Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

9 věcí, které zdraví lidé nemají v ložnici. Jak jste na tom vy?

/
  • V jaké ložnici se dobře usívá i probouzí?
    V jaké ložnici se dobře usívá i probouzí? (archiv firem)
    19. dubna 2023 ● 06:00

    Kuchyně je prý nejlepší místnost v domě, ale co ložnice? Spíte tam, milujete se, můžete vypnout mozek a konečně si odpočinout. Tohle je 9 věcí, bez kterých se v ložnici probudíte šťastnější a zdravější než kdy předtím.

  • 1.

    1. Koberce

    Autor: iStock

    Pokud se budíte s bolestí v krku, červenýma očima a ucpaným nosem, je pravděpodobné, že jste alergičtí na něco ve vaší ložnici. Nejčastějším viníkem je prach a roztoči, kterým se daří v měkkých materiálech, jako jsou například závěsy a koberce. Mají také rádi vlhké a teplé prostředí. Daří se jim v lůžkovinách a na špatně větraných místech. Základem je proto větrat, pravidelně měnit povlečení a minimalizovat počet koberců, závěsů a textilií.

     

    Podívejte se, jak bydlí Bára Nesvadbová:

    Video
    Video se připravuje ...

     Videohub

  • 2.

    2. Zářivé barvy

    Autor: iStock

    Možná milujete odvážné, jasně zbarvené pokoje, ale v ložnici vás spolehlivě připraví o spánek. Jasné barvy aktivují. Mnohem lepší volbou jsou modré nebo uklidňující tóny země.

  • 3.

    3. Lehké závěsy

    Autor: shutterstock.com

    Bílé záclony vlající ve větru vypadají sice romanticky, ale hodí se spíš do obývacího pokoje. V ložnici je klíčová tma. Světelné znečištění z pouličních lamp, blízkých domů a aut snadno naruší váš spánek. Investujte proto raději do silnějších závěsů nebo kvalitních rolet.

  • 4.

    4. Výrazné umění

    Autor: iStock

    Možná si potrpíte na výrazné umění, ale vystavte ho raději v obývacím pokoji, kde ho mohou ocenit návštěvy. Ložnice je místnost, kam silné podněty nepatří. Místo určené na spaní má vizuálně vybízet k odpočinku a relaxaci.

  • 5.

    5. Chytrý telefon

    Autor: istock.cz

    Udělejte si v ložnici zónu bez telefonu. Chytrý telefon je dobrý sluha, ale špatný pán. Dokáže rozbít vztah, připraví vás o sex, spánek a zdraví. Místo surfování na netu si raději před spaním přečtěte časopis nebo knihu.

  • 6.

    6. Špatně umístěná postel

    5220624:gallery:true:true

    Postel orientujte tak, abyste leželi hlavou u zdi. Dodá vám to pocit bezpečí, jistoty a vnitřního klidu. Po stranách postele by mělo být volné místo. Z lůžka byste měli mít přehled o vstupu do ložnice. Pozor, umístění postele přímo naproti dveřím je poměrně nepříjemné.

  • 7.

    7. Domácí mazlíčci

    Autor: Shutterstock

    Chlupatí čtyřnozí kamarádi do postele nepatří. Kromě toho, že je řada lidí na kočky a psy alergická, je to i nehygienické. Pokud se bez zvířat v posteli neobejdete, pořiďte si alespoň čističku vzduchu.

  • 8.

    8. Drobné dekorace

    Autor: iStock

    Nedělejte z ložnice zbytečně skladiště dekoračních nebo nepotřebných předmětů. Působí chaoticky a snadno se na nich ukládá prach.

  • 9.

    9. Televize

    Autor: Shutterstock

    Všichni víme, že obrazovky vyzařují modré světlo, které brání dobrému spánku. Trvalé umístění televize nebo počítače v ložnici proto není nejlepší nápad.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

Ninush: No jsou věci o kterých bych se tu možná hádala, že pes do postele nepatří, ok je to možná nehygienické, ale na druhou stranu pro duševní hygienu je pro mě pes v posteli uklidněním. Víc pro mě je třeba zásadnější nemít v ložnici tv a jiné věci, co jsem koukala i tady http­s://in­stitut­zdra­veho­bydle­ni.cz­/zdra­va-loznice/zdrava-loznice/ tak jsou pro zdravou ložnici mnohem zásadnější. Ale je to o pocitu, aby si to tam každý udělal, tak aby mu to vyhovovalo.

(11. 05. 2023 11:15)

honza46: Koberec - to mám šlapat na studenou zem? Závěsy - bude mě rušit pouliční lampa.A telefon - co kdyby se mi něco stalo a nemohla jsem vstát z postele.

(25. 10. 2018 09:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy