Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vojenská přehlídka, velkolepý ohňostroj i Gott na „Staromáku“: Takhle Praha oslaví 100 let republiky!

/
  • Honosnou tečkou za oslavami bude velkolepý ohňostroj odpálený na státní svátek přesně v symbolický čas 19:18. (Ilustrační foto)
    17. října 2018 ● 12:32

    28. říjen je významným dnem, kterým si každoročně připomínáme vznik nezávislé republiky. Letošní datum je přitom o to výjimečnější, že tomu bude již sto let. V Praze se proto schyluje k patrně největším oslavám, jaké tato republika za poslední léta zažila. Koncerty, vojenské přehlídky, speciální expozice, pestrý kulturní program i velkolepý ohňostroj – to vše a navíc zdarma čeká Pražany i návštěvníky z celé republiky ve dnech 26. až 28. října.

  • 1.

    Zazní megahity nejslavnějších zpěváků

    Na třech nejvýznamnějších pražských náměstích se zájemci dočkají nebývale hvězdně obsazených koncertů. Kdo například nezažil naživo Karla Gotta, Lucii Bílou, Helenu Vondráčkovou či Martu Kubišovou a další, ten bude mít možnost 28. října na Staroměstském náměstí. Zpívat budou největší hity století. Tamní program zahájí ve 14 hodin Tomáš Klus, kterého vystřídá kapela No Name.

     

    O den dříve na Václavském náměstí vystoupí ve 14 hodin legenda tuzemské country Ivan Mládek, kterého postupně na hlavním pódiu nahradí kapela Slza, Laco Déczi, Ondřej G. Brzobohatý. Koncertní program ukončí Michal Hrůza. Na nedalekém Staroměstském náměstí 27. října zahájí hudební program ve 13:00 kapela Circus Problem, ve 14:45 vystoupí Ewa Farna, kterou posléze vystřídá Kapitán Demo, Celeste Buckingham, Peneři strýčka Homeboye a nakonec Majk Spirit.

    Na Staroměstském náměstí vystoupí v rámci národních oslav i ikony české hudby Karel Gott nebo Marta Kubišová. (Ilustrační foto)
    Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

  • 2.

    Velkolepé vojenské přehlídky i nová socha Masaryka

    S Českou obcí sokolskou připravujeme například Pochod pro republiku, zároveň připravujeme během 27. a 28. října i dny otevřených dveří řady institucí, například Obecního domu či několika budov ministerstev,“ vypočítal mluvčí magistrátu Vít Hofman při tiskové konferenci. „Hlavní program oslav vyvrcholí na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí a náměstí Republiky, dále také na Evropské a Dejvické ulici.“ Čeho se zájemci dočkají právě tam?

     

    Na Evropské proběhne 28. října ve 14 hodin slavnostní vojenská přehlídka za účasti složek IZS. Podle koordinátora národních oslav Robina Čumpelíka by se mělo jednat o zhruba tříkilometrový průvod. Na Dejvické třídě u stanice metra Hradčanská se tentýž den uskuteční další koncerty, zájemci si též budou moci od 22. října prohlédnout exteriérovou výstavu „Století“.

     

    Nedaleko odtud proběhne na Letenské pláni statická ukázka vojenské techniky armády ČR a složek IZS, která bude k vidění od 26. do 28. října. Ve státní svátek samozřejmě proběhne i tradiční pietní akt u Národního památníku na Vítkově. Dalším lákadlem bude vlak československých legionářů, tzv. „Legiovlak“, který od státního svátku bude až do 18. listopadu stát na Dejvickém nádraží. Program vyvrcholí ve 20:00 na Bachmačském náměstí, kde proběhne slavnostní odhalení sochy T. G. Masaryka.

    Takto přehlídka vypadala v roce 2008 při oslavách 90 let od vzniku republiky.
    Autor: Martin Pekárek

  • 3.

    Oslavují všechny generace i celá republika

    Program je určen pro všechny věkové skupiny, protože náš národ tvoří všechny generace,“ vysvětlil Čumpelík s tím, že na své by si v Praze měl přijít opravdu každý. Organizátor akce při té příležitosti dokonce spouští mobilní aplikaci, která bude návštěvníky provádět významnými místy pražské historie. A aby se do Prahy dostal opravdu i ten, kdo to do hlavního města má daleko, chystá národní železniční dopravce (ČD) výhodnější skupinové jízdenky i posilněné spoje.

     

    Připravili jsme celostátní skupinovou jízdenku pro pět osob bez ohledu na věk, která bude celkem stát 679 Kč,“ vysvětlil za ČD Jakub Goliáš. Lidé díky ní budou moci po celý určený den cestovat neomezeně ve 2. třídě, kam se jim zamane – i třeba do střediska národních oslav do hlavního města. „Zároveň plánujeme posílení spojů do Prahy, aby vlaky měly dostatečnou kapacitu,“ uvedl Goliáš. Zároveň zmínil i doprovodný program ČD, který sestává nejen ve zpřístupnění vládních salonků v Hlavním a Masarykově nádraží, ale také i ve vypravení speciálního parního vlaku, do kterého bude zařazen i Masarykův salonní vůz.

    Veřejnosti bude představen i speciální parní vlak, jehož součástí bude salonní vůz Tomáše Garrigua Masaryka. (Ilustrační foto)
    Autor: Alexandr Malachovský

  • 4.

    Petřínská rozhledna se světovou ozdobou

    Do národních oslav se zapojí rovněž Klub českých turistů (KČT), který v pátek 26. října připravuje na náměstí Republiky festival českého jídla, výstavy či projekce. Následující den v sobotu je naplánován symbolický pochod na Petřín, v rámci kterého bude na Petřínskou rozhlednu vyvěšena největší turistická značka na světě, která by rozhlednu měla „krášlit“ od 11 do 17 hodin. Program KČT vyvrcholí v den státního svátku hudebním a zábavným programem na náměstí Republiky.

    Na Petřínskou rozhlednu bude vyvěšena největší turistická značka na světě. (Ilustrační foto)
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

  • 5.

    Neopakovatelná událost

    Jsem hrdá, že Praha se po dobu národních oslav zahalí do barev národní vlajky tak, abychom s důstojností oslavili společně významné jubileum založení Československa,“ vyjádřila se stávající primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Je zapotřebí si uvědomit, že za těch 100 let se československá stopa line celým světem,“ uvedl vedoucí projektu Společné století Lukáš Bajer z CzechTourism. „Ať už se člověk narodil v Praze, v Brně nebo v Bratislavě, je to právě historie, kterou máme společnou.“

    Organizátoři akce proto doufají, že oslavy více než co jiného semknou nejen český národ, ale i ten slovenský v jedno, tak jako tomu bylo před sto lety, kdy v nesnadných podmínkách vznikal samostatný Československý stát. A proto ve státní svátek právě v symbolický čas 19:18 proběhne velkolepý ohňostroj „Společné století“, který by měl učinit skvostnou tečku za národními oslavami. Podrobný program je k nalezení na internetových stránkách organizátora.

    Honosnou tečkou za oslavami bude velkolepý ohňostroj odpálený na státní svátek přesně v symbolický čas 19:18. (Ilustrační foto)
    Autor: Michal Protivanský
    Fotogalerie
    107 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy