Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hurikán Michael dorazil na Floridu. Běsnit bude rychlostí až 250 km/h

Autor: ČTK, zst - 
10. října 2018
20:45

Hurikán Michael nedaleko města Panama City na severozápadě Floridy vstoupil na pobřeží. Živel, který americké úřady i Národní středisko pro hurikány (NHC) označují jako mimořádně nebezpečný, doprovází vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Úřady se obávají, že Michael způsobí v oblasti rozsáhlé škody, ačkoli by nad pevninou měl podle meteorologů začít rychle slábnout.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu krátce před 20. hodinou českého času u městečka Mexico Beach, které je vzdáleno asi 15 kilometrů jižně od Panama City. Právě Panama City označovali meteorologové za oblast, kde se hurikán dostane nad pevninu.

Michael díky teplé vodě v Mexickém zálivu nabral značně na síle a rychle se stal hurikánem čtvrté kategorie, což je na Saffirově-Simpsonově stupnici druhá nejsilnější kategorie. Od toho, aby se stal hurikánem nejsilnější kategorie, ho tabulkově dělily dva kilometry v hodině při měření rychlosti doprovodných větrů.

Hurikán Michael pohledem NASA (10.10.2018) Hurikán Michael pohledem NASA (10.10.2018) | ČTK

Meteorologové i úřady varují obyvatele pobřeží před vzedmutím moře, Michael navíc přináší prudké dešťové srážky. Lidé s větrem o síle hurikánu musí počítat i v oblastech vzdálených 75 kilometrů od centra živlu.

Prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze pro celé území státu Florida. Tamním úřadům to umožňuje operativně požádat Washington o okamžitou finanční pomoc. Trump také zvažuje, že v neděli, případně v pondělí navštíví oblast zasaženou hurikánem.

Části ohroženého území leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní a vzedmutí oceánu by zde mohlo být velmi citelné. Úřady varují, že s příchodem hurikánu se očekává vlna vysoká až čtyři metry. V krátké době má místy spadnout až 30 centimetrů srážek.

bigscrotum ( 11. října 2018 06:52 )

Chudáci zvířata a psi..

jasnovidec01 ( 10. října 2018 22:44 )

Země se nám mstí za to co jí provádíme ,a bude hůř.To jsou nástroje našeho nevhodného chování k planetě .

Zobrazit celou diskusi