Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Monika si vzala holčičku z „kojeňáku“. Šéf ji chtěl vyhodit a připravit o peníze

Autor: ula, red - 
15. října 2018
05:20

Monika K. z Dačic přes deset let pracovala v hotelu jako recepční. Na konci roku 2016 nastoupila na mateřskou a se zaměstnavatelem se domluvila, že si po jejím skončení vybere zbývající placenou dovolenou. Ze zákona na ni měla nárok. Její nadřízený souhlasil, jenže pak odmítl 14 200 korun Monice zaplatit. Vyrukoval s tím, že zaplatí pouze v případě, že žena podepíše dohodu o ukončení pracovní činnosti. Následně začal vyhrožovat soudem, u kterého případ doopravdy skončil. Kdo vyhrál? 

Monika nastoupila na mateřskou dovolenou poté, co si vzala do péče holčičku z kojeneckého ústavu. Se zaměstnavatelem se domluvila, že si po skončení mateřské dovolené v květnu 2017 vybere placenou dovolenou. Zaměstnavatel s tímto souhlasil, Monika si ji proto vybrala a až pak nastoupila na rodičovskou.

Peníze jen po výpovědi

Jenže pak nastaly problémy. Zaměstnavatel paní Monice náhradu mzdy za řádně čerpanou dovolenou ve výši 14 200 Kč nevyplatil. Žena mu opakovaně telefonovala, ale dozvěděla se, že jí ani peníze vyplatit nehodlá. Navíc dodal, že je zaplatí pouze v případě, že Monika podepíše dohodu o ukončení pracovního poměru. 

„Peníze mi zaměstnavatel neposlal a více se mnou již nekomunikoval. Při posledním hovoru mi vypnul telefon a řekl mi, že pokud na výplatě náhrady mzdy trvám, sejdeme se u soudu,“ vzpomíná paní Monika. Dohodu podepsat odmítla.

Předžalobní výzva nepomohla

Monika si arogantní jednání nenechala líbit a obrátila se na právníka. „V souladu s § 216 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce se čerpání mateřské dovolené považuje pro účely dovolené jako výkon práce, a mé klientce tak příslušela dovolená za kalendářní rok v délce čtyř týdnů, a také náhrada mzdy za tuto dobu ve výši průměrného výdělku,“ okomentoval spor právník Petr Novák z Vašenároky.cz, který případ převzal k řešení.

Advokát na základě argumentů výše sepsal předžalobní výzvu a na začátku října 2017 ji odeslal zaměstnavateli. Ten do týdne od odeslání výzvy právníka kontaktoval a sliboval, že peníze uhradí. Žádné finance však několik měsíců nepřišly, a tak se Monika rozhodla dát případ k soudu.

Další vyhrůžky a prohraný soud

Zaměstnavatel několik dní po podání žaloby kontaktoval advokáta a vyhrožoval, že celý případ dovede až k ústavnímu soudu. I přes takové jednání Moničin právník ještě navrhoval domluvu spojenou s případným stažením žaloby tak, aby soudní náklady na obou stranách nevzrostly. Zaměstnavatel ale odmítnul.

Protože se jedna strana odmítla dohodnout, musel o případu rozhodnout soud. Ten nakonec letos na konci července Monice nárok na náhradu mzdy za řádně čerpanou dovolenou přiznal a zaměstnavateli navíc nařídil zaplatit náhrady nákladů ve výši 8 350 Kč. „Kdyby byl zaměstnavatel ochoten se domluvit už na začátku, jak jsme se celou dobu snažili, náklady by platit nemusel, ale byla to jeho volba dovést případ až před soud,“ uzavírá právník.

Pár rad na závěr

Chcete si požádat o rodičovskou dovolenou hned po skončení mateřské? Tak si napřed zjistěte, jestli náhodou nemáte nárok na dovolenou. Může se totiž stát, že vám zbyly nějaké nevyužité dny z „klasické“ dovolené na zotavenou. Pokud je máte, zaměstnavatel vám nemůže bránit v jejich čerpání.

  • Dovolenou si je nutné vybrat bezprostředně po skončení mateřské.
  • Zaměstnavateli musíte svůj úmysl oznámit včas. Během dovolené vás totiž nebude platit ani okresní správa sociálního zabezpečení, ani úřad práce, ale váš zaměstnavatel. Peníze, které dostanete, se vypočítají z vašeho průměrného výdělku.
  • Výhodou je, že čerpání mateřské dovolené se počítá do odpracované doby pro určení nároku na dovolenou. Takže budete mít více dnů dovolené, než kolik vidíte na své poslední výplatní pásce.

misha46 ( 15. října 2018 11:31 )

Majitel je typický volič ODS.

flora ( 15. října 2018 08:47 )

Pan šéf je zřejmě velký blb. Tohle ustanovení o čerpání dovolené nebo jejím proplacení platilo už za totáče. Málokdo o tom věděl, tehdejší kádrováci(dnes pesronální odd.) na to neupozorňovali, ale když se člověk zeptal, nebyl nikdy problém...

petr11 ( 15. října 2018 07:20 )

...trauma na celý život a chudáček dítě...

diskutujici ( 15. října 2018 07:11 )

To mu opravdu stalo za to, takhle se handrkovat o 14 litru?

Zobrazit celou diskusi