Poslední měsíce baví Pavel coby neznámý student svými příspěvky internet. „Chovejte se k lidem dobře, aby pak mohli říci (až budete v krimi zprávách): To snad není možné! Takový dobrý člověk,” můžete se dočíst v jednom z nejnovějších příspěvků na jeho facebookové stránce, pod kterým má přes tisícovku reakcí. Stejně tak, jako tento postřeh sdílí své trefné komentáře k dění kolem sebe ze studentských lavic i svého života. Někdy se však příhody zdají přitažené za vlasy.

Třeba jako když si utahoval ze své babičky, které se při zvednutí telefonu představil jako někdo úplně jiný. Ta však z vyprávění vrací úder a využívá ke šprýmu svou sousedku, aby ho taky napálila. „To se ale opravdu stalo,“ vysvětluje Pavel, že si žádnou z historek rozhodně nevymýšlí, že jen jeho babička má stejný smysl pro humor jako on. „Neříkám, že to nikdy nepřibarvím, aby to nebylo tak suché. Ale rozhodně se nejedná o smyšlenky,“ dodává.

Od rad pro studenty po úspěšnou ironii

Jak to ale celé začalo, že se student ekonomie Pavel rozhodl psát a sdílet své příhody takto veřejně? „V březnu 2017 jsme si s kamarádem řekli, že bychom udělali portál pro studenty, kde bychom sdíleli materiál a rady, aby studenti nemuseli pročítat dlouhé publikace profesorů. Ale ve výsledku jsme těch materiálů moc neměli,“ smál se Pavel, jak se od původní chuti pomáhat dostal k psaní ironických příspěvků na Facebooku.

Deník pražského studenta se stává knižním hitem.
Autor: Pavel Kos

Vtip vyhrál

Nakonec jsme se rozhodli psát vtipné příhody, kdy já psal a kamarád to překládal do ruštiny. Ta se ale nakonec neuchytila, a tak jsem u projektu zůstal sám,“ vyprávěl Pavel, který svou tvorbou zaujal i knižní nakladatelství, které se rozhodlo jeho příhody vydat pod stejnojmenným názvem Deník pražského studenta. A tak je už tři týdny možné v knihkupectvích narazit na knihu s oranžovým přebalem, která díky propagaci na sociálních sítích jde na odbyt.

Představovaly si mě jinak

Se zveřejněním knihy, kde se poprvé ukázalo jméno do té doby anonymního studenta, se zájem fanynek značně proměnil. „Ty měsíce, kdy netušily, jak vypadám, mě zvaly v jednom kuse na schůzky a popisovaly mi, jak si představují, že mám třeba bujnou černou hřívu… teď to ale utichlo,“ směje se světlovlasý Pavel, jak pro něj bylo zábavné pozorovat, když čtenáři tápali, aniž měli tušení, o koho se jedná.

Po vydání své prvotiny a s opadnutím žhavých fanynek však na sociálních sítích nekončí. „Rád bych rozjel i Instagram. Jen musím zdokonalit své focení. A na Facebooku chystám publikovat své příhody i nadále. Navíc mám teď rozpracovanou další knihu. O čem bude, si zatím raději nechám pro sebe,“ prozradil své plány do budoucna student.
Fotogalerie
7 fotografií