U některých pacientů přetrvávají po prodělané lymeské borelióze a vhodné antibiotické léčbě příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy, kloubů a svalů, poruchy soustředění. Diagnostické metody včetně testů na přítomnost borélií jsou však negativní a antibiotická léčba u nich nepomáhá. „Přesto různá soukromá zařízení nabízí těmto pacientům za peníze naději ve formě dlouhodobé léčby antibiotiky, která může být naopak škodlivá, případně vést k projevům nežádoucích účinků takové zbytečné léčby,“ vysvětluje vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví z Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar, který hereččin případ pro Blesk.cz zhodnotil.

 9 týdnů, čtvery antibiotika

To je zřejmě i případ Aničky! Lymskou boreliózou se údajně nakazila jako dítě. Vše se nejdřív zdálo v pořádku, loni v září se nemoc ale probudila ve svém posledním stadiu. Co následovalo? „Už je to devátý týden, co mi v krvi kolují čtvery antibiotika a denně beru hrsti léků. Já, která si dřív nechtěla brát ani blbej prášek na bolest hlavy!“ popsala nešťastná herečka, která se s léčbou obrátila na kliniku v Německu.

 Epidemiolog: Třikrát a dost!

Podle Rastislava Maďara panuje odborná shoda v tom, že podávat antibiotickou léčbu u příznaků spojovaných s touto diagnózou více než třikrát není účelné. „Antibiotická kůra jakékoliv formy lymeské boreliózy trvající déle než čtyři týdny není vhodná,“ vysvětluje Maďar.

 Další nálož léků

Po 56 dnech mladá pacientka léky vysadila a vrátila se i do ateliérů Ulice. Jenže pak Kadeřávkové udělali na klinice v Německu další testy a vrátili ji znovu na začátek s kapačkou a náloží pilulek. „Ukázalo se, že je nutné pokračovat, a tak mám před sebou dalších osm týdnů kapačky,“ stýská si herečka na sociální síti a dodává: „Mám pocit, že mi to zevnitř rozežírá žíly.“

Pacient má léčbu zdarma!

Takový postup kliniky docent Maďar nechápe. „Opakování léčby v odstupu kratším než několik měsíců se nedoporučuje. Stejně chybné je opakované podávání antibiotik pro pouhou trvající pozitivitu protilátek,“ vysvětluje Maďar, který nerozumí ani tomu, proč se herečka léčí v Německu. „Pokud je diagnóza objektivně stanovená, pacient má hrazenou léčbu ze zdravotního pojištění,“ vysvětluje Maďar.

Podle Kadeřávkové však všechny alternativy selhaly. „Klinika se zdála být fakt jediným řešením,“ vysvětlila Anička fanouškům. Na tohle rozhodnutí však  zřejmě tvrdě doplatila! „Některá soukromá zdravotní centra v Evropě lákají pacienty-samoplátce svými nepodloženými hypotézami a indikují jim dlouhodobou léčbu antibiotiky, která je v rozporu s názorem odborných společností,“ líčí Maďar.

 Je to tento případ?!

Aniččin případ je tak zřejmě ukázkovým příkladem.  „Je docela možné, že se jedná právě o tuto situaci, kdy je popisována dlouhodobá antibiotická léčba placená pacientem v zahraničním zařízení místo objektivní diagnostiky podle uznávaných odborných postupů na našem území, která je navíc poskytována zdarma.“ dodává Maďar. 

Co je lymeská borelióza?

Jde o bakteriální onemocnění a typickým příznakem je rozšíření červené skvrny v místě přisátí. Onemocnění doprovázejí bolesti hlavy, svalů a únava. V pozdních stadiích dochází k chronickému postižení kloubů, nervového a kardiovaskulárního systému. Včasná léčba je velmi důležitá a probíhá pomocí antibiotik. Očkování proti borelióze neexistuje. Ročně je lymská borelióza diagnostikována u přibližně 3 500 lidí.

 Víte, že…

…v lékárně nově seženete test, který do 10 minut odhalí infikované klíště?