Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin má prsty v atentátech, připustil Trump. A změna klimatu „není kachna“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. října 2018
12:30

Americký prezident Donald Trump promluvil v televizním pořadu 60 Minutes stanice CBS. V interview se věnoval všem palčivým tématům jako klimatická změna, vliv Ruska, denuklearizace KLDR, obchodní válka s Čínou a v neposlední řadě komentoval svou roli prezidenta. Přiznal, že globální oteplování není výmysl. A dodal také, že se domnívá, že Vladimir Putin má prsty v politicky orientovaných atentátech, informoval deník Telegraph.

Prezidenta zpovídala moderátorka Lesley Stahlová, jedna ze série otázek se věnovala klimatické změně. „Nemyslím si, že je to kachna,“ řekl prezident o klimatických změnách. Média v této souvislosti připomněla, že během volební kampaně Trump označil oteplování planety za mystifikaci a že po nástupu do prezidentské funkce se jasnému postoji vyhýbal.

„Nevím ale, zda je to dílem člověka. Řeknu to takhle. Nechci dávat biliony a biliony dolarů. Nechci ztratit miliony a miliony pracovních míst,“ uvedl s tím, že teploty se také dost dobře mohou vrátit na původní hodnoty. Jak by se to mohlo stát, neupřesnil.

Trump komentář k oteplování učinil jen týden poté, co Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) varoval, že cíle pařížské klimatické dohody z roku 2015 lze nyní dosáhnout již jen pomocí rychlých a dalekosáhlých změn ve všech oblastech společnosti. Jde přitom o to udržet globální oteplování co nejblíže k 1,5 stupně Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Prezident pak uvedl, že mu říkali, že dřív byly hurikány mnohem horší a častější, než jsou teď. Stahlová na prezidenta tlačila a vyzvídala, kdo jsou ti záhadní „oni“. Prezident prostě uvedl: „No, lidé.“ Trump dodal, že vědci, kteří tvrdí, že klimatické změny se odrážejí ve zvýšené frekvenci tropických bouří, mají jen politickou agendu.

Kauza Kavanaugh

Znovu otevřel kauzu kolem Bretta Kavanaugha, která probíhala před jeho jmenováním do nejvyššího soudu. Kavanaugh byl obviněn ze sexuálního obtěžování a pokusu o znásilnění, vystoupila proti němu vysokoškolská profesorka Christine Blaseyová Fordová. Trump ji v jednom ze svých projevů naprosto zesměšnil. „Asi takhle, kdybych tu řeč nepronesl, Brett by to nevyhrál,“ prohlásil prezident.

O zvolení jeho kandidáta se hlasovalo v Senátu. Těsný výsledek v poměru 50 : 48 rozhodl, že bude Kavanaugh jmenován jedním z devíti soudců nejvyššího soudu.

Trump znovu rozebíral i vyšetřování Roberta Muellera, které se zabývá vlivem Ruska na výsledky prezidentských voleb v roce 2016.

Vliv Číny a Ruska

„Opravdu si myslíte, že jsem zavolal do Ruska, aby mi pomohli vyhrát volby? To je směšné.“ Zopakoval, že se jedná o hon na čarodějnice. Trump pak zničehonic řekl, že Rusko možná volby ovlivňovalo, ale Čína do toho byla zapletená taky. „Cože? Proč Čína?“ reagovala na jeho poznámku moderátorka. „Proč ne,“ svůj komentář nebyl schopen vysvětlit.

Ve spojitosti s vyšetřováním ruského vlivu kritizoval také ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který dal od případu v podstatě „ruce pryč“. Stahlová Trumpa požádala, zda by mohl komentovat dohady tisku, který se domnívá, že v Bílém domě a Trumpově vládě panuje naprostý zmatek. „Ale prosím vás, to jsou falešné zprávy,“ řekl rychle prezident. Naznačil však, že chystá reorganizaci svého kabinetu. Prvně zřejmě zbaví funkce ministra obrany Jamese Mattise.

Putin, Skripal a atentáty

Stahlová se Trumpa ptala i na jeho názor na svůj ruský protějšek, prezidenta Putina. Trump řekl, že je možné, že šéf Kremlu má prsty v případech atentátů, jako byl například pokus otrávit v Británii nervovou látkou někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala.

Na komentář moderátorky, že nikdy nebyl na Putina ve veřejném prohlášení tvrdý, Trump odpověděl, že vůči němu postupuje naopak velmi důrazně. Připomněl, že na summitu v Helsinkách během jednání mezi čtyřma očima byl na ruského prezidenta velmi tvrdý. Dodal, že o jeho rázném postoji vůči ruskému prezidentovi svědčí i to, že Ukrajině poskytl útočné zbraně a protitankový arzenál, k čemuž se jeho demokratický předchůdce Barack Obama neodhodlal.

Během rozhovoru se dotkli i tématu nelegální migrace. „Rostoucí migrace je v podstatě moje chyba,“ prohlásil Trump. „Naše ekonomika je tak silná, že do USA chce každý,“ řekl a šokoval moderátorku. K rozdělování na mexicko-americké hranici uvedl, že jeho politika nulové tolerance je stejný zákon, jaký prosadil Obama.

Vztah s „miláčkem“ Kimem

Trump se Stahlovou probírali vztah Washingtonu a Pchjongjangu. Moderátorka přečetla prezidentovi seznam všech zvěrstev, která severokorejský vůdce napáchal. „To je muž, kterého milujete?“ ptala se. „Nejsem dítě, samozřejmě, že o těchto věcech vím,“ rozčiloval se Trump. Dodal, že si spolu dobře rozumí, následně vysvětlil, že to, že „se s Kimem do sebe zamilovali“, byl jen slovní obrat.

„Když jsem nastoupil do úřadu, byli jsme s KLDR na pokraji války, a kde jsme teď?“ chlubil se prezident. Potvrdil, že USA trvá na kompletní, ale časově neomezené denuklearizaci.

Obchodní válka s Čínou a EU

Trump popřel, že by mezi USA a Čínou probíhala obchodní válka. „Nazval jsem to bitvou, ne? Ale není to ani to, je to taková menší šarvátka,“ řekl prezident. Upozornil, že může dojít k tomu, že na Peking uvalí další cla. „Chci dosáhnout výhodné dohody pro obě strany,“ prohlásil. Bílý dům se pomocí cel na dovoz čínského zboží snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy.

Na dotaz ohledně uvalení cel na americké spojence Trump odpověděl velmi vyhýbavě. „Kdo je náš spojenec? Máme dobré vztahy se spoustou zemí, ale nikdo se k nám nechová hůř než Evropská unie. EU zneužívá našeho trhu, jde jim jen o jejich vlastní prospěch,“ vysvětlil.

V roli prezidenta si je Trump jistý

V závěru rozhovoru se vyjádřil ke své roli prezidenta. „Jako prezident se cítím velmi pohodlně a jistě. I moji přátelé mi místo Donalde říkají pane prezidente. Musím jim vždycky říct, aby se uvolnili,“ řekl Trump. O tom, jak sebejistě se cítí ve své funkci, nesvědčí jen jeho útočné nebo pochvalné Tweety, či dominantní vystupování na zahraničních cestách, ale i to, že během rozhovoru se Stahlovou dokonce poznamenal: „To je v pořádku, vždyť já jsem prezident a ne vy.“

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Nezadat ( 15. října 2018 16:45 )

No jasan,naše nezkorumpovaná elita vedená pražskou kavárnou by ho okamžitě odhalila.

Nezadat ( 15. října 2018 15:47 )

Nemá,jelikož mozek nemá.

dragomira ( 15. října 2018 14:40 )

Milann ( 15. října 2018 13:22 )

Pro nechce k nám má bobky z Chocholouška.

Nezadat ( 15. října 2018 12:59 )

Zobrazit celou diskusi