Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Humr a kaviár? Kočner, spojovaný s vraždou Kuciaka, "trpí" ve vězení

Autor: chal - 
18. října 2018
13:39

Jméno slovenského podnikatele Mariana Kočnera se čím dál častěji skloňuje v souvislosti s objednáním vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka (†27). Kvůli jinému případu je už čtyři měsíce ve vazbě a vypadá to, že se vězeňská strava projevila na jeho váze. Čím se Kočner, zvyklý na luxus, teď musí živit?

Slovenský kontroverzní podnikatel Marian Kočner je od letošního června ve vazbě kvůli padělání směnek v hodnotě bezmála dvou miliard korun. Na začátku října byl přemístěn z Justičního paláce v Bratislavě do věznice v Leopoldově.

Převoz pravděpodobně souvisí s tvrzením Zoltána A., údajného zprostředkovatele vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny (†27), který měl Kočnera při výslechu označit za hlavního objednatele vraždy.

Ve vazbě Kočner tráví už čtvrtý měsíc a za tu dobu zřetelně zhubl. Na záběrech z policejní prohlídky Kočnerových nemovitostí, kam ho policisté vzali s sebou, vypadá útleji, než v době před zatčením.

Vězeňská strava asi není tak vydatná jako jídlo, na které byl podnikatel zvyklý na svobodě. Server Topky.sk si od slovenského Sboru vězeňské a justiční stráže vyžádal jídelníček věznice v Leopoldově. Jak tedy denní menu vypadá? Humra ani kaviár na něm samozřejmě nenajdete.

Vězni v Leopoldově dostávají snídani, obědové menu s polévkou, odpolední svačinu a večeři, respektive dvě. V případě, že pracují, mají nárok také na svačinu mezi snídaní a obědem.

Například v úterý 2. října, tedy první den Mariana Kočnera v Leopoldově, byl ke snídani chléb s taveným sýrem a čaj. Ke svačině podávali grahamové pečivo s debrecínskou šunkou a máslem. K obědu servírovali hrachovou polévku a mexický guláš s rýží. Jako odpolední svačinu dostali vězni půllitr mléka. Večer mu nabídli brambory s těstovinami a uzeninou. Ke druhé večeři bylo opět k dispozici mléko.

Vězni mají na výběr ze sedmi jídelníčků, které se liší podle potřeb každého z nich. Kuchaři mj. připravují menu vegetariánské, menu bez vepřového masa, menu pro diabetiky, menu bezlepkové, nebo menu se zvýšenou nutriční hodnotou. Nechybí samozřejmě klasické menu bez omezení, které jsme už nastínili.

Místo debrecínské šunky si vegetariáni dopřejí tavený sýr nebo ovoce a k obědu dostanou guláš ze sójového masa. Vězni s šetřící dietou si zase místo hrachové polévky mohli nechat naservírovat rajskou. Díky tomu odlehčí svému trávicímu systému.

Jaké menu si vybírá Kočner, asi nezjistíme, každopádně  se na něm vězeňský jídelníček už projevil. Nutno podotknout, že shodit pár kilo kontroverznímu podnikateli rozhodně neublížilo.

Kočnerovo jméno se objevuje v médiích už od 90. let, kdy byl zapletený v kauze Technopol. Ta vyústila v únos syna tehdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče. Ján Kuciak se ve svých článcích mimo jiné zabýval podezřelými převody Kočnerova majetku. Podnikatel novináři kvůli jeho aktivitám vyhrožoval.

Video: Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera

Video  Slovenská policie podnikla razii v nemovitostech spojených s působením Mariána Kočnera.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání