Na východní frontě totiž mladý Zdeněk padl do ruského zajetí. Posléze vstoupil do čs. legií, bojoval s nimi proti bolševikům a do nově vzniklého Československa se vrátil až roku 1921.

„Prošli si celou tu anabázi, a nikdo je nevítal. To pro ně byl první šok. Tátu skoro nechtěli přijmout do divadla, protože žil šest let na Ukrajině, potažmo v Rusku, takže měl trochu potíže s češtinou,“ vzpomíná syn Petr Štěpánek (70).

Prošlé cyankáli

„Myslím, že naše legie a jejich osud zní pro normální lidi, i pro mě, trochu jako pohádka, ale to, co si oni prožili, bych já zažít nechtěl. Vyprávěl mi, že byl jeden moment už v takovém stavu, že si sehnal cyankáli a to snědl. Naštěstí bylo prošlé! Prožili si své velice těžké období a je strašně smutné, že se o tom začíná mluvit až dnes. Nikdy si nevážíme lidí, kteří pro tuhle zemi něco udělali. To platilo po první i druhé světové válce,“ tvrdí hvězda seriálové Ordinace.

Smrt u piva

Po první válce se jeho otec stal hvězdou vinohradského i Národního divadla, natočil nesmrtelné filmy jako Bílou nemoc (1937), kde si zahrál Maršála, či Cech panen kutnohorských (1938), v němž byl Mikulášem Dačickým. Pak nastoupili nacisti a donutili ho přečíst národu text mnichovské dohody či odsouzení atentátu na Heydricha.

Po válce se však dokázal očistit a mohl se vrátit jak do divadla, tak k filmu. Zemřel 20. června 1968 v malostranské hospůdce, kam zašel na pivo. Do sovětské okupace 21. srpna scházely dva měsíce. „Myslím, že by to nesl velmi těžce. Byl totiž těžký rusofil a miloval ruskou kulturu, kterou od té doby máme okupací zastřenou...“ dodává půl století poté Petr Štěpánek.

Syn Martin se zastřelil

Sebevražda jako rodinné prokletí? Zdeňkův syn Martin Štěpánek (†63), herec, novinář a bývalý ministr kultury, se 16. září 2010 zastřelil kvůli rakovině. Z jeho dětí tak dnes žijí jen syn Petr a dcery Jana a Kristina Taberyová.

VIDEO: Štěpánek promluvil o těžké operaci: Léto jsem strávil po nemocnicích!

Video
Video se připravuje ...

Štěpánek promluvil o těžké operaci: Léto jsem strávil po nemocnicích! David Turek

Fotogalerie
16 fotografií