Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malý orgán, který umí pěkně potrápit. Co dělat, když vás zlobí slinivka?

  • 22. října 2018 | 06:00

    Akutní zánět slinivky je peklo v přímém přenosu. Odvoz sanitkou do nemocnice je pro postiženého jediná možnost. Bolesti ale přinášejí i chronické potíže s tímto pro život zcela zásadním orgánem. Co byste o slinivce měli vědět?

    Slinivka je nezbytná pro získávání živin z potravy, pro štěpení tuků, složitých cukrů a bílkovin pomocí enzymů. Zároveň produkuje zásadní hormony, včetně inzulinu. Proč dojde k zánětu? Nejčastěji po konzumaci alkoholu, ale příčinou může být také žluč – když například dojde k ucpání společného vývodu slinivky a žlučovodu žlučovým kamínkem. 

  • Rovnou do nemocnice

    Autor: istock.com

    Zánět slinivky, obzvlášť pak akutní, je nejen extrémně bolestivý, ale může způsobit různé komplikace, selhání orgánů i smrt a patří mezi nejzávažnější náhlé příčiny břišní. Léčba vyžaduje hospitalizaci, už i kvůli tlumení bolesti. Varující je náhlá bolest v levém nadbřišku. Ta nepolevuje a objeví se po konzumaci většího množství alkoholu nebo po tučném a smaženém jídle.

  • Úleva od bolesti

    Autor: istock.com

    Ve nemocnici se lékaři zaměřují především na doplnění tekutin, protože akutní pankreatitidu provází velmi často i zvracení. Zásadní je tlumení bolesti. Někdy jsou pacientovi podávány léky, operace je nutná jen výjimečné. Vyšetřuje se krev, dávají se kapačky, slinivka může být vyšetřována pomocí ultrazvuku nebo takzvaného cétéčka. Jestliže vše probíhá v pořádku, po několika dnech je pacient propuštěn.

  • Když jsou potíže chronické

    Autor: istock.com

    V případě dlouhodobého chronického zánětu slinivky jsou nutné pravidelné kontroly u gastroenterologa. Pacienti užívají léky, které nahrazují nedostatečnou tvorbu trávicích enzymů. V některých případech je třeba provést operaci kvůli odstranění vzniklé cysty – častěji ale stačí ji pod ultrazvukovou kontrolou vyprázdnit dutou jehlou nebo udělat rekonstrukci žlučových cest. U chronické formy zánětu se uplatňuje endoskopie.

  • Léčitelská pověra

    Autor: istock.com

    Někteří lékaři tvrdí, že poznají nemocný pankreas podle zakřiveného malíčku levé ruky, bílého povlaku na jazyku, temných skvrn u spánků, vrásek u kořene nosu nebo při potížích s koleny a podobně. To se ale nedá brát vážně. Už kvůli tomu, že podobné "příznaky" mají desítky dalších zdravotních potíží.

  • Co nefunguje?

    Autor: istock.com

    Zejména lidé s nádory pankreatu jsou z pochopitelných důvodů nakloněni věřit kdejaké lékařsky nepodložené metodě. Příklad? Léčba přípravkem MMS, který má možná dezinfekční účinky a zabíjí bakterie nebo plísně – to alespoň jeho zastánci tvrdí – nemůže být rozhodně účinnou léčbou při zánětech nebo rakovině pankreatu.

    Další důležité informace o slinivce se dozvíte v říjnovém vydání Blesk zdraví:

    5201607:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...