Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Učitelka vláčela autistické dítě po podlaze. Pes přihlížel, matka chystá žalobu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
16. října 2018
13:20

Matka autisty Thatchera (11) Jo Graysonová těžko skrývala svůj vztek, když zjistila, jak jedna z učitelek zacházela s jejím handicapovaným synem. Na videu pořízeném bezpečnostními kamerami je vidět, jak plačícího chlapce táhne učitelka po zemi chodbami školy, zatímco jeho asistenční pes bezmocně přihlíží. Celý incident prý začal tím, že si Thatcher odmítl ve třídě stoupnout.

Graysonová tvrdí, že syna zážitek traumatizoval a zanechal mu modřiny po celém jeho těle. O incidentu ji škola údajně informovala zprávou, video však ukazuje horší příběh. Záznam matce ukázala až pracovnice sociální služby. „Bylo to hrozné, protože šlo o moje dítě,“ řekla Graysonová ABC News a zlobila se: „Nechápu, jak se někdo může takhle chovat k dítěti, ať má nějaký handicap nebo ne.“

Matka: Řekli mi, že se syn zhroutil

„Nejdřív mi řekli, že se syn zhroutil. To ale není pravda,“ apeluje Graysonová, která je autorkou o problematice autismu.

Podle školy mají zaměstnanci právo omezit v pohybu studenta, který ohrožuje zdraví své nebo ostatních. Učitelka z videa však nedodržela správný postup. „Trénink má zaměstnancům ukázat správné způsoby jak zacházet se studenty. V tomto případě nebyly dodrženy standardy,“ zmínila škola. Ošetřovatelku, která byla u incidentu také, prý už ze školy propustili.

Graysonová kontaktovala právníky a má v plánu podat žalobu. „Mám pocit, že kdyby měla lepší trénink a kdyby věděla, co v té situaci dělat, pak by k tomu nikdy nedošlo,“ vysvětluje Graysonová. „Podle mě nebyla škola ani personál připravení na podobnou situaci.“