Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sbírka pro Charlottku (11) s obrnou: Aby se mohla léčit v Česku, pekli koláče pro charitu

Autor: chal - 
14. října 2018
14:34

Rodiče Angličanky Charlotte (11) dávají ročně kolem 180 tisíc korun za rehabilitační procedury zlepšující život jejich dcery. Malé Charlotte totiž byla diagnostikována dětská mozková obrna

V Česku se sbírají víčka, v Anglii se pečou koláče. Rodina nemocné dívky o víkendu prodávala koláče a další dobroty, aby vybrala peníze potřebné na pokrytí léčby. Prodejem pochutin celkem utržila 963 liber (přibližně 28 tisíc Kč).

Dívka se léčí v České republice v zařízení Sanatoria Klimkovice, kde absolvuje rehabilitační a terapeutickou proceduru.

Sbírka proběhla ve městě Keighley v místním komunitním centru. Do přípravy koláčů a buchet se zapojilo celkem deset lidí a jejich píle nebyla marně vynaloženým úsilím. Pro nemocnou Charlotte se prodejem sladkého pečiva vybralo v přepočtu kolem 28 tisíc korun.

Tyto „vypečené“ peníze pomohou rodině financovat pokračující léčbu v sanatoriu Klimkovice. „Chtěli bychom poděkovat lidem z města i vedení komunitního centra,“ řekla médiím babička, která samozřejmě také pekla.

Charlotte byla diagnostikována dětská mozková obrna. Děvče dělalo velké pokroky díky Vojtově metodě, souboru rehabilitačních cviků určených pro děti. Od pěti let Charlotte cvičí tzv. TheraSuit, specializovaný program, jehož součástí je například cvičení v podpůrném obleku.

Za touto procedurou dojíždí malá Charlotte do České republiky, do zdravotního střediska Sanatoria Klimkovice. Má velkou výhodu, že se v Česku domluví, její maminka Radka je totiž Češka a svoje děti vedle angličtiny naučila mluvit i svým rodným jazykem.

Na stránkách, které mapují Charlottin vývoj www.charlottewormald.com jsou kontaktní údaje. Rodině je možné finančně přispět. Wormaldovi dají za léčebné procedury ročně kolem 7 tisíc liber (180 tisíc Kč), proto shání prostředky jakýmkoliv způsobem. Třeba prodejem koláčů, který je evidentně finančně mnohem výhodnější, než proslulé sbírání víček. Za kilo víček totiž dostanete něco kolem šesti korun.

andorea ( 14. října 2018 14:56 )

Pro nemocné děti se pečou koláče a na druhé straně tečou miliony do většinou zbytečných genderových a lidskoprávních neziskovek, kterých jsou stovky!

Zobrazit celou diskusi