Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Část komunistů Filipovi po debaklu „mydlí schody“. Konečná pohrozila rezignací

Autor: Jakub Veinlich - 
13. října 2018
05:01

Komunistická strana Čech a Moravy komunální a senátní volby i podle svých členů výrazně „projela“. Na radnicích získala jen 1426 mandátů a do druhého kola senátních voleb postoupila jediná kandidátka KSČM. Už příští týden se proto vedení strany může otřást v základech. V sobotu se sejde Ústřední výbor strany, který může vyjádřit nedůvěru předsedovi Vojtěchu Filipovi. V takovém případě by složila mandát i místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná, jak řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

I když v komunálních volbách získala KSČM 5 416 907 hlasů, zaznamenala velkou ztrátu. Oproti roku 2014 ztratila strana 2,3 milionu hlasů. Neúspěšný kandidát na předsedu strany KSČM Josef Skála proto vyzval Vojtěcha Filipa, aby složil funkci. Kvůli napjaté situaci se proto příští sobotu sejde mimořádné zasedání Ústředního výboru strany. Na něm může Filip skutečně padnout.

„Na žádost nejméně třetiny Okresních výborů KSČM, nebo nejméně třetiny Krajských výborů KSČM může dvoutřetinovou většinou členů Ústředního výboru KSČM odvolat předsedu, prvního místopředsedu, nebo další místopředsedy ÚV KSČM a zvolit jiné,“ píše se ve stanovách KSČM.

Už za týden může být v čele KSČM někdo úplně jiný než Vojtěch Filip, Petr Šimůnek, Kateřina Konečná nebo například Václav Ort. Blesk Zprávy aktuální dění u komunistů rozebrali právě s europoslankyní Konečnou, která je jedním z iniciátorů svolání mimořádného zasedání Ústředního výboru KSČM. Jinak by se totiž straníci sešli v širší sestavě až v prosinci.

Proč se tedy scházíte takto mimořádně o dva měsíce dříve?

Prosincové ÚV je svolané především kvůli přípravě voleb do Evropského parlamentu (EP), které nás čekají v květnu příštího roku. A pakliže bychom se věnovali hodnocení senátních a komunálních voleb, tak by nám nezbyl čas na přípravu právě voleb do EP . Navíc jednotlivé organizace po svolání tohoto mimořádného zasedání volaly, a tak jsme jako vedení v úterý rozhodli, že toto ÚV svoláme, tak abychom si vše vyříkali.

Za sebe říkám, že je to právě to místo, kde si máme takové věci vyříkávat, protože si myslím, že straně nijak nepomáhá dělat takové věci přes média. Budou tam zástupci všech okresů, kteří mají mandát od svých členů. Může to dopadnout různě, ale především tito lidé mají právo slyšet všechny relevantní informace. A ne různě rozesílané, zkracované, ovlivněné názory lidí, kteří nemají tu odpovědnost. Výsledek toho jednání ale zatím nechci odhadovat.

A jaké jsou tedy možnosti? Co se příští sobotu může stát?

Můžeme dojít k mimořádnému sjezdu, na tom se mohou delegáti dohodnout. Vedení se může vzdát svých mandátů, což v tuto chvíli neočekávám, ale stát se to může. V tom případě může dojít k volbě nového dočasného vedení. A také se může stát, a v to věřím, že z toho vzejde nějaká konstruktivní debata, kde si řekneme, co se nám nelíbí a jak dál.

Nebyla jsem příznivcem vlády s hnutím ANO, tak mě z toho nemůže nikdo obviňovat, ale z druhé strany, ústřední výbor v červnu poměrně velkou většinou rozhodl, že vládu máme naší tolerancí podpořit. A po třech měsících chtít výsledky, to je podle mě velmi unáhlené.

Debata bude bezpochyby živá, ale věřím, že si budeme moci všichni říct, co jsme schopni udělat pro to, aby se ten trend propadu zastavil a začali jsme se opět zvedat. Ale to, co teď říkám, neznamená, že bych jakkoliv lpěla na své funkci místopředsedkyně.

Co říkáte na slova neúspěšného kandidáta na předsedu Josefa Skály, který vyzývá předsedu Vojtěcha Filipa k rezignaci?

Nedělá to jen pan Skála, v minulosti to byla řada lidí, kteří vyzývali k odchodu vedení různé naše předsedy, myslím, že Mirek Grebeníček by si chudák vzpomněl. Opravdu ctím tu vnitrostranickou demokracii natolik, že vždy říkám, že přesně na to máme ústřední orgány, okresní výbory, krajské organizace, které budou mít porady příští týden. A právo na to mají právo právě tito členové. Slova pana Skály považuji spíš za mediální hru, která nám v tuto chvíli nepomáhá. Nepovažuji za správné, abychom si účty a špinavé prádlo praly před médii.

Jaká je teď vlastně nálada uvnitř KSČM?

Samozřejmě je ovlivněná zklamáním z voleb. Jsem přesvědčená o tom, že si to prostě řada lidí v té kampani obšlapala. Ale aktivita a nadšení bohužel nebyly zúročené v tom výsledku. Navíc ve chvíli, kdy hnutí ANO primárně tvoří pravicové koalice, tak je to určitě také věc, kterou bychom měli zvážit v tom našem budoucím vztahu s hnutím ANO. Protože dokazují, že nám vzali levicové voliče, ale domlouvat se jsou schopní a ochotní jen s ODS nebo KDU-ČSL. Takže to také nevrhá dobré světlo. Teď se z toho všeho prostě vzpamatováváme, ale doufám, že to bude znamenat nějaký nový start. Nebudu používat slovo soudruha Skály, který si vytvořil skupinu restart.

Když se podíváte na volební výsledky KSČM a ČSSD, máte pocit, že je v Česku nějaký útlum tradiční levice?

Určitě. Je tady a přichází z Evropy. Přichází dlouho, když ty levicové strany sleduji, poslední tři čtyři roky. Můžeme být vlastně šťastní, že do České republiky to přišlo až teď. Je to podle mě dáno tím, že se ztrácí takové to tradiční dělení na levici a pravici. Co bych si přála, to je, aby komunistická strana byla schopná oslovit tu skupinu obyvatel, která je jí přirozená.

A jsem přesvědčená, že je to i mladá generace lidí, když je zaujmeme tématy jim blízkým. Ať už je to kvalita a bezpečnost potravin, ochrana spotřebitele, jako je boj s daňovými ráji, nebo nepodpora dalšího zbrojení. Jako levice bychom se měli postarat o to, abychom se dokázali vrátit na to výsluní právě na základě témat: boj o zákoník práce, zrušení agenturního zaměstnávání, prodloužení dovolené. Na to se musíme teď soustředit víc než na vnitrostranický boj. Jinak se nezvedneme.

KSČM tady podle mého musí zůstat jako relevantní strana, protože přijde doba, ať už to bude krize ekonomická, nebo finanční, a ti lidé budou potřebovat někoho, kdo hájí jejích zaměstnanecká práva a práva na normální život.

A podle vás, měli by se komunisté více odpoutat od stávající vlády?

Ústřední výbor strany před třemi měsíci rozhodl, že tu důvěru vládě dáme. A pro mě tři měsíce nejsou doba, za kterou bychom to měli hodnotit. Ale to, že bychom si měli třeba do roka říct, co nám to přináší. A z druhé strany si říct, jaké další věci po vládě budeme velmi tvrdě vyžadovat, to je určitě pravda. Teď bych ale žádná silná prohlášení nedělala. Vláda naše požadavky zatím i v rámci chystaného rozpočtu prosazuje a je na nás, abychom našim voličům zdůrazňovali, že to jsou naše věci. V tuto chvíli dělat nějaké demonstrativní rozhodnutí mi nepřijde správné.

Budete podle vás po příští sobotě Vojtěch Filip stále předsedou KSČM?

To neumím úplně říct, ale varují před tím, abychom tu dělali nějaké revoluce, za kterými nevidím změnu nastavení a programu, ale jen jména. Komunistická myšlenka není o jménech. Pokud ale ÚV vyzve Vojtěcha Filipa k rezignaci, tak já tu odpovědnost cítím úplně stejně a nebudu ta, která bude zůstávat za každou cenu.

Takže byste se připojila a také byste odešla?

Ano, připojila bych se k tomu, protože si myslím, že je to správné. Vedení dělalo všechny dosavadní kroky společně. A jestli došlo k něčemu, za co teď chtějí Vojtu Filipa potrestat, tak si myslím, že tam není odpovědnost jen jednoho člověka. S dalšími předsedy jsem to zatím nekonzultovala a říkám to sama za sebe.

Odpovědnost cítím, nemám radost z toho volebního výsledku ani ho nechci využívat k nějakému mocenskému boji uvnitř strany, což se podle mě teď tak trochu děje. Přišlo by mi velmi nefér, pokud by to mělo být jen o jednom člověku a jen výměně jednoho člověka.

valduk ( 14. října 2018 16:01 )

Kdyby tu byl nějaký normální režim, tak by ta tlama Falmerů byl dávno odvolán ze všech funkcí, obviněn z revizionismu, buržoasního šovinismu (žvásty o národnostním složení ÚV KSSS v roce 1968!) a špionáže ve prospěch sionismu mezinárodního imperialismu (podpora vládě velkokapitalisty, spřaženého s bruselským židovstvem)! Následně by byl zatčen, vyšetřován, mučen, odsouzena popraven a bylo by po ptákách ...

marmat ( 13. října 2018 13:29 )

OPRAVENO 12.51 na soudruha SKÁLU, Fiala je lídr ODS (to není Rudoch víte ?-to je soudruh Skála) ale to už je nad Vaše síly dát 1+1 dohromady.....Nabíháte si zdenkku sám ve vzteku a touze mne "položit na lopatky" nepřetržitě na svůj TITANIK

marmat ( 13. října 2018 13:24 )

zdenkku - Mně vaděj pouze lidi , kteří neargumentujou, jen nadávají a NIC nedokázali-zoufalé nuly nešťastné a neschopné - nicnedělající hňupi.

marmat ( 13. října 2018 13:20 )

Zdenkku : Vy NIC nečtete...máte od Kalouska nějaké mizerné INFO !!! Neblamujte se...a "nediskutujte" ...znemožnujete se naprosto mimořádně !!!

jentakjenkobliha ( 13. října 2018 13:07 )

marmat: A nevadí ti že Babiš je normalizační komunista a estebáček plný srá,ček ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa