Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odporný byznys: Gang prodával novorozence za pár tisíc, fotky vystavoval na Instagramu

11. října 2018
20:25

Policie v Indonésii zatkla čtyři lidi, které podezírá, že přes sociální síť Instragram prodávali novorozence. Na profilu, který se prezentoval jako rodinná agentura, zveřejňovali pachatelé obrázky těhotných žen, ultrazvukové snímky a novorozence, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Zájemci o koupi dítěte se mohli obracet na agenturu přes komunikační aplikaci WhatsApp. Policie zachytila jednu z transakcí, která byla provedena na začátku září. Kolik dětí už bylo prodáno, úřady neuvedly, pátrají zatím nejméně po jednom dítěti.

Na instagramovém účtu, který sleduje více než 700 lidí, pachatelé zveřejňovali fotografie dětí a další údaje, jako je věk, lokalita, odkud pochází, a náboženská příslušnost. V žádném z příspěvků se ale o prodeji dítěte výslovně nemluví.

Na profilu se zobrazovaly mimo jiné i údajné konverzace mezi operátory a klienty. Jedna z žen například uvedla, že je v sedmém měsíci a nechce, aby to zjistila její rodina.

Policie zachytila pokus o prodej 11měsíčního dítěte, kterého přes profil chtěla prodat jeho dvaadvacetiletá matka. Kupec měl zaplatit 15 milionů indonéských rupií (zhruba 22.000 korun) matce, pět milionů rupií (7330 korun) zprostředkovateli a 2,5 milionu rupií (3665 korun) údajnému majiteli instagramového profilu. Policie je po provedení transakce zadržela a hrozí jim nyní až 15 let za mřížemi.

Zobrazit celou diskusi