Původně měl muzikant sochu v úterý odpoledne v Husově sadu odhalovat osobně. Už to, že se k ještě zahalenému dílu nehrnul, ale nevěstilo nic dobrého. „Rodina nesouhlasí s vyobrazením sochy paní Věry,“ potvrdila moderátorka setkání.

Podle syna Adama socha nevypadá jako jeho maminka Věra Špinarová ani zdánlivě. „Nemá svoje vlasy, ani takový účes nikdy neměla. Neměla nikdy takové uši ani nos. Jediné, co je podobné, jsou kozačky, jinak nic!“ zlobil se Pavlík těsně po odhalení díla, na němž už se dokonce odmítl podílet. „Vadí mi to celé, všechno je špatně! Maminka vypadala úplně jinak. Když se na to podíváte, je to úplně jiný člověk!“ prohlásil Adam rezolutně.

VIDEO: Odhalení sochy Věry Špinarové

Rozčarován je i proto, že s ním navzdory dřívějším slibům podobu sochy nikdo
nekonzultoval. „Ne, ne, vůbec! Byl jsem postaven až před hotové dílo,“ řekl Blesku s tím, že se postará, aby bronzovou skulpturu za 600 tisíc korun zbourali a postavili novou a důstojnější. „Budu dělat vše proto, aby tady ten paskvil nebyl a zmizel! Aby se udělala nová socha a aby na ní spolupracovali s rodinou a přáteli, kteří mamku znali,“ dodal Pavlík.

Autor díla David Moješčík (44) neměl v úmyslu vysochat věrnou podobu Věry Špinarové. „Nedělal jsem figurínu, šlo mi o esenci Věry Špinarové a její osobnost. K tomu jsem nasledoval desítky klipů s jejím pohybem,“ vysvětloval Blesku. S tím, že jí k tváři seděl právě punkový účes, jakým ji vybavil.

Primátor volá po vytvoření pozice městského architekta

Ke kritice se ve středu připojil i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO), který nechtěl komentovat (ne)podobnost díla zesnulé zpěvačce, ale spíš řešil podmínky, za jakých rozporuplná pocta zpěvačce vznikla. „Další věc je způsob zadávání těchto zakázek, který já považuji za špatný,“ řekl Macura. „V tomto konkrétním případě považuji za špatně i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Jestli nejbližší rodina řekne, že se jim to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát,“ uvedl Macura.

Primátor uvedl, že město má v plánu vytvořit kancelář městského architekta podobnou například Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která by měla pomoci řešit podobu veřejného prostoru ve městě. „Zrovna tento případ ukazuje, že tady něco takového chybí,“ míní Macura. Podle něj by měl obvod zvážit, zda lze situaci ještě řešit.

VIDEO: Věra Špinarová opět „čaruje“ v Ostravě

Fotogalerie
66 fotografií