Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Češi si neumí čistit zuby,“ rýpl si Šmucler. A odtajnil účty za zubaře

Autor: Mii - 
11. října 2018
11:45

Péče Čechů o zuby není moc dobrá, ale lepší se to. Neustále ubývá počet lidí, kteří skončí zcela bezzubí nebo s výplní zubů. Tvrdí to prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v rozhovoru pro pořad Štrunc! na Info.cz. Problém vidí u dětí, že školy čištění nevyučují, byť by podle něj měly. Lidé si také prý ani neuvědomují, že jejich péče o zuby stojí za život v průměru 200 tisíc korun. Pokud by se tak o ně starali pořádně, mohli by výrazně ušetřit, poradil.

Jemné metody nestačí,  Češi si potřebují čistit zuby „rejžákem“. Tak Šmucler glosuje situaci v Česku – lidé si podle něj neumí pořádně čistit zuby a musí pořádně přidat, aby se konečně dočkali zdravého chrupu. Kazivost lze přitom zcela vymýtit a není to úplně nereálné, některé země se už tomuto stavu blíží. Například lidem ve Švédsku by se do roku 2027 měly zcela přestat kazit zuby, díky správné výuce a prevenci.

Právě výuka péče o zuby podle Šmuclera v Česku zaostává. „Učitelé to mají dělat ve škole, a nedělá to nikdo,“ říká prezident komory. Zdravotní pojišťovny na to podle něj dokonce dávají peníze, ale stejně výuka neprobíhá. Přitom pro děti je extrémně důležité, aby správnou péči ovládaly.

Musí také vědět, jak zuby ovlivňuje strava. Podle Šmuclera se totiž čím dál více ukazuje, jak neblahý vliv cukr na zuby má. „Kaz způsobují bakterie a cukry, je extrémně důležitá technika čistění zubů,“ tvrdí stomatolog. Mnohdy tak kvalitu zubů dětí zlepší už jen to, že nebudou jíst tolik sladkostí.

Tajná částka, kterou lidé nemají vědět

Celkově se ale stav zubů Čechů lepší. „Každý rok se nám daří o 10 procent snižovat počet celkových náhrad a počet výplní také klesá,“ nastiňuje stav Šmucler. V Praze podle něj dokonce kazivost zubů drasticky klesá. „Někam jsme se posunuli,“ říká lékař.

Zkažené zuby jsou totiž drahá záležitost. „Realita je taková, že průměrný člověk utratí u zubního lékaře asi dvě stě tisíc korun za svůj život. 70 až 80 tisíc za něj zaplatí pojišťovny, zbytek si zaplatí ze své kapsy,“ vysvětluje Šmucler. Ministerstvo zdravotnictví podle něj nechce, aby lidé o této částce věděli, protože by byli nešťastní. Číslo ale jasně ukazuje, že pečlivá péče o zuby může peněžence značně ulehčit.

Více rozhovorů najdete na INFO.CZ

.tg.bb ( 18. května 2019 17:25 )

Nejodpornější je český zvyk oblizovat mimina, dělají to matky i staré bezzubé babky a dědkové, prostě francouzák miminu je nejlepší způsob, jak na něj přenést bakterie způsobující zubní kaz. První zuby jsou přitom ty nejcitlivější a bakterie se dostanou i do druhých zubů. Hnusný zvyk je taky olizovat dítěti jeho lžičku nebo dudlíka. Drahé matky, uvědomte si, jaký sajrajt přenášíte do bezmocné pusinky dítěte.

tokarev ( 15. října 2018 18:48 )

Nařídil bych tomu pohádkáři a blbečkovi co se směje jak potroublej a jen vše háže na lidi že si neumí čistit zuby aby veškeré léta co študoval si zaplatil,když lidé mají také teď platit.Lidi si platí zdravotní pojištění,tak proč musí tolik platit?Vysvětlí mi někdo např.proč za normální stříbrnou korunku se musí také platit,když jeden doktor kdysi řekl že je i léčba kterou platí pojišťovna.Tak kazivost zubů ve Švědsku se v roce 2027 vymítí ,to jako zakážou veškeré limonády,v obchodech nebudou sladkosti pro děti,zakážou cigarety a doutníky a lidem asi bude jídlo předžvykovat kráva.

va45 ( 13. října 2018 13:19 )

Ty si pamatuješ,že by za komoušů někdo platil takové sumy jak požaduje zubař za opravu zubů?Já ne. Už vůbec si nepamatuješ,že děcka chodili na preventivní prohlídky povinně,když chodily do školy. Co je nejhorší,že zubaři vystudovali za naše peníze.Studie je nestáli ani korunu.I pana zubaře Šmuclera.Když on jako dítě a student chodil k zubaři tak jeho rodiče nic neplatili.Taktéž ten tvůj zubař co ho máš v rodině.Dneska ze sebe dělají zlatokopy Ze studentů medicíny se stávali zubaři co nic moc nezvládali medicínu.Tak tady nemel!

jote ( 12. října 2018 11:47 )

Češi musí hlavně platit zdravotní a sociální a potom jdou k lékaři specialistovi a musí platit opět, to je to co obzvláště zubaři umí. Nicku radi: bych rád řekl, že když jsem do práce jezdíval MHD nestalo se mi, že by, jak on píše někomu smrdělo z huby! Možná podle sebe soudí nás všechny. Jo sem tab občas doslova i písmene z huby smrdělo - víno, kořalka, tabák. Opět k zubařům, netušil sem když si moje manželka za těžce ušetřené peníze cca 28tisíc korun nechala udělat nove zuby, že za zhruba za 20 let si klidně může nechat dělat zuby nové, páč jak řekla pí. doktorka ! Nic netrvá věčně, ani ty zuby ne" V tomto státě si připadám jak kretén, díky tomu, že jsem v sobě nikdy nenašel síli k emigraci z tohoto bolševického ráje, jím sem

xyxyxyxy ( 11. října 2018 23:48 )

Jsem ráda, že podle reakcí lidi už pana Dr. Šmuclera prokoukli. K nezapomenutí je jeho vyjádření, které se nechá zcela jistě dohledat na webu: ať starostové naloží ty starý s těma klapačkama jednou za čas a odvezou je někam k zubařovi, vždyť všude zubař být nemusí. A každý si může dojet do Prahy. PS: a lidi asi platí celý život pojištění a ani daně. Takový b.b šéfuje komoře!!!

Zobrazit celou diskusi