Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bratr šéfa poslanců ODS dluží miliony. Pomohl Stanjura stranické kase?

Autor: vei - 
11. října 2018
10:25

Bratr předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury Libor dluží sto tisíc eur, v přepočtu 2,5 milionu korun. Upozornil na to ve čtvrtek deník Právo s tím, že podle věřitele měly peníze zamířit do stranické kasy občanských demokratů. Směnku teď podle listu vlastní muž v minulosti třikrát trestně stíhaný. Zbyněk Stanjura jakoukoli spojitost s financováním ODS odmítá.

Od věřitele, kterého Právo zná, ale identitu nezveřejnilo, si měl Libor Stanjura (51) půjčit peníze na konci roku 2012. Tedy ještě před zatýkáním na úřadu vlády, které vedlo až k pádu kabinetu Petra Nečase. Bratr šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stranjury (54) chtěl podle věřitele peníze pro ODS a dodnes je nevrátil.

„Řekl mi, že potřebují překlenout nějaké období v ODS,“ tvrdí věřitel, který se má znát podle Práva se Stanjurou mladším ještě z dob, kdy oba studovali.

Peníze na Sobotku? 

Stanjura starší, tedy předseda poslanců ODS, ovšem jakoukoliv souvislost se stranou i se svou osobou odmítá. „Absolutně vylučuji, že by předmětná půjčka měla jakoukoli spojitost s činností Občanské demokratické strany, a jak mě bratr ujistil, ani takové tvrzení nikdy při sjednávání půjčky neuvedl,“ napsal Stanjura Právu.

Jeho bratr nesplacenou půjčku u soudu přiznal, ale tvrdí, že je poloviční. Tedy ne 100 tisíc, ale 50 tisíc eur, tedy zhruba milion a čtvrt. Krajský soud ale jeho tvrzení neuvěřil a nařídil, aby vrátil 100 tisíc eur. To Stanjura neudělal, a tak pohledávku převzal táborský exekutor.

Půjčka pochází podle Práva z doby, kdy vrcholila prezidentská kampaň, která připadla na leden 2013. Za ODS tehdy kandidoval někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka – většinu z 15 milionů na kampaň mu zaplatila strana.

Mluvčí ODS Jana Havelková Blesk Zprávám řekla, že byla několik týdnů před volbami, oslovena Janem Marcinkem s tím, že od původního slovenského věřitele odkoupil pohledávku vůči Liboru Stanjurovi. „Pod pohrůžkou zveřejnění požadoval, aby ODS zajistila úhradu tohoto dluhu Liborem Stanjurou. ODS opakovaně sdělila panu Marcinkovi, že se tato záležitost netýká Občanské demokratické strany. ODS nikdy nepřijala žádný dar od Libora Stanjury, Jana Marcinka ani kohokoliv jiného, kdo v této záležitosti vystupuje,“ řekla Blesk Zprávám Havelková. Libor Stanjura podle ní nikdy nebyl členem ODS a nikdy ho ODS nepověřila jednáním o darech, strana to vnímá jako soukromou záježitost, přípaně jako odpovědnost Libora Stanjury.

Bydliště? Řitka - obecní úřad

„Kdyby si půjčoval na dovolenou nebo na auto, tak mu to nepůjčím. Toto vypadalo velmi rozumně, dostali se do nějaké prekérní situace a potřebovali ji překlenout, tak jsem byl ochotný mu pomoci,“ doplnil muž, od kterého si Stanjura peníze půjčoval. Novináři se snažili bratra vlivného poslance kontaktovat, telefony jsou ale buď vypnuté, nebo je nebere. Bydliště má navíc hlášené na obecním úřadu v Řitce v Praze-západ.

Směnka na půjčenou částku byla splatná do 30. 6. 2013. Když se nic nedělo, vložil se do hry i soud. Od letošního září už je ale podle Práva majitelem pohledávky Jan Marcinek (53) ze Zlína. Muž, který byl v minulosti třináct let trestně stíhaný, z toho více než dva roky vazebně, kvůli možnému podílu na vraždách moravských podnikatelů souvisejících s tzv. kauzou lehkých topných olejů v 90. letech. Soudy ho ale obžaloby v roce 2013 pravomocně zprostily. Za jakých podmínek pohledávku odkoupil, ale odmítá říct.

 

marcinekjan ( 12. října 2018 18:28 )

„Pod pohrůžkou zveřejnění požadoval, aby ODS zajistila úhradu tohoto dluhu Liborem Stanjurou. Výše uvedené, co tvrdí mluvčí ODS Jana Havelková je nehorázná lež!!! nechce se mi věřit, že takhle hloupě lže mluvčí ODS, kterou mimochodem ani neznám, ale nemohu vyloučit,že ji byla předložena e-mailová komunikace mezi mnou a ODS. Jsem ochotný komukoliv předložit veškerou komunikaci mezi mnou a ODS. V žádném e-mailu, který jsem zaslal ODS, nepožaduji úhradu po ODS. Je to jen špinavá lež!!! Osobně ani telefonicky jsem s nikým z ODS nemluvil. Kdybych tohle řekl, tak ODS zcela jistě podá oznámení na policii a měl bych to opravdu hodně těžký. Nicméně tak jednoduché to se mnou ODS mít nebude. Jak je známo z tisku, mám bohaté zkušenosti z trestních stíhání a takovou sebevraždu bych neudělal. Popravdě, já nevím, jestli ty peníze skončily v ODS. Jen tvrdím, že Libor Stanjura vzal peníze od původního věřitele pod záminkou, že peníze jdou na volební kampaň pro bratra Ing. Zbyňka Stanjuru a ODS. Vše, co tvrdím, umím zcela jasně doložit a jsem ochoten na požádaní zaslat v podstatě komukoliv exaktní důkazy a ne smýšlené lži, jak teď proti mě používá ODS. Jan Marcinek janmarcinek@seznam.cz Tel.: 777729023 PS.: Divím se, že autor článku si neověřil skutečnost u mě, a to že jsem měl chtít zaplatit dluh pod pohrůžkou zveřejnění. PS.: Zveřejnil jsem to, až když mi bylo vyhrožováno neznámými osobami, že pokud to zveřejním, tak se mi zase povede zle. Nejsem zrovna typ, co se nechá vydírat! Má se mi vést zle? Začíná to lží paní mluvčí z ODS, Janou Havelkovou?

kradlous ( 12. října 2018 07:52 )

Slušný a poctivý občan ví že zločineckou ODS může volit zase jenom zločinec,kterému tato strana umožnila když vlády Topolánka a Nečase byli u koryt krást,podvádět a tunelovat.

knihomol ( 11. října 2018 17:03 )

Který politik ODS není zloděj,mafián,tunelář je to strana zaměřená jen na zlodějiny,ojebavání lidí,rodin,duchodcu.Vanková neni v pilitice ani tři dny a už zjištuji že je napojená na kmotry a piráty! není humus,sajrajt *** tá politika ODS a její voliči!!!Stajnura,Kalousek a další zloději,tuneláři přepsali majetky na svoje ženy,šlapky a tváří se jako poctivý koko.i!To bylo křiku na Babiše kam se hrabe Babiš na galerku ODSTOP KDU CSSD s třicetiletou praxi dovedete si představit kolik stovek miliard s Kalouskem rozkradli.

salto ( 11. října 2018 16:48 )

Lajos Bacs a Pepa z Honkongu čumí. Inu ODS. A lidi jim opět naletěli...

tosto ( 11. října 2018 14:35 )

a co teprve ta firma , kterou Stanjura tak rychle přepsal na manželku . . . ta bude taky křišťálově čistá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa