Výstaviště Praha je důležitou historickou dominantou hlavního města, která však v posledních desítkách let začala ztrácet část svého někdejšího lesku. Současné vedení tohoto významného areálu si klade za cíl tuto skutečnost změnit a vrátit holešovickou chloubu zpátky na výsluní.

S dílčími projekty se už začalo; rekonstruoval se plavecký bazén a takzvaná Bruselská cesta, úpravy v současnosti probíhají uvnitř restaurace Pražan. Vznikl zcela nový bikepark pro cyklisty, prostředí před ním prošlo revitalizací. Fungovat začala modrá fontána, kolem které se postavila růžová zahrada se sakurami.

„Výstaviště se spojilo se Stromovkou, zrušili jsme plot, který je dělil. Kdysi dávno bylo toto místo na okraji města. V současnosti se nachází uprostřed. Na to, aby se zdejší objekty staly skutečně vhodné, je potřeba investice. V budoucnu nás toho čeká hrozně moc, toto byly jen začátky, které Výstaviště udělalo v posledních dvou letech,“ uvedla pražská primátorka a nově také členka dozorčí rady Výstaviště Praha Adriana Krnáčová (ANO).

Mapa s připravovanými novými zónami na území Výstaviště Praha
Autor: Výstaviště Praha

Podle primátorky byl zmiňovaný holešovický areál za posledních 20 let systematicky vybydlovaný a neinvestovalo se do něj. „Ve své podstatě se z něj postupně stal brownfield (městská zástavba bez dostatečného využití – pozn. red.),“ uvedla Krnáčová.

Větší úpravy

Kromě dílčích úprav se na Výstavišti v následujícím období mají odehrát i větší změny. Revitalizaci nutně potřebuje zadní část se zbytky po horské dráze a ruském kole, která ještě nebyla uvedena do pořádku. Zásadní pak bude postavení repliky vyhořelého levého křídla Výstaviště a rekonstrukce Lapidária, v rámci které by mělo dojít i k dostavbě nového prostoru pro Slovanskou epopej. Tyto velké projekty by měly být hotové v horizontu následujících čtyř let, finančně se budou pohybovat na částce přes 2 miliardy korun

V rámci prezentace nových záměrů s Výstavištěm Praha došlo také na představení průzkumu, který realizovala společnost MindBridge Consulting. Cílem bylo zjistit, jaké volnočasové aktivity by si lidé v holešovickém areálu představovali. Uvažuje se o virtuálních světech, které budou lidem přibližovat vzdálené kultury a dokonce i vesmír. Nové atrakce by mohly lákat i na světovou gastronomii, rozhovory s umělou inteligencí a mnoho dalších zajímavostí.

Davové akce

Primátorka uvedla, že podle ní je Výstaviště Praha i v 21. století vhodné pro pořádání hromadných akcí typu Metronome Festival. Díky moderním technologiím a přístupu pořadatelů prý není s těmito akcemi žádný zásadní problém.

Adriana Krnáčová prozradila i bližší informace k vlastní funkci člena dozorčí rady. „Upozorňuji na to, že za tuto činnost ani za činnost v Kongresovém centru Praha nedostávám žádnou odměnu. Dělám to ráda a nad rámec činnosti primátorské. Když bude zájem, ráda budu v budoucnu s Výstavištěm spolupracovat, pevné plány ale nemám,“ dodala Krnáčová.

Fotogalerie
23 fotografií