Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Egypt tvrdě ztrestal útoky na kostely: 17 lidí posílá na smrt, další za mříže

11. října 2018
15:28

V Egyptě ve čtvrtek odsoudili k trestu smrti 17 lidí za útoky na kostely z let 2016 a 2017, dalších 19 lidí poslal vojenský soud za mříže na doživotí. Informovala o tom egyptská státní agentura MENA. Rozsudek kritizovala ředitelka pobočky Amnesty International (AI) pro Severní Afriku s tím, že masové rozsudky smrti vynesené vojenským soudem podle ní v nespravedlivém procesu dalšímu sektářskému násilí nezabrání.

Dnešní verdikt se týká útoků, které se staly loni v dubnu v Alexandrii a městě Tanta a v prosinci 2016 v Káhiře. Celkem při všech těchto útocích zemřelo 74 lidí. Kromě trestů smrti a doživotí vynesl dnes vojenský soud v Káhiře také tresty od deseti do 15 let pro desítku dalších osob. Všichni byli obžalováni z vraždy 74 lidí a z pokusu o vraždu 152 osob, upozornila agentura Reuters.

„Není pochyb, že pro takové hrozné útoky na koptské kostely neexistuje ospravedlnění a že jejich aktéři měli být zodpovědní za své činy. Ale udělování masových trestů smrti v nespravedlivém vojenském procesu dalším sektářským útokům nezabrání,“ uvedla dnes v prohlášení šéfka severoafrické pobočky AI Nadžia Búnaimová.

Obvinění z útoků na kostely by měli podle AI stanout před civilním soudem, který splní všechny zásady mezinárodního práva. Vojenské soudy v Egyptě podle AI nezaručují spravedlivý proces, odsouzení civilisté jsou při nich často donuceni k přiznání mučením.

Zobrazit celou diskusi