Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porcování Prahy pokračuje. Čižinský velí: Nic nezvorat! „Vyšplouchnou“ Piráty?

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. října 2018
07:20

Praha má za sebou první týden vyjednávání o nové magistrátní koalici. Ta stávající ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a Zelení) už stříhá metr. Podle zástupců všech tří uskupení, které mají k vládě nad metropolí nejblíže, by mělo být o programu jasno do konce příštího týdne. Pak se začnou řešit personálie. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský burcuje partnery, aby nic nezkazili. Piráti zase na přímou otázku, zda se nebojí vyšachování, ví, že se to stát může. Ale věří, že zůstanou „na palubě“.

Shoda ve školství či dopravě, nepatrné rozpory v oblasti kultury. Jednání v Praze postupují podle zástupců všech tří uskupení uspokojivým tempem a do konce příštího týdne by mělo být v otázce programu jasno. Pak přijdou na řadu personální otázky, tedy i křeslo primátora.

Podle předsedy pirátských zastupitelů Adama Zábranského stále v otázce postů platí nabídka primátor a dva členové rady pro Piráty, po čtyřech radních pak pro zbylé dva subjekty. „Tato nabídka za nás stále platí. Ale teď se soustředíme na program, personální otázky jsme neřešili,“ řekl pro Blesk Zpráv Zábranský.

Pospíšil i Čižinský s Piráty drží. Aspoň zatím

„Nenapadá mě teď věc, ve které by byl nějaký zásadní rozpor. Posouváme se dobrým směrem. Pokud se dohodneme na programové shodě, pak my tu koalici nezbouráme. Považuji za velmi pravděpodobné, že ta koalice takto vznikne. V tuto chvíli jiná varianta není,“ utnul předseda TOP 09 Jiří Pospíšil spekulace o možné výměně ODS za Piráty v plánované trojkoalici. Pospíšil je lídrem Spojených sil pro Prahu. 

O možnosti vyšachování u Pirátů ví, takový tah ale nepředpokládají. „Teoretická možnost tam je. Ale vnímám to tak, že všechny tři subjekty vnímají tuto variantu koalice jako nejpřirozenější a nejlepší možnost. Neočekávám, že by Praha sobě nebo TOPSTAN vyhlásili, že půjdou s ODS. Ta čísla tuto možnost nabízejí, ale věřím tomu, že strany, které tu koalici teď vyjednávají, nepečou nějaký podvod za našimi zády,“ komentoval Zábranský.

A svého se zatím drží i Jan Čižinský a jeho Praha sobě. Už před volbami totiž hlásal, že koalice s ODS nebo ANO nepřipadá v úvahu. S oběma stranami se hodlá setkat pouze jako s opozičními. „Koaliční jednání ani s ODS, ani s ANO nepovedeme, protože jsme řekli, že do koalice s nimi nepůjdeme. Akorát bychom mátli naše voliče. Pokud se týká spolupráce mezi koalicí a opozicí, jsme velmi vstřícní,“ řekl pro Blesk Zprávy starosta Prahy 7.

„V Praze jsou lidé velmi spokojeni s výsledkem voleb podle průzkumu. Ten probíhal už ve chvíli, kdy už se tato spolupráce třech uskupení domlouvala. Máme obrovskou zodpovědnost, abychom tuto příležitost všichni využili a nepromarnili. Je to historická šance. Věřím, že jsme si vědomi toho, že to teď nesmíme zvorat,“ dodal k případné výměně koaličního partnera.

Dohady kolem muzea totality a víc peněz pro městské části

Debata o programu by měla vyvrcholit v polovině příštího týdne jednáním lídrů všech tří uskupení. Spojené síly pro Prahu bude zastupovat Jiří Pospíšil, za Prahu sobě by se měl zúčastnit Jan Čižinský a za Piráty Zdeněk Hřib.

„Do pondělí budou odborné debaty, příští týden bychom se měli sejít v pozici politických lídrů. Tam budeme debatovat o otevřených věcech,“ informoval Pospíšil. Všechny strany se shodují, že s programem by mělo být hotovo do konce příštího týdne. Pak začne bitva o posty.

Z pátečních jednání se jako částečně problematický ukázal projekt muzea totality, který chtějí prosadit Spojené síly pro Prahu jako memento zločinů minulých režimů. Piráti se ho ale zatím zdráhají podpořit, chtějí vidět detailní finance.

„Chceme vědět plány, co se týče financí a provozních nákladů. Abychom věděli, kolik to Prahu bude stát. Různé strany mají různé návrhy, každý bude něco stát. Musíme řešit, co si Praha bude moci dovolit,“ vysvětlil Zábranský.

Strany se zabývají rovněž hospodařením magistrátu a financemi. „Pirátům zde jde především o prosazení větší transparentnosti úřadu,“ uvedla Pirátka Michaela Krausová.

Strany se shodly na tom, že budou chtít navýšit příspěvky městským částem. „Aby nebyly nuceny rozprodávat svůj majetek. Také uděláme vše pro to, aby hospodaření magistrátu a městských firem bylo výrazně transparentnější,“ uvedla mluvčí Prahy sobě Julie Kochová.

stacho ( 13. října 2018 14:11 )

Jak dlouho bude chudák Praha fungovat než ji totálně rozkradou...

egyptanka ( 13. října 2018 13:36 )

A proto jsem k volbám nešla.

Agent_007 ( 13. října 2018 12:50 )

To bude v Praze tunelů.

Vladimír Molík ( 13. října 2018 12:29 )

knihomole, jenže ani volbou ve volbách s tím nejde nic dělat, protože každé volby jsou dokonale zmanipulované. Dokonce se ví jak! Ale nikdo s tím nechce nic dělat. Lidé se bojí. Přišel jsem na to běžným hovorem s obyčejnými Pražany, kteří byli u voleb a koho volili. A také vím, jak se zacházelo s hlasy, poněvadž se zúčastňuji jako obyčejný dělník úklidu po volbách! Takže raději v té totalitě mlčím...

Omur ( 13. října 2018 12:27 )

Opakuješ se, nuda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud