Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maková turistika: Cizinci kosí pole v Česku zbytečně. Opia je v našem máku málo, říká expert

Autor: ula - 
16. října 2018
05:50

Česko se pyšní tím, že je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Ročně spotřebujeme 4500 tun máku, což znamená, že jeden člověk sní okolo 25 buchet s makovou náplní. Mák chutná i narkomanům, kteří během dozrávání pořádají výlety na pole, kde se z nezralých makovic snaží získat opium. Podle odborníka se opiové nájezdy pořádají hlavně v okolí velkých měst a v pohraničí. Přitom nemají narkomané příliš velké žně, protože v Česku má mák velmi nízký obsah alkaloidů.

V tuzemsku se plodina pěstuje výhradně pro potravinářské účely. V některých zemích je ale zcela zakázána, protože je spojována s výrobou drog. Z nezralých makovic je totiž možné získat opium, jedná se o rostlinnou látku významnou svým obsahem alkaloidů, především morfinu. Lze ji ale zneužít i pro výrobu heroinu. 

Nejvíce se technický mák pro farmaceutické účely pěstuje např. ve Španělsku. Tam ovšem není zájem o makové semínko, ale o mízu, která vyteče při naříznutí makovice. 

V některých zemích světa je pěstování máku zakázáno. Pokud se jej někdo pokusí pěstovat např. v Číně, tak za to hrozí trest 10 let vězení. V Indii se mák sice pěstuje, ale vše je velmi přísně regulováno. Pokud se někdo v Indii pokusí dostat na makové pole, hrozí mu až dvacetiletý trest vězení. Česko je liberálnější – co se týče pěstování máku, ale i při vniknutí na maková pole.

Maková turistika v Česku

Podle Václava Lohra, poradce spolku Česku modrý mák, se narkomani a zároveň milovníci experimentování s drogami stále v Česku pokoušejí získat na makových polích opium zadarmo.

„Děje se to zejména v okolí větších měst, kdy se parta mladých lidí utáboří u makového pole a zkouší opium z máku získat. Dále se pak s tím potýkají pěstitelé v příhraničních oblastech, kam se vydávají i cizinci, zejména Italové, Španělé, někdy i Francouzi a Švýcaři,“ řekl ve studiu Blesk Zprávy Lohr s tím, že zemědělci na nevítané návštěvníky zavolají policii, pokud se jim nepodaří je vyhnat.

„Policie jim domluví, ale většinou se skupinka utáboří druhý den na opačném konci pole,“ dodal odborník.

Podle Lohra si však zájemci o opium v Česku příliš neužijí, protože procento alkaloidů v potravinářském máku je velmi nízké. Vše se řídí normou, podle které může mák pěstovaný u nás obsahovat 25 miligramů alkaloidů na kilogram, podle testů obsahují české makovice pouhých 7,5 miligramu.


Rozmach makových polí po pádu Tálibánu

Potravinářský mák se po celém světě pěstuje na cca 100 tisících hektarech. Nelegální mák ale zabírá 250 tisíc hektarů a je určen právě na výrobu drog. 

Nejvíce se nelegální mák pěstuje v Afghánistánu. Tam makovina obsahuje 3,5 % morfinu.

„V době nejtužší vlády Tálibánu koncem 90. let byly rozlohy nelegálních makových polí šest tisíc hektarů. Po pádu Talibánu se ale rozloha rozrostla na 200 tisíc, uvedl Lohr. Muslimská víra totiž zakazuje užívání jakýchkoliv omamných látek, takže paradoxně se nelegální pěstování rozmohlo po potlačení ortodoxních muslimských skupin.

Podrobnosti o nájezdech na česká maková pole a o pěstování nelegálního máku se dozvíte v rozhovoru:

Mák jako superpotravina

Zatímco společnost se neustále honí za superpotravinami, jedna u nás podle pěstitelů existuje už po staletí. Je to právě mák.

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více, než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitaminu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Dále obsahuje významné množství kyseliny linolové a α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. „Mák neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu. Nakonec i pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám,“ vyjmenovává expert vlastnosti máku.

 

 

HankScorpio ( 26. června 2019 12:03 )

Pán je skutečný odborník. Doporučoval bych mu, ať si udělá vývar tak z 50-80 makovic a pak se můžeme pobavit o tom, že náš Mák setý je slaboučký. Proto tam všichni chodí a sklízejí, když to nic nedělá, že jo?! To je přesně jako lékař, který vám bude do očí tvrdit, že benzodiazepiny jsou fyzicky návykové i když neměl v hubě nikdy jedinou tabletu, všechny jeho informace jsou jen z knížek od farmaceutických firem a vy s tím máte 20 letou zkušenost. Prostě teoretici, pracující jen s informacemi, které dostanou od jiných, ale bez jakékoliv reálné praxe...

PPP150W ( 16. října 2018 06:56 )

Možná to moc nechápu, ale u nás je povolená norma 25mg, běžně je ovšem pouze 7,5mg, takže se to nevyplatí ani zkoušet. Zatím co v Afganistánu, kde se mák pěstuje především kvůli morfinu, se dá vytěžit až "neuvěřitelných" 3,5mg?

petr11 ( 16. října 2018 06:34 )

.....a krade se a krade se...pak něco pěstuj....za totáče maková panenka, dnes maková turistika...jak se ten svět mění, že??

Zobrazit celou diskusi