Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Ostravě vznikne staronová koalice: Lídr Hnutí Ostravak ale zvažuje odchod

V Ostravě vznikne staronová koalice. Tomáš Macura z ANO zůstane primátorem.
V Ostravě vznikne staronová koalice. Tomáš Macura z ANO zůstane primátorem.  (Autor: Foto Blesk - Karel Janeček a profimedia.cz)
Autor: ČTK, rum - 
12. října 2018
12:32

Hnutí Ostravak, které v komunálních volbách v Ostravě skončilo druhé za vítězným ANO, umožní vznik čtyřkoalice tvořené hnutími ANO, Ostravak, ODS a lidovci. Primátorem by zůstal Tomáš Macura za ANO.

Hnutí přistoupí na nabízená dvě místa v radě, přestože chtělo tři. Případná staronová koalice by v pětapadesátičlenném zastupitelstvu měla většinu 37 hlasů. ANO hnutí Ostravak nabídlo v jedenáctičlenné městské radě dvě místa, dosud měl Ostravak v radě čtyři zástupce. Lídr hnutí Lukáš Semerák chtěl, aby v nové radě měli tři zástupce.

ODS si polepšila, Ostravak pohoršil

Lukáš Semerák ale poukázal na to, že ODS si v zastupitelstvu polepšila o jeden mandát a v radě získá místo navíc. Lidovci, kteří ztratili, zůstanou na stejném počtu míst a Ostravak, který přišel o tři křesla v zastupitelstvu, má přijít o dva mandáty v radě.

Vítám přístup hnutí Ostravak, že akceptovali tu nabídku. Myslím si, že není špatná v kombinaci s těmi ostatními složkami, které ta nabídka měla. To nebylo jenom o počtu těch míst v radě. Takže bych skutečně řekl, že se odstranila ta základní překážka, která bránila dokončení,“ uvedl primátor Macura.

To se Semerákovi, který vedl jako radní resort dopravy, nelíbí. Hnutí podle něj dokonce zvažovalo i odchod do opozice. Nakonec se rozhodlo, že vznik koalice podpoří, ale Semerák nejspíš nebude členem rady.

Macura chce pokračovat

Dvěma nejúspěšnějším hnutím ve volbách by pro pohodlnou koalici stačilo i spojení tří uskupení. ANO a Ostravak by se mohli spojit s ODS, lidovci či Piráty. Primátor Macura ale od počátku preferuje čtyřkoalici, která bude kopírovat současnou spolupráci.

Jak dopadly volby?

Komunální volby v Ostravě vyhrálo ANO s 32,72 procenta hlasů, a získalo tak 21 mandátů v zastupitelstvu. Druhé hnutí Ostravak, které volilo 11,49 procenta lidí, má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem 9,73 procenta hlasů a šesti mandáty. Čtvrtá KSČM dostala 8,96 procenta hlasů, což znamená také šest mandátů.

Do zastupitelstva se rovněž dostali Piráti s 8,95 procenta hlasů a pěti zastupiteli. SPD, kterou volilo 6,77 procenta lidí, bude mít čtyři mandáty. Lidovci mají 5,83 procenta hlasů a tři zastupitele. ČSSD, která si výrazně pohoršila, má 5,53 procenta hlasů a rovněž tři mandáty.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: O výsledcích voleb i metálu pro Michala Davida!

Video  CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: O výsledcích voleb i metálu pro Michala Davida!  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa