Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kubera pouští po 24 letech Teplice, „vyštípal“ ho Brusel. Chce být šéfem Senátu

Video se připravuje ...
Autor: bud, všm, ČTK - 
14. října 2018
05:40

Dlouholetý teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) se v sobotu dostal počtvrté do Senátu. Horní komoru by dokonce mohl - díky volebnímu úspěchu ODS - i vést a nahradit tak Milana Štěcha z ČSSD. Jednasedmdesátiletý politik by chtěl případně v nové funkci navázat na tradici ekonomických cest s podnikateli a pomoci sjednotit rozpolcenou společnost. „Já se stejně dobře pobavím s popelářem jako s univerzitním profesorem,“ vysvětlil Kubera. A prozradil, proč krátce po vyhlášení volebních výsledků oznámil, že po 15 letech složí funkci primátora.

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS, z jedenácti jejích finalistů bylo v sobotu zvoleno deset. Celkem tak budou mít občanští demokraté 16 senátorů, což je i předpokládaný počet členů klubu Starostové a nezávislí. Obě frakce usilují o to, aby jako početně nejsilnější klub mohly nominovat předsedu Senátu. Tím by mohl za ODS být teoreticky právě Kubera, který by se ve funkci ve vztahu k zahraničí rád soustředil na ekonomické cesty.

„Senát nemá prioritně zahraničně-politickou oblast, ten může dělat, to co pan Štěch dělal velmi dobře, ty ekonomické cesty. Ono to na první pohled vypadá, že jdete na turistický veletrh, dáte tam kilogramy prospektů, ale neumíte vyhodnotit, kolik turistů pak přijelo kvůli tomu, že si vzali ten prospekt. A podobně je to při cestách s podnikateli, tam není výsledek, že si přivezou hotové smlouvy, ale seznámí se s jinými firmami. Ty úspěchy se dostavují velmi pomalu,“ nastínil politik.

Kubera: Domluvím se i s popelářem

Na domácí scéně by se zaměřil na sjednocování společnosti, o čemž prý všichni rádi mluví, ale skoro nikdo pro to nic nedělá. Podle svých slov by měl pro úkol dobrou výchozí pozici - vládne totiž dobrými komunikačními schopnostmi a umí vyjít s každým. 

Domluvím se s každým. Nezáleží na tom, že má někdo jiný politický názor, já s lidmi komunikovat umím. Já jsem si dokonce rozuměl i s takovými lidmi, jako byl Vladimír Špidla, což nebylo úplně jednoduché. Ale to je zřejmě výchova z té komunální politiky, kde se musíte bavit s lidmi všeho druhu. Já se stejně dobře pobavím s popelářem jako s univerzitním profesorem,“ okomentoval znovuzvolený senátor a dodal, že na svých postojích by jako šéf horní komory nic neměnil.

Proč bych něco měnil? Ne, že bych se nenechal přesvědčit, ale já už jsem tak starý, že základní pohled na svět - že člověk je svobodný a nemá být zbytečně omezován - na tom nic nezměním,“ řekl. 

Kubera vyhrál na Teplicku s 55,6 procenty hlasů a porazil ředitele tamního gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21). Stála za tím prý dlouhodobá práce, nikoliv kampaň. „Vlastní kampaň mi to nevyhrála. Lidé si uvědomili minulost a odpoutali se od toho, že občas řeknu něco, co bych sám nerad slyšel, jak řekl Jan Werich, protože to je jen zlomeček. Oni vidí tu práci komunální i politickou, takže volby bylo dlouhodobé vyhodnocení, ne okamžitá kampaň. Já jsem ani neměl žádné billboardy,“ uvedl politik s tím, že ho silně podpořila i jeho manželka, s kterou nedávno oslavili zlatou svatbu. 

Moje paní, na rozdíl od prezidentské volby, tentokrát fakt poctivě obcházela všechny a říkala: ‚Volte ho, protože představa, že by byl doma déle jak dvě hodiny, je pro mě naprosto nepřijatelná'. A to myslím vážně, tentokrát mě mimořádně podpořila,“ popsal senátor.

Po 15 letech končí jako primátor

Pro řadu jeho podporovatelů bylo překvapením, když krátce po zveřejnění volebních výsledků oznámil, že už nebude primátorem Teplic. Ty přitom řídil od roku 1994, kdy byl poprvé zvolen starostou, od roku 2002 byl primátorem. Do čela města byl jednasedmdesátiletý politik zvolen celkem šestkrát. 

Nebudu primátorem, nikoliv z důvodu, že jsem zvítězil v senátních volbách, to rozhodnutí padlo už vloni. Já jsem si vychoval nástupce, který také bude hlídat ty peníze, a já budu jako předseda finančního výboru dohlížet na to, aby se tam miliarda neztratila,“ okomentoval Kubera rozhodnutí a dodal, že podrobnosti o změnách ve vedení města zatím nechce uvádět.

Rozhodl se ale novinářům svěřit, proč po tolika letech pověsí funkci takříkajíc na hřebík. „Poslední kapkou v moři bylo GDPR, z kterého jsem hrozně naštvaný. Vy možná nevíte, co se děje třeba na radnicích, jaké jsou s tím obrovské problémy a nejistoty, co bude, ale můžete to vidět z každého mailu. Tam máte napsáno, že to za prvé není žádná smlouva, že to k ničemu nezavazuje a pak, že to je v souladu s GDPR. Já jsem dnes likvidoval nějaké zcela bezvýznamné materiály, akorát na nich byly jména a adresy a ty já musím skartovat, aby se nedejbože nevyhodily,“ uvedl politik.

   

Doporučujeme
kradlous ( 15. října 2018 12:29 )

Tubera udělá pro dobré koryto vše.Zlodějská ODS chce mít zase hlavní slovo.A jak to dopadlo každý slušný člověk z minulosti ví.Topoldalík,Nagynečas hovoří za vše.

willi48 ( 14. října 2018 16:49 )

Kubero, Senát má snad jiné poslání než sloužit jako tvoje soukromá turistická kancelář.

kradlous ( 14. října 2018 14:21 )

Tubera je nezničitelný.On by by rád dělal všechny funkce které mu zlodějská ODS nabídne.To je "výkonný" politik,který vždy měl cit pro poctivou práci, pro blaho své strany živitelky.Kubero všechna čest.

vlasta1 ( 14. října 2018 14:00 )

Knihomol a neumí gramatiku.

arne100 ( 14. října 2018 12:51 )

Muslima Kuberu už se chtěli v Teplicích zbavit.Jelikož není a nebyl schopen u svých příbuzný muslimů udělat pořádek tak mu dali hlas aby byl senátorem.Teď jsem zvědav jak bude obhajovat svoji muslimskou rodinu v Teplicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa