Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmizelý novinář prý umíral 7 minut. „Rozřezali ho zaživa,“ říká svědek

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. října 2018
11:15

V případu opozičního saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího se objevily nové důkazy. Anonymní zdroj vystoupil s tím, že slyšel poslední momenty žurnalistova života, které zachytily jeho chytré hodiny od Applu. Internetovému deníku Middle East Eye (MEE) popsal, jak Chášakdží 7 minut umíral 7. „Rozřezali ho zaživa,“ popsal zdroj s tím, že novinářův bolestný křik byl děsivý. Důkazy, že k vraždě skutečně došlo na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, po devítihodinové prohlídce našla i turecká policie. Po samotném konzulovi se ale slehla zem, informoval deník Daily Mail.

Zdroj vypověděl, že si vyslechl celou nahrávku a domnívá se, že k masakru došlo v kanceláři saúdskoarabského generálního konzula Mohammad al-Otajbi. „Bylo to hrozné. Nejdříve je slyšet, jak ho vlečou do kanceláře. Myslím, že to je pracovna generálního konzula. Pak ho položili asi na stůl a začali ho mučit a řezat. Jeho křik byl děsivý. Utichl, až když mu dali nějakou injekci,“ popsal zdroj.

MEE následně informoval o tom, že i lidé v přízemí konzulátu slyšeli nějaký křik, se svědectvím zatím ale nikdo oficiálně nevystoupil. Turecká policie od počátku vyšetřování pracuje s teorií, že Saúdové Chášakdžího na konzulátu zabili. Rijád to popírá. Faktem je, že od úterý 2. října se novinář pohřešuje. Naposledy byl spatřen, jak vstupuje na konzulát, kam si šel zařídit potřebné dokumenty pro svatbu.

Prohlídka konzulátu

Turečtí policisté upozornili, že v ten samý den bylo v budově saúdského konzulátu patnáctičlenné elitní komando, jehož členové ještě 2. října Turecko opustili. Turecká policie zažádala o povolení prohledat konzulát, v pondělí 15. října byli do budovy vpuštěni. Prohlídka zabrala 9 hodin, vyšetřovatovalé našli „jisté“ důkazy, které potvrdily jejich domněnky.

Prověřovali také možnost, že novinářovo tělo bylo rozpuštěno v kyselině. Žádné podrobnosti ale tisku nenabídli. Policistům nebyl dovolen vstup do všech prostor konzulátu, v některých místnostech se navíc podle dostupných informací v době mezi 2. a 15. říjnem malovalo. Je nejasné, zda šlo o plánovanou akci, nebo snahu zamaskovat důkazy.

Konzul narychlo odjel domů

Turkové nezastihli ani konzula al-Otajbiho, ten i s částí své delegace několik hodin před příjezdem policie odjel na letiště a bez veškeré diplomatické pompy odletěli komerčním letem do Saúdské Arábie. Prezident Recep Erdogan telefonoval se saúdským králem Salmánem, ten ale nadále popírá, že ví o Chášakdžího zmizení. Novinář často krále i korunního prince Mohamade bin Salmána kritizoval.

Trumpův postoj

Po nezávislém a rychlém vyšetření případu volají také členské státy Evropské unie. Zapojil se i americký prezident Donald Trump. Vyšetřování je ale podle něj další ukázkou presumpce viny. Kauzu Trump přirovnal k aféře kolem schvalování soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha. Americký ministr zahraniční Mike Pompeo po návštěvě Rijádu uvedl, že Saúdští Arabové slíbili vážné a věrohodné vyšetření Chášakdžího zmizení.

„A už je to tady zase, jste vinný, dokud nedokážete svou nevinu,“ řekl Trump v rozhovoru s agenturou AP a vyzval, aby rychlým soudům předcházelo zjištění všech faktů. Král Salmán i korunní princ bin Salmán podle amerického prezidenta popírají, že by věděli, co se stalo s Chášakdžím poté, co vešel na počátku října do budovy konzulátu.

Zmizení novináře přirovnal ke kauze Kavanaugha

Podle Trumpa se stejná situace jako nyní v souvislosti s Chášakdžím odehrála před časem kolem Bretta Kavanaugha. „Právě jsme si tím prošli u soudce Kavanaugha, a pokud se mě týče, byl celou dobu nevinný,“ řekl prezident. Kavanaugha, který se nakonec stal soudcem nejvyššího soudu, před potvrzením ve funkci několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Trump ještě minulý týden hrozil Saúdské Arábii tvrdým trestem, pokud se prokáže, že stojí za zmizením opozičního novináře. Jedním dechem však dodal, že nemá v úmyslu zastavit zbrojní dodávky Rijádu, neboť by to podle něho nejvíce poškodilo americké pracující.

Také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který v úterý navštívil Rijád, uvedl, že saúdskoarabští představitelé odmítají, že by věděli, co se s Chášakdžím stalo. „Mé zhodnocení těchto setkání je takové, že jsou vážně odhodláni zjistit všechna fakta,“ uvedl Pompeo. Podle něj je saúdskoarabské vedení připraveno k případné odpovědnosti pohnat i vysoce postavené politiky a úředníky. Po Saúdské Arábii dnes Pompeo navštíví také Turecko.

kozinozka ( 18. října 2018 09:58 )

to je to samé jako házet do jednoho pytle Evropany nebo Američany.

Koordinator ( 17. října 2018 23:52 )

Ti čerti z arabska nejsou na sebe zrovna moc hodní. Jestli oni nejsou už tak trochu od přírody deviantní uchylové.

gabreta ( 17. října 2018 22:32 )

"Trump ještě minulý týden hrozil Saúdské Arábii tvrdým trestem" To jim Trumpeta určitě řekne "Vy jedni zlí hoši. Ty, ty, ty!! Ještě jednou!!!

sores ( 17. října 2018 18:31 )

Čmoudi jsou těžká nekulturní rasa, podlidi. Zabíjení,znásilňování a dělaní děcek to je to jediné co jim jde, pakáži černé!!!!!

bibijana ( 17. října 2018 18:17 )

Zobrazit celou diskusi