„Může za to moje vnučka Ivanka (36). Bydlela jsem u ní ve Washingtonu. Přišla za mnou a povídá, že dnes jedeme do Bílého domu. Že mne přijme americký prezident,“ vyprávěla Blesku několik týdnů starý zážitek vitální Marie Zelníčková.

„Tak jsem se pěkně oblékla, upravila a jeli jsme s prezidentskou ochrankou do Bílého domu. Napřed mi ukázala celý dům, salonky jednotlivých amerických prezidentů a přesně ve čtyři odpoledne jsem zamířila do Oválné pracovny,“ líčila paní Marie, žena s neuvěřitelnou pamětí a smyslem pro detaily.

„Dona znám čtyřicet let, byla jsem mu vždycky nablízku. I po rozvodu s dcerou Ivanou jsem dávala rodinu dohromady, nemyslete, vztahy tehdy nebyly vůbec jednoduché, dvanáctiletý Donald mladší s ním nechtěl vůbec mluvit, to trvalo měsíce. Dnes je rodina úplně v pohodě, moje dcera si s ním často volá, setkávají se, Ivanka mladší pro něho pracuje, oba synové Donald junior a Eric pokračují v jeho firmě,“ vykreslila vztahy v první rodině Spojených států paní Marie.

Letěla speciálem

V Oválné pracovně to byl pro paní Zelníčkovou veliký zážitek, od zetě dostala políbení a ještě jeden dárek. „Tou byla letenka do prezidentského speciálu, proslulého Air Force One. Let z Washingtonu do New Yorku nebyl dlouhý, ale zážitek to byl obrovský,“ vzpomínala.

A co Zeman?

Ameriku by prý napořád za svůj Zlín nevyměnila. „Ne, jsem tam ráda, ale patřím sem, toto je můj domov,“ vysvětluje. A přidává ještě jednu věc, která je v jejím věku naprosto obdivuhodná. „Mám sloní paměť, vybavuji si nejrůznější detaily, jako by to bylo včera. Třeba když jsem dceři pomáhala s tvorbou vzpomínkové knihy, spoustu detailů jsem si vybavovala, zatímco jí už z paměti vyprchaly,“ smála se dáma, která se dostala do míst, kam se to zatím českému prezidentovi Miloši Zemanovi (74) nepodařilo. Že by se přimluvila? „No, to je těžké, já Donovi do politiky fakt nemluvím, když ta chvíle přijde, tak přijde,“ uzavírá nevšední žena, na niž ovšem americký prezident opravdu dá...

Prezidentská babička

Marie Zelníčková je matkou Ivany (69), která se coby závodní lyžařka (náhradnice v olympijském týmu) dostala za socialismu do zahraničí. V roce 1977 se provdala za Donalda Trumpa a manželé spolu vydrželi 15 let. Měli spolu tři děti (Donalda Johna ml., Ivanku Marii a Erika Fredericka). Na rozvodu se domluvili v roce 1992.

Stůl z fregaty

Oválná pracovna (The Oval Office) je místnost s plochou 75,8 čtverečního metru v západním křídle Bílého domu. Kolem roku 1909 si ji nechal vybudovat tehdejší prezident William Taft. Předtím byla jeho pracovna hranatá a oválný tvar je inspirací z dob George Washingtona, který pořádal tzv. ranní audience, při kterých hosté stáli v půlkruhu.

Současná podoba pochází roku 1934. Vybavení místnosti se mění podle vkusu toho kterého vládce a výzdoba je zapůjčena z muzeí. Pracovní stůl (Resolute Desk) je vyroben ze dřeva britské fregaty Resolute, která uvízla v ledu roku 1854 při polární výpravě.

Létající bílý dům

»Létající Oválnou pracovnou nebo Bílým domem « je nazýváno každé letadlo, ve kterém se nachází prezident Spojených států, a které tedy používá rádiový volací znak Air Force One. V současné době má hlava USA k dispozici dva speciálně upravené Boeingy 747- -200B. Stroj pojme 70 pasažérů, je schopen uletět polovinu obvodu Země bez doplnění paliva a stojí přes 7 miliard korun.

VIDEO: Co to mele? Trump řečnil, mladík nevěřil vlastním uším. Po grimasách ho vyvedli ze záběru a stal se hitem

Fotogalerie
39 fotografií