Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Politik „vypadl“ z okna policejní stanice. Zavraždila ho vláda, nebo se zabil?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. října 2018
16:04

Venezuelská opozice viní vládu z pondělního úmrtí opozičního politika Fernanda Albána (†56), který po svém zatčení zemřel v sídle místní tajné služby. Vládní činitelé tvrdí, že spáchal sebevraždu, rozcházejí se však v líčení okolností, informovala agentura EFE. V Caracasu protestovaly tisíce lidí, kteří požadovali potrestání viníků. K nezávislému vyšetření smrti Albána vyzvala ve středu Evropská unie i Úřad OSN pro lidská práva (OHCHR).

Radní metropole Caracasu Albán byl zatčen v pátek 5. října poté, co se vrátil do Venezuely ze Spojených států, kde se účastnil Valného shromáždění OSN. Úřady jej viní z účasti na údajném pokusu o atentát na prezidenta Nicoláse Madura během srpnové vojenské přehlídky.

V pondělí pak vláda informovala o Albánově nečekaném úmrtí. Podle prokuratury vyskočil z okna koupelny v desátém patře policejní centrály v Caracasu.

Rodina i opozice o sebevraždě pochybují

Opoziční lídři i Albánova rodina verzi o sebevraždě zpochybňují. „Ti, kteří Fernanda znali, věděli, že by si nikdy nesáhl na život,“ řekl agentuře AFP někdejší prezidentský kandidát Henrique Capriles. Lídr Albánovy strany Spravedlnost především (PJ) Julio Borges uvedl, že mluvil s jeho manželkou, podle níž byl muž po zatčení „silný a přesvědčený“, že proces zvládne. „Není pochyb o tom, že to byla vražda,“ prohlásil Borges.

Strana v prohlášení obvinila úřady z Albánovy vraždy a ze snahy zamaskovat stopy. Venezuelský ministr vnitra a spravedlnosti Néstor Reverol přislíbil vytvoření zvláštní „mezioborové skupiny“, která událost vyšetří. Albán byl podle něho zadržen kvůli „destabilizačním aktivitám vedeným ze zahraničí“.

Nezávislé vyšetřování

Venezuelský generální prokurátor Tarek William Saab nařídil vyšetřování Albánova záhadného úmrtí, už předem ale prohlásil, že jeho smrt považuje za sebevraždu. Albánův právník Joel García uvedl, že bez řádné pitvy nikdo s jistotou nemůže tvrdit, že to byla sebevražda. García trvá na tom, že při pitvě bude přítomen, aby nedošlo ke zfalšování jejích výsledků.

Mnoho lidí věří, že smrt opozičního politika Fernanda Albána nařídil prezident Nicolás Maduro. Na Albánův pohřeb přišli s transparenty: „Vrah Maduro!“ Mnoho lidí věří, že smrt opozičního politika Fernanda Albána nařídil prezident Nicolás Maduro. Na Albánův pohřeb přišli s transparenty: „Vrah Maduro!“ | Reuters

„Fernando Albán byl zadržen státem a ten měl povinnost zajistit jeho bezpečnost,“ komentovala událost před novináři v Ženevě mluvčí OHCHR Ravina Shamdasaniová. Dodala, že vyšetření Albánova úmrtí bude součástí mise tohoto úřadu, který se chystá do Venezuely řešit porušování lidských práv. Mluvčí uvedla, že OHCHR venezuelskou vládu požádal o přístup do země, ale zatím nedostal odpověď.

K nezávislému vyšetření Albánova úmrtí vyzvala i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Prostřednictvím své mluvčí i ona zdůraznila, že venezuelský stát má povinnost zajistit bezpečnost zadržených osob.

Atentát na Madura jako zbraň vlády

Podle venezuelské opozice využívá autoritářský prezident Maduro srpnový incident k útokům na své oponenty, někteří dokonce tvrdí, že kvůli tomu pokus o atentát zinscenovala tajná služba. Za jednoho z hlavních osnovatelů výbuchu dronu, který při Madurově projevu zranil několik vojáků, označila venezuelská vláda Borgese, který stejně jako další opoziční lídři v obavách z uvěznění pobývá v exilu. V souvislosti s incidentem, k němuž se přihlásila neznámá skupina opozičních aktivistů, bylo již několik politiků zatčeno.

krista2018 ( 10. října 2018 17:52 )

tohle by si zasloužil kdejaký politik i u nás

Zobrazit celou diskusi