Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpova Ivanka novou velvyslankyní USA při OSN? Prezident: Byla by bombastická

Autor: Darina Jíchová - 
10. října 2018
19:15

Po rezignaci americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové se začalo spekulovat o tom, kdo ji nahradí. Na prvních místech se objevilo jméno dcery prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Přestože Trump a Haleyová Trumpové složili poklonu, ona sama rychle veškeré spekulace zarazila. „Já to nebudu,“ nechala se slyšet Trumpová, uvedl deník Daily Mail.

„Ivanka by byla naprosto skvělá velvyslankyně, ale kdybych ji jmenoval, byl bych okamžitě obviněn z nepotismu,“ uvedl prezident, následně dodal, že uvažuje o manažerce banky Goldman Sachs a někdejší bezpečnostní poradkyni Bílého domu Dině Powellové. 

Haleyová během oznámení o svém odchodu vyzvedla práci Trumpové a jejího manžela Jareda Kushnera. O Trumpové řekla, že si nemůže představit nikoho lepšího pro roli velvyslankyně. Co přesně vedlo k jejímu rozhodnutí z funkce odejít, ale Haleyová neuvedla. Rezignaci nevysvětlil ani prezident.

Končící ambasadorka: Ivanka byla skvělou přítelkyní

Trumpová i Kushner v Oválné pracovně přihlíželi rezignaci Haleyové. „Nemám dost slov, abych popsala, jak skvělou práci odvádějí Ivanka a Jared,“ řekla bývalá velvyslankyně při OSN. „Jared je utajený génius, kterému jen málokdo rozumí, a Ivanka mi vždy byla skvělou přítelkyní,“ chválila dvojici a na jejich adresu dodala: „Dělají spoustu práce, kterou nikdo nevidí, bez nich by to ale nešlo.“

První dcera prohlásila, že ji slova Haleyové těší. Na svém Twitteru následně dodala, že ona se velvyslankyní nestane. „Vím, že prezident navrhne znamenitou náhradu za velvyslankyni Haleyovou. Tou náhradou ale nebudu já,“ sdílela ve svém příspěvku. Prezidentova kandidáta bude muset schválit také Senát.

Ujme se Ivanka Trumpová role velvyslankyně USA při OSN? Ona tvrdí, že ne. Ujme se Ivanka Trumpová role velvyslankyně USA při OSN? Ona tvrdí, že ne. | Reuters

Trump: Hned by mě obvinili z nepotismu

Trump často svou dceru zahrnuje chválou, Trumpová v jeho administrativě zastává roli jedné z poradkyň Bílého domu. Jenže i prezident si uvědomuje, jakou kritiku by sklidil, kdyby ji jmenoval nejvyšším diplomatickým zástupcem v OSN. „Často slýchám, jak skvělá by Ivanka v téhle roli byla. A já to vím, byla by bombastická. Jenže, věřte tomu nebo ne, hned, jak bych ji jmenoval, obvinili by mě z nepotismu,“ pronesl prezident.

„Dina je určitě člověk, o kterém přemýšlím, zvažuju ale i další,“ komentoval Trump případné kandidáty. Mezi nimi však nefiguruje jeho zeť. „Jared je velmi talentovaný, ale já vím, co byste tomu řekli,“ řekl novinářům. „No, co byste řekli na Ivanku nebo na Jareda? Podporovala by je CNN? Já myslím, že ano,“ zeptal se Trump reportéra stanice CNN, nedal mu ale šanci odpovědět.

Nový kandidát do konce měsíce

Trumpův kandidát by měl být znám do konce měsíce. Tisk zatím sází na Powellovou, nemusela by se ani stěhovat. V současné době, na rozdíl od Trumpové sídlící ve Washingtonu, žije v New Yorku, kde má OSN sídlo. Pozici velvyslankyně OSN navíc v minulosti označila za svou vysněnou práci.

O tom, že Trumpová nahradí Haleyovou, se mluvilo už dříve, a to ve spojitosti s výměnou na postu ministra zahraničí. Novináři se domnívali, že exministra Rexe Tillersona dostane Haleyová a její místo zaujme právě prezidentova dcera. Ministrem zahraničí se ale nakonec stal bývalý šéf CIA Mike Pompeo.

Důkladná revize Kushnerova majetku

Reportérka stanice CNN Poppy Harlowová poznamenala, že Trumpová by mohla mít o funkci zájem. Už několikrát vystoupila s projevy zaměřenými na globální problémy. Ředitel politické sekce CNN Mark Preston připomněl, že prezident má právo nominovat, koho chce. Kandidát však musí Senátu předložit rozsáhlé majetkové a finanční přiznání, které by zahrnovalo i jeho partnera.

Kushner a jeho podnikání by tak byli podrobeni důkladné prověrce, čemuž se chce Trumpová zřejmě vyhnout.

Zobrazit celou diskusi