Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čína – země, kde se ztrácí lidé: Exšéf Interpolu je nezvěstný, zmizela i herečka a Zemanův poradce

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    19. 10. 2018
    19:48

    V posledních měsících se mezinárodní pozornost upírá na Čínu, zvláště pak kvůli zmizení několika prominentních osob. Nejdříve se slehla zem po jedné z nejznámějších čínských hereček Fan Ping-ping a od konce října se pohřešuje bývalý šéf Interpolu. Jejich zmizení ale není nic neobvyklého, obdobné praktiky Čína používá řadu let. Stejný osud potkal například i čínského poradce prezidenta Miloše Zemana. Někdy se dokonce nejedná jen o jedince, Peking zvládá „zamést stopy“ i po celých etnických skupinách.

     

  • 1.Zmizení exšéfa Interpolu

    V pátek 5. října informovala francouzská média o tom, že v Číně zmizel šéf Interpolu Meng Chung-wej (64). Meng byl první Číňan, který stanul v čele mezinárodní policejní organizace. Předtím zastával několik významných funkcí v čínské vládě, působil například jako náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost.

    Jeho zmizení oznámila jeho manželka Grace Mengová poté, co se jí Meng přestal ozývat. Pár žije ve francouzském Lyonu, kde má sídlo i Interpol. Do Číny odletěl 29. září, se ženou si vyměnil jen pár zpráv. Vyzval ji, ať počká na jeho telefonát. Manželé často komunikovali pomocí symbolů, Mengová věděla, že je její muž v nebezpečí, když jí poslal emotikon nože. Když se za pár dní neozval, šla na policii.

    Mengová nechala nahlédnout do zprávy od manžela. Mengová nechala nahlédnout do zprávy od manžela. | ČTK

  • 2.Čínská vláda versus Mengova žena

    Podle odborníků její akce vyvolala reakci čínské vlády. Peking chtěl nejspíše zadržení Menga tajit co nejdéle. Nepočítali ale s tím, že Mengová půjde na policii, a spustí tak rozsáhlé vyšetřování. Takové jednání se většinou od rodin zmizelých čínských úředníků nevidí. Roli na tom jistě má i to, že Mengová žije ve Francii.

    Zpráva počátkem října oblétla svět. Média, francouzská policie i Interpol se dožadovaly toho, aby Peking oznámil, kde je Meng. Čínská vláda v pondělí 8. října vydala prohlášení, kde uvedla, že Meng byl zadržen kvůli podezření, že „přijímal úplatky a porušení zákona“. Bližší detaily neposkytli. Interpol záhy na to přišel s tím, že Meng na svou funkci rezignoval.

    Politická perzekuce

    I přes strach o svůj život a bezpečí svých dvou synů však Mengová svůj boj nevzdává. Už několikrát se objevila před kamerami a napřímo promluvila o jednání Pekingu. „Můj manžel se stal obětí politické perzukace. Čína ukázala, že se nezastaví před ničím,“ uvedla v posledním interview pro stanici BBC.

    Jednání Pekingu označila za kruté. Dodala, že si není jistá, že je její manžel ještě naživu. Sama se stala terčem výhrůžek. Obdržela nespočet telefonátů od lidí, kteří o sobě tvrdili, že jsou čínští diplomaté. Dožadovali se, aby se s nimi soukromě sešla a celou věc probrali. Má strach, že by jí nebo jejím synům mohli ublížit. Rozhodla se však, že ve své snaze nepřestane, chce vědět, co se stalo jejímu muži.

  • 3.Siova antikorupční čistka

    Menga vyšetřuje Národní kontrolní komise, která může podezřelé zadržovat až půlroku bez toho, aby jim poskytla vlastního právníka. Komise je součástí antikorupční čistky, kterou zahájil prezident Si Ťin-pching v roce 2012 poté, co se ujal vlády. Siovo vyšetřování se týkalo více než milionu úředníků. Většina běžných občanů prezidentovo jednání schvalovala, o korupci ve vládě se vědělo.

    Nicméně političtí analytici uvádějí, že v rámci antikorupční čistky se Si zbavil všech svých rivalů. Jakýkoliv jeho oponent byl v průběhu Siovy vlády zadržen kvůli obvinění z korupce.  V roce 2014 se zbavil jednoho z nejvlivnějších politiků, tehdejšího ministra vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga, jehož náměstkem byl právě Meng.

  • 4.Po hvězdě X-Menů se slehla zem

    Antikorupční čistka se netýkala jen úředníků, pod záhadnými okolnostmi v průběhu let zmizeli čínští podnikatelé, knihkupci nebo herečky. Právě případ herečky Fan Ping-ping (37) vyprovokoval zájem o podezřelá zmizení čínských občanů. Fan se naposledy na veřejnosti ukázala v červenci, tři měsíce pak o ní nikdo nevěděl.

    Zmizelá herečka z Iron Mana dostala obří pokutu: miliardy za daňové úniky! Zmizelá herečka z Iron Mana dostala obří pokutu: miliardy za daňové úniky! | Profimedia

    Fan patří mezi nejznámější čínské herečky, účinkovala v mnoha filmech a seriálech. Mezinárodní publikum ji zná zejména ze snímků X-Men: Budoucí minulost nebo z čínské verze Iron Mana 3. Fan o sobě dala vědět počátkem října na sociálních sítích.

    Byla obviněna z daňového úniku a musí zaplatit pokutu ve výši téměř 2,9 miliardy korun. Podle CNN byla Fan zřejmě zadržována a vyslýchána na tajném místě. Na začátku října o sobě dala Fan vědět vzkazem na sociální síti, ve kterém se za své provinění omluvila.

  • 5.Násilné zmizení

    Michael Caster, právník zaměřující se na lidská práva, téma mizejících Číňanů rozpracoval v knize Lidová republika zmizelých. Popsal, jak vypadá klasický scénář „korupčního“ vyšetřování. „Násilné zmizení se stalo základem Siovy politiky,“ píše Caster.

    Zmizení - přiznání - pokora

    „Tradičně to vypadá asi takhle: jedinec beze stopy zmizí. Většinou trvá měsíce, než se jeho blízcí dozví, proč byl zadržen, kde je a co s ním bude dál. Následuje veřejná omluva, vysoká pokuta – jako jsme to viděli u Fan, nebo doživití – jak tomu je u exministra Čoua,“ vysvětlil Caster.

    „Někdy ale lidé zmizí a jejich rodiny se už nikdy nedozví, co se stalo. I tak to chodí v Číně,“ uvedl, že podobné zatčení může potkat kohokoliv: politiky, podnikatele, lidskoprávní aktivisty, běžné občany. „Prostě všechny, kdo se znelíbí prezidentovi. Si pomocí této praktiky upevnil moc, jeho pozice je v podstatě neotřesitelná,“ doplnil Caster.

  • 6.Týrání, elektrošoky a sexuální ponižování

    „Ti, co si něčím podobným prošli a nebáli se následně promluvit, popsali řadu krutých technik, které vyšetřovatelé používají. Mučení, odepírání spánku, neustálé výslechy, fyzické i psychické týrání. Mluvili o elektrošocích, o bití a sexuálním ponižování,“ popsal Caster.

    Prominentní osoby jsou na tom hůř

    „Samozřejmě záleží na tom, kdo je zadrženou osobou. Nelze ale předpokládat, že se, řekněme s celebritou nebo vysoce postaveným úředníkem, zachází lépe než třeba s aktivistou. Je tomu pravděpodobně naopak,“ domnívá se.

    „Cokoliv se tam děje, končí vždy stejně. Zadržený se buď objeví, přizná se k čemukoliv a poníženě poprosí o odpuštění, nechybí ani chvalozpěv na prezidenta, nebo navždy zmizí,“ prohlásil Caster. „Siova strategie se vyplácí, drží tak lidi pod kontrolou. Vyslal jasnou zprávu: Je jedno, kdo jste, nikdo není v bezpečí,“ dodal Caster.

  • 7.Podnikatelé, knihkupci, Zemanův poradce i aktivisté

    Od roku 2015 zmizelo pět úspěšných podnikatelů, jejichž jmění přesahuje miliardy korun. Figuruje mezi nimi například také čestný poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming, který zmizel letos v únoru, podle všeho je v čínském vězení. Jie je šéfem společnosti CEFC China Energy, která je aktivní i v Česku, je podezřelý z hospodářské kriminality.

    Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga | ČTK

    Od ledna 2017 se pohřešuje čínský miliardář s kanadským pasem Siao Ťien-chua. Některá média se domnívají, že je v domácím vězení, oficiální informace o něm ale nejsou. Úřady uvedly, že je vyšetřován kvůli neprůhlednému podnikání, které ohrožuje finanční bezpečnost země. V roce 2016 zmizel miliardář a zakladatel oděvního řetězce Metersbonwe Čou Čcheng-ťien.

    Mizející knihkupci

    V roce 2015 zmizeli čtyři knihkupci spojení s knihkupectvím Causeway Bay Books a nakladatelstvím Mighty Current, která vydávají publikace kritizující vedení Pekingu. Během Siovy vlády rovněž mizejí aktivisté upozorňující na porušování lidských práv v Číně.

  • 8.Převýchovné gulagy

    Sta tisíce muslimských Ujgurů mizí v převýchovných gulazích, kam jsou umisťovány bez soudu. Humanitární organizace na základě rozhovorů s Ujgury, kteří si kempy prošli, uvádějí, že muslimům jsou odepřena všechna jejich práva, nemají kontakt s rodinou ani s právníky.

    Čína dlouho existenci těchto center popírala, pod nátlakem se k nim ale přiznala. Hájí se tím, že se jedná o legálně schválená zařízení, kam se Ujgurové hlásí zcela dobrovolně. V táborech se podává „výživné jídlo zdarma“,  „noclehárny jsou plně vybaveny“ a pravidelně se konají soutěže a sportovní akce.

    Ujgurové v ohrožení

    Výpovědi „chovanců“, kteří převýchovu absolvovali, a podařilo se jim dostat z Číny, to ale vyracejí. Uvedli, že Ujgurové jsou bezdůvodně zatýkáni a zavíráni do gulagů. Jeden téměř nevybavený pokoj a záchod sdílí několik lidí, možnost umýt se je vzácností. Drženi tam jsou na dobu neurčitou, jsou nuceni odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně. 

    V Číně se tak pomalu ztrácí jedno celé etnikum. Ujgurové se obávají, že jejich kultura i možnosti obživy jsou v ohrožení, jsou turkickým etnikem žijícím hlavně v provincii Sin-ťiang. Tvoří asi 45 procent tamní populace a pociťují kulturní blízkost k jiným středoasijským národům.

     

Agent_007 ( 20. října 2018 06:43 )

U nás zase žádní migranti nejsou,ale Praha se černá.

Monikay ( 19. října 2018 20:11 )

ta herečka je hezká, pokud tedy ještě "je".

Zobrazit celou diskusi