Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Medvěd na Valašsku bloudí hustě obydlenou oblastí: Budou ho odchytávat do speciální klece

Místní se bojí spíš o medvěda než jeho.
Místní se bojí spíš o medvěda než jeho.  (Autor: Facebook, Emil Ondrejka, Rožnov pod Radhoštěm)
Autor: yks, dce - 
15. října 2018
17:23

Velká Lhota, Jarcová, Branky na Moravě, to jsou obce, které mají jedno společné – byl v nich spatřen mladý medvěd. Všechny obce se nacházející v bezprostřední blízkosti 30tisícového města Valašské Meziříčí. Zanechává za sebou potrhané ovce, zničené úly a překvapené místní obyvatele. Starosta Jarcové se rozhodl zažádat o povolení k odchytu a už shání speciální klec.

Útoky na úly a potrhané ovce. Po lesích v okolí Valašského Meziříčí se potuluje mladý medvěd. Vzdálenost, která ho oddělovala od tohoto druhého největšího města okresu, se v posledních dnech neustále zmenšovala. Nyní se již volně potuluje po obcích na samém okraji města. 

Už několik místních mělo to „štěstí“ a medvěda spatřili na vlastní oči. Často se zrovna krmil ovcemi, které zrovna zabil. Jednoho člověka měl dokonce prohnat. Ačkoliv to ještě minulý týden vypadalo jako úsměvná záležitost, teď už se místní začínají bát.

„Mám strach, protože vím, že se nebojí lidí. Viděla jsem to na vlastní oči, taková velká šelma. Drapl by po mně a bylo by to,“ řekla TV Nova Michaela Kuráňová. A není sama – oblast, kde se zvíře pohybuje, je rájem houbařů, do okolí vyrážejí i turisté a školní výpravy.

Starosta Jarcové, kde se medvěd v posledních dnech zdržuje, se rozhodl jednat. Zaslal už žádost o odchyt chráněného zvířete a shání speciální klec. „Tady nikdo nelační po tom, aby ho někdo zastřelil nebo něco, ale těm lidem musíme nějakým způsobem pomoct,“ uvedl starosta Jarcové Ivo Veselý.

Otázkou je, co bude s medvědem dál – je již zvyklý na lidi a učí se, že v jejich blízkosti je hojnost potravy. Takovou hrozbu mít poblíž svého domova nikdo nechce.

 

 

 

 

 

sigmae ( 15. října 2018 20:08 )

do ZOO, kam jinam

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání