Původně to vypadalo na poklidné nedělní ráno. Zatímco syn spal, Irena se rozhodla vyžehlit vyprané prádlo. „Zapojila jsem žehličku a vypadly pojistky. Tak jsem šla nahodit jistič v bytě. Ten ale nenaskočil. Takže jsem šla na hlavní jistič, který byl na chodbě,“ popisuje, jak všechno začalo.

Nahodila jsem jen pojistky

„Zapojila jsem to. Hned to naskočilo. Ale jakmile jsem přišla domů, už jsem cítila spáleninu. Říkala jsem si, že asi vyhořel jeden jistič v bytě. Tak jsem šla zkontrolovat, zda fungují přístroje v obyváku a v kuchyni. A pak najednou vyběhl syn,“ popisovala tragédii, se kterou ani ve snu nepočítala. 

Křičel na ni: „Mami, mami, hoří tam zásuvka!“ A tak Irena ihned vběhla do jeho pokoje. Od dětské palandy odtáhla klece se zvířaty a snažila se zadusit oheň peřinou. „Naivně jsem doufala, že ta deka pomůže. Ale oheň se začal valit prostorem pod postelí.“ V ten moment volala na syna, že hoří, ať jde ven, a sama v noční košili a bosá běžela z bytu ohlásit to všem kolem, aby se stihli evakuovat. A během toho všeho ještě volala hasičům. Pak se vyděšená žena znovu vrátila k bytu, ze kterého se valil hustý dým. 

Volala jsem na syna a snažila se k němu dostat černou chodbou. Ten na mě křičel, že nic nevidí. Takže jsem stihla akorát volat, ať jde hlavně k oknu,“ popisuje děsivé okamžiky. V šoku pak zahodila telefon, ani netuší kam, a sama vyběhla ven a trnula, aby její syn přežil. Toho pak zachránili hasiči, kteří pár minut po nahlášení přijeli na místo. Domácí mazlíčci, zakrslý králíček a morče, bohužel nepřežili. „Bála jsem se o lidi kolem. A nejvíce jsem se pak bála, že přijdu o dítě. Nevím, co bych si počala.“

Irena teď i s mladším synem, který žil v bytě s ní, tráví dny u své sestry. „Neměla jsem odvahu se tam jít podívat. Je to pro mě náročné. Jsem nesmírně vděčná staršímu synovi, který už s námi nežije, že tam ty zbytky věcí dal do pytlů,“ vypráví s těžkým hlasem a dodává, že případný budoucí návrat pro ni bude těžký. „Mám strach, aby se to neopakovalo.“

Pomoc druhých

V té nejhorší životní chvíli se ale ukázalo, že Irena má kolem sebe lidi s dobrým srdcem. Nejenom sestra jí byla nápomocná. V práci jí kolegyně nabízely materiální pomoc a od šéfové dostala nabídku brzy se nastěhovat do dočasného bytu. „Ani nevím, jak všem těm lidem vyjádřit svou vděčnost. Nedokážu to ani slovy vyjádřit, jak moc všem děkuju,“ hrnou se Ireně slzy do očí. Vyhráno ale ještě zdaleka nemá. 

V bytě shořela většina věcí a ty, které neshořely, jsou nenávratně poškozeny kouřem. Irena se tak ocitla v nepředstavitelné situaci - nejenom, že jí shořely vzpomínky, jelikož v bytě žila od svého narození, ale oprava a rekonstrukce se dle odhadů vyšplhá přes milion korun. Ten však Irena na účtě jako kuchařka třetí platové třídy nemá. Kbelský úřad pro ni proto zřídil transparentní účet, sbírka potrvá od 19. října do 30. dubna.

Pokud chcete i vy paní Ireně pomoci, můžete přispívat na účet 140011-2000932309/0800. I sebemenší částka rodině pomůže znovu se postavit na vlastní nohy. 

Fotogalerie
23 fotografií