Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Padne šéf komunistů Filip? A kdo u ČSSD? Levicové strany řeší volební propadák

20. října 2018
06:00

Historický volební propadák odstartoval pro ČSSD a KSČM už v loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Obě strany mají jen 15 poslanců. Obě se nějakým způsobem i přesto podílí na vládě. ČSSD v koalici, KSČM podpořila ministry při hlasování o důvěře kabinetu. Poté spadly obě partaje ještě hlouběji. Komunální a senátní volby byly pro obě tradiční levicové strany pořádnou sprchou. Rány si ale příliš nelížou. Naopak, v obou partajích to vře a v sobotu mohou dokonce padat hlavy.

Hradec Králové a Praha. Dvě důležitá místa pro českou levici. V Hradci zasednou poražení sociální demokraté a v hlavním městě podobně zkroušení komunisté. V obou uskupeních to vře.

V ČSSD se mluví o tom, že si předseda Jan Hamáček řekne po prohraných volbách o důvěru. To samé nevylučuje ani místopředseda Jaroslav Foldyna. Právě on hned po volbách v sobotu večer Blesk Zprávám jako prvním řekl, že strana zažila takový debakl, na který musí reagovat.

Uvnitř strany se navíc řeší také situace okolo prvního místopředsedy strany Jiřího Zimoly. Některým straníkům se nelíbí, že ČSSD okopává kotníky a zaštiťuje se platformou Zachraňme ČSSD, ke které se hlásí například také bývalý místopředseda strany Michal Hašek nebo Zdeněk Škromach.  

Platforma žádá po posledním sezení příchod nových tváří do vedení a také rekonstrukci vlády. „To je to, co může narušit už tak ne dobře fungující duo Hamáček –Zimola,“ řekl Blesk Zprávám politolog Karlovy univerzity Milan Znoj, podle kterého mají členové platformy pocit, že jim dějiny dávají za pravdu. „Hamáčkovi mají za zlé, že jim nevyhověl a ve vládě jsou Tomáš Petříček, nebo Jana Maláčová,“ vidí situaci v ČSSD Znoj.

Podle politologa požadavek na rekonstrukci vlády v Hradci Králové téměř jistě zazní, ale Hamáček a většina ústředního výkonného výboru ho odmítne. Tím se ovšem může podle Znoje naleptat vztah Hamáčka se Zimolou ještě víc a bude trvat až do březnového sjezdu strany.

Třetí skupina v rámci ČSSD, se pak formuje také okolo bývalého ministra vnitra a statutárního místopředsedy strany Milana Chovance. Ten dokonce vyzval sociální demokraty v dopise, aby opustili koalici s hnutím ANO a z vlády odešli do opozice.

Dusno je ale také v KSČM

Rány z volebního propadáku si líže také komunistická strana. Ani ta ve volbách neuspěla. Poprvé od roku 1996 nebude mít svého zástupce v Senátu a po téměř 30 letech vyklízí stejně jako ČSSD své pozice také například na pražském magistrátu i dalších radnicích.

I u komunistů se proto mluví o tom, že by současné vedení mělo odejít a přijít nové tváře, které dají straně moderní tvář. I v KSČM kvůli tomu vznikla vnitrostranická platforma, která si říká Restart.

„Množství našich příznivců, kteří jsou nespokojení se současným vedením a směřováním strany, přibývá denně o několik set,“ řekl Blesk Zprávám jeden z představitelů platformy Restart v rámci KSČM Roman Roun, který v minulosti dělal manažera například Martinu Dejdarovi, nebo Lucii Vondráčkové.

„Ti lidé nám volají a píší s tím, že už nechtějí být ve straně, kterou vede Vojtěch Filip,“ tvrdí Roun a chce, aby ústřední výbor KSČM v sobotu rozhodl o svolání mimořádného sjezdu, kde si komunisté zvolí nové vedení. Sjezd by podle něj mohl být klidně ještě před volbami do Evropského parlamentu, které jsou v květnu.

O sjezd ale musí požádat alespoň jedna třetina okresních organizací. „Vzhledem k té situaci, kterou vidím, tak je zcela jasné a zřetelné, že pro nás nebude problém tu jednu třetinu okresních organizací přesvědčit,“ řekl Roun Blesk Zprávám. Zároveň odmítl, že by kandidátem na předsedu strany za platformu byl Josef Skála – velký vnitrostranický kritik.

„Diskuse bude bouřlivá. Vojtěch Filip to podle mého ale nakonec opět ustojí. KSČM má vliv na vládu, může dosazovat své lidi do významných pozic. Neočekávám žádnou velkou revoluci, i proto, že KSČM žádnou velkou perspektivu teď nemá,“ dodal pro Blesk Zprávy politolog Znoj.

Pokud se ale platformě podaří svolat mimořádný sjezd, bude to pro Vojtěcha Filipa podle Znoje do značné míry také prohra.  

1pravda1 ( 20. října 2018 09:46 )

KSČM prostě pomalu končí, prostě ještě Konečná v EU parlamentu je dobrá, ale jinak je to prostě stará strana a staří voliči umírají a noví nejsou... Měli se přejmenovat na Levice nebo tak nějak a vykašlat se na starý název a oslovování soudruhu. Tady chybí levice po tom, jak se žerou socani mezi sebou o koryta v 7% straně.... ale KSČM prostě netáhne, je to strana minulosti, ale s novým názvem a mladšími lidmi by to ještě šlo...

1pravda1 ( 20. října 2018 08:57 )

ČSSD se totálně zbláznila! Jestli budou poslouchat sebranku kolem lánské schůzky, která poškodila ČSSD hodně - ulhaný Hašek, tlustý Škromach z bazénku, chata Zimola, nejodpornější politik v ČSSD, podvodný student z Plzně, práskající pučista, sebestředný Chovanec, tak skončila i s dementní platformou Zničme ČSSD. Chtějí si totiž jen zachránit svoje zadky a chtějí opět vrážet kudlu do zad zvoleným - tak jako Sobotkovi po lánské schůzce v den voleb, že Hašku se stovkou funkcí a falešnou mluvčí. NEŽ SE ČSSD ROZHODNE, KDO TAM VLASTNĚ VLÁDNE - TAK SKONČÍ SE 2% A MŮŽE SI ŽVANIT, CO CHCE. K TOMU JE TO STRANA TOTÁLNĚ ZADLUŽENÁ A V EXEKUCI! Rozdělte ČSSD na dvě skupiny, protože tak vlastně neví volič, koho volí, zda sebranku lánské schůzky nebo nové vedení, které se podílí na vládě. Ještě jednu věc, shoďte vládu - dělejte antibabiše a jste na smetišti dějin a ani do sněmovny se nedostanete. Svojí nenávistí ke koaličnímu partnerovi po třech letech úspěšné vlády vás ze 20% na 7% dotáhl váš dementní triumvirát - Sobotka, Chovanec, Zaorálek. (a to jste nechali Chovance, aby půl roku po tomto totálním debaklu dělal statutárního předsedu jakoby se nic nestalo)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa