Státní zástupce Adam Borgula viní část obžalovaných ze zpronevěry a ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek DPP, další část pak z legalizace výnosů z trestné činnosti. Podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

Peníze údajně částečně skončily u Rittiga a Dvořáka, oba muži to však popírají. Rittig se dnes ke slovu pravděpodobně nedostane, na soud se ale připravoval. „Dnes je velký den,“ napsal na svém Instagramu s tím, že se příprava nesmí podcenit, a přidal několik videí. Na těch je vidět, jak pečlivě vybírá boty a upravuje si sako.

Dvořák, ktrý v čele DPP stál v letech 2007 až 2011 měl možnost vyjádřit se k věci jako první ze všech obžalovaných. Předseda senátu Petr Hovorka po něm vyslechl někdejšího ekonomického ředitele DPP Iva Štiku a bývalého šéfa služeb podniku Tomáše Petanu. Dvořák u soudu označil celou kauzu za divadlo.

Jeden z obžalovaných, účetní z firmy Peskim Jaroslav Kubiska, získal status spolupracujícího obviněného a bude svědčit proti ostatním. Dvořák se dnes při svém příchodu ohradil proti tomu, že by byl Kubiska korunním svědkem. Podle něj je nevěrohodný.

Obžaloba zahrnuje tři různé zakázky DPP – nejznámější z nich je tisk jízdenek papírnou Neograph, odkud údajně putovaly peníze k Rittigovi přes karibskou firmu Cokeville Assets. Další se týkají zajištění prodeje jízdenek firmou Cross Point a elektronické jízdenky od firmy Crowsnest. Všechny zakázky údajně záměrně zmanipuloval Dvořák.

Za zjednání výhody a za zpronevěru hrozí pět až deset let vězení, za legalizaci výnosů z trestné činnosti maximálně osm let. Mezi obviněnými jsou i Rittigovi právníci či Dvořákova matka, která si podle obžaloby za vyvedené peníze pořídila dům na Madeiře.

Fotogalerie
9 fotografií