Lékaři odebrali muži (72) jeden ze tří laloků pravé plíce. Přístroj pro mimotělní oběh museli použít kvůli tomu, že už v minulosti kvůli rakovině přišel o jeden ze dvou laloků levé plíce a její zbytek by při operaci nezvládal zajistit dýchání pacienta.

Dýchá se těžko

Základem léčby rakoviny plic je operační odstranění části orgánu obsahující nádor. Pravá plíce má tři laloky a levá jen dva. Kvůli nádoru muž už před šesti lety přišel o půlku levé plíce, nyní ze stejného důvodu o třetinu pravé plíce.

Při operaci pacient dýchá jen neoperovanou plící, což může být obtížné až neproveditelné, pokud byla v minulosti významná část plíce odebraná jako u tohoto pacienta. Novou možností je využití mimotělní membránové oxygenace, která umožňuje zajistit výměnu krevních plynů již před průchodem krve plícemi,“ objasnil postup anesteziolog Pavel Suk, který má s léčbou zkušenosti z Austrálie.

Pomohli i diabetikovi

Pacient byl tedy napojený jak na dýchací přístroj, tak na přístroj pro mimotělní oxygenaci. Muž nyní dýchá sám pomocí poloviny levé plíce a dvou třetin pravé plíce. Nemocnice používá mimotělní oběh už několik let, díky němu zachránila například osmatřicetiletého diabetika, který měl srdeční zástavu s komplikujícím masivním vdechováním žaludečního obsahu do plic doprovázeným ještě selháváním dýchání.

U odstraňování nádoru plic však použili metodu poprvé. „Metoda rozšiřuje možnosti chirurgického řešení plicních nádorů i pro dříve neoperovatelné pacienty. Jsem rád, že tuto léčbu může naše nemocnice pacientům zajistit prostřednictvím odborného a zkušeného personálu a špičkové technologie,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

VIDEO: Plastikový „Ken“ Rodrigo Alves: Mám na těle 160 zákroků!

Video
Video se připravuje ...

Plastikový „Ken“ Rodrigo Alves: Mám na těle 160 zákroků! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík