Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vypálil 20 kulek za 4 vteřiny: Střelec z chomutovského sídliště nechtěl vraždit, tvrdí soud

Autor: DH - 
11. října 2018
17:17

Vražda, nebo sebeobrana? Nad touto otázkou bilancoval už letos na jaře soud, který rozhodoval ve věci smrti Radka Š. na chomutovském sídlišti, kterého zastřelil Petr Benda. Podle rozsudku vrchního soudu Benda nešel vraždit, ale chránit obyvatele, na které Radek najížděl autem. Jenže střílet už prý neměl...

27. května 2017 došlo na chomutovském sídlišti Písečná k vraždě. Ze svého bytu zde vyběhl s legálně drženou berettou v ruce Petr Benda a několikrát vystřelil do dodávky, kterou řídil Radek Š. Ten se měl po návratu z noční zábavy pohádat se skupinkou příbuzných před domem a poté je ohrožovat vozem a snažit se odjet. Pachatel na tento popud vypálil za 4 sekundy celkem 20 střel, z toho 14 mířilo na zavražděného. Ten na místě podlehl svým zraněním.

Soud měl letos v dubnu jasno. Po rozsáhlém vyšetřování určil, že Petr Benda vykonal vraždu s rozmyslem, a uložil mu trest dvanáct a půl let odnětí svobody. To se ale Bendovi nezdálo, a tak podal odvolání. V srpnu mu pak byl trest zkrácen na 7 let. Markantní snížení se setkalo s velkou nevolí i proto, že nebylo známo, s jakými skutečnostmi soud kalkuloval. Lidovky.cz však nyní přinesly na světlo plné znění rozsudku.

„Trestné jednání poškozeného vedlo obžalovaného k tomu, že se ozbrojil a vyběhl z panelového domu ven. Nereagoval tak na domnělý útok, nýbrž na útok faktický, skutečný, spočívající minimálně v najíždění poškozeného dodávkou do jiného automobilu parkujícího na ulici, okolo něhož se nacházel shluk různě křičících osob,“ stojí v rozsudku.

Bendovi se tak podle všeho podařilo soudu vtisknout své tvrzení, že takto jednal kvůli nebezpečí plynoucí z nekontrolovatelné jízdy Radka Š. Jak už totiž několikrát uvedl, chtěl chránit především sousedy. Odvolací senát dokonce vyloučil, že se jednalo o vraždu s rozmyslem, protože pro tuto verzi neexistují žádné důkazy.

Z výše uvedeného se zdá, že se soud naklonil spíše na stranu obžalovaného Petra Bendy. Zde ale také končí jakékoli pochopení soudce pro nesporně hrůzný čin střelce. Podle něj si totiž během času, kdy Benda vyběhl ze svého bytu na ulici a začal nezřízeně pálit do dodávky, vůbec neověřil, zda se situace během pár chvil neuklidnila.

Pokud by to totiž udělal, zbraň by použít nemusel. Všichni účastníci incidentu už byli v bezpečí a mimo cestu dodávky, automobil navíc podle vyšetřování jel rychlostí přibližně 8 km/h. I proto bylo pro Bendu velice jednoduché zasadit do levých dveří automobilu dvacet ran za čtyři vteřiny. I proto soud vyvrátil tvrzení obžalovaného, že Radka Š. zabít nechtěl. Podle něj naopak musel alespoň tušit, že svým jednáním může někoho usmrtit. Střelba totiž nepřetržitě směřovala přímo na oběť.

Nejvíce spekulací samozřejmě ale vzbudil nízký trest 7 let, který je pod spodní hranicí trestní sazby za vraždu. Podle Soudce Zelenky a jeho senátu k tomuto kroku soud ospravedlňuje především bezúhonnost pachatele, jeho příkladné chování, vzorná spolupráce s policií a velká možnost nápravy. Podle soudu také Benda vděčí nízkému trestu oběti a jejímu nepochopitelnému jednání.

„Byl to poškozený, kdo vyvolal konflikt se svojí matkou, kdo vyvolal potyčku se svým strýcem, kdo posléze najížděl do zaparkovaného vozidla i na svědky H. a T. a kdo posléze jel po chodníku, kam byl vjezd motorových vozidel zakázán. Byl to poškozený, kdo v podnapilém stavu a po požití marihuany usedl za volant, a kdo se tedy významným způsobem podílel na iniciaci a gradaci celého konfliktu,“ upozorňuje soud.

Tento verdikt se ale nesetkal s pochopením u Vrchního státního zastupitelství v Praze, které podalo návrh do Brna nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby se obrátil k Nejvyššímu soudu. Zda se tak stane, je otázkou následujících dní.

Mezitím už Benda nastoupil k výkonu trestu. Podle informací Lidovek ho měla k 1. říjnu přijmout věznice v Litoměřicích.

dedeha ( 11. října 2018 20:16 )

Vystrelit 20 guliek za 4 se*** a z toho 14 krát trafit - macher. Musel byt trenovany. Napr. combat strelba. Toto nie je náhoda.

Monikay ( 11. října 2018 18:01 )

nevyplácí se chovat jako rapl - tím myslím oba účastníky

19.3.1977 ( 11. října 2018 17:49 )

 Doufám že se dostane na patro mezi romaky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání