington. Assirí patří mezi nejbližší poradce prince bin Salmána, podle zdrojů je generál jeho favoritem. Jako jeden z velitelů saúdskoarabské tajné služby o útoku na Chášukdžího jistě věděl. Američané už několik dní naznačují, že za akcí stojí někdo z nejvyšších kruhů saúdskoarabské vlády a Assirí jejich profilu odpovídá.

Korunní princ účast na vraždě popírá

Obvinění Assirího by navíc korunnímu princi i králi pomohlo zachovat tvář. Zatím ale mluví všechno proti nim. Turecká policie, která spustila důkladné vyšetřování Chášukdžího vraždy, zveřejnila důkazy toho, že ve stejný den, kdy novinář zmizel, se na konzulátu v Istanbulu objevilo i patnáct členů saúdskoarabské vlády a armády.

Muži z „vražedného“ komanda podle Turků Chášukdžího mučili a zabili – zaživa ho rozřezali, těla se měli zbavit v kyselině. Většina členů komanda má přímé vazby na korunního prince. Trump na svého spojence bin Salmána vytváří nátlak, chce, aby jmenoval toho, kdo za Chášukdžího vraždou stojí. Pohrozil dokonce, že americká odpověď na novinářovu vraždu bude „velmi přísná“. Korunní princ ale zatím nevypadá, že by vyhověl americkému požadavku.

Trump se o Chášukdžího případu poradí s Kongresem

O americké reakci na zmizení Chášukdžího bude spolurozhodovat Kongres. V arizonském městě Scottsdale to dnes novinářům řekl prezident Trump. Hlasům z Kongresu bude prý pozorně naslouchat, protože parlament, který ovládají republikáni, se o osud novináře rovněž zajímá. O tom, jaká americká reakce bude, je podle Trumpa příliš brzy soudit. Do pondělí by se prý Bílý dům mohl o případu mnohé dozvědět.

Prezident připustil, že v Chášukdžího případu mohou přijít na řadu sankce. Upozornil ale, že Saúdská Arábie je „velkým spojencem“ USA a k významu vzájemných vztahů je třeba přihlížet. Bylo by zároveň škodlivé, kdyby Spojené státy nemohly do Saúdské Arábie prodávat své zboží.

Ministr zahraničí Mike Pompeo dnes v rozhovoru pro stanici Hlas Ameriky řekl, že vláda bude vybírat z „širokého okruhu“ možných reakcí, pokud se ukáže, že za údajnou novinářovu vraždu může Rijád. O osudu Chášukdžího nechtěl Pompeo spekulovat.


Zobrazit celou diskusi