Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hasič Jiří zemřel v troskách cisterny: Lidé jeho rodině přispěli stovky tisíc

Autor: dce - 
16. října 2018
15:43

Od smrti hasiče Jiřího Rýznara (†57) v troskách havarované cisterny už uplynuly téměř dva měsíce. Začátkem září založili hasičští kolegové sbírku na pomoc pozůstalé rodině i hasiči, který nehodu přežil, ale skončil vážně zraněný. Na obou účtech je již více než 700 000 korun.

Životy dvou rodin navždy změnilo pouhých pár vteřin – když jeli hasiči ze Šumperska pomáhat k hromadné nehodě u Libivé 24. srpna, dostala jejich cisterna smyk a havarovala. Skulila se ze svahu, kde narazila do vzrostlého topolu. Velitel Jiří Rýznar (†57) zemřel na místě, řidič cisterny byl těžce zraněn a přišel o nohu.

Jejich hasičští kolegové uspořádali sbírky pro pozůstalé po Jiřím i pro zraněného hasiče. Jen za měsíc září na obou transparentních účtech přibylo více než 700 000 Kč na každém. „Posláno. Rodině zemřelého upřímnou soustrast. Zraněný je můj kamarád, ale oba vykonávali velice záslužnou práci a pomohli spoustě lidí. Tohle je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat,“ napsal k příspěvku na sociálních sítích Jakub.

„Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ztrácí následky nehody dva zkušené hasiče, skvělé kolegy a výborné kamarády. Jeden nehodu nepřežil, druhému zranění, která při ní utrpěl, znemožní nadále vykonávat práci hasiče,“ popisují hasiči.

„Rodiny však přišly o mnohem víc. Jedna ztratila milovaného člověka, manžela, tatínka a syna, druhou teprve boj nejen s časem čeká.“

Pro rodinu zesnulého Jiřího zřídili transparentní účet 285529660/0300. Na pomoc pro těžce zraněného hasiče můžete přispívat na druhém účtu 285529759/0300. Sbírka se koná do konce listopadu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání