Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin si pozval na kobereček vedení rozvědky. Náčelníkovi se z toho udělalo špatně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. října 2018
15:13

Náčelník ruské vojenské rozvědky GRU generálplukovník Igor Korobov (62) byl na „koberečku“ u prezidenta Vladimira Putina. Podle zdrojů se zpovídal ze „zpackané“ operace v Salisbury i z nezdařených kybernetických útoků v Nizozemsku a Velké Británii. Korobovi se po návratu domů udělalo špatně, ruský tisk informoval o tom, že GRU pravděpodobně čeká čistka, uvedl deník Daily Mail.

GRU v poslední době čelí jednomu skandálu za druhým. Jeden je spojený s otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Rusko s útokem nejprve spojoval nervově paralytický toxin novičok, který byl vyráběn především v Sovětském svazu. Britští vyšetřovatelé následně zveřejnili, že útok provedli dva Rusové Ruslan Boširov a Alexandr Petrov.

Kauza Skripal

V obou případech se jednalo o pseudonymy, investigativní web Bellingcat pomohl odhalit totožnost mužů a prokázat, že jsou agenty GRU. Prezident Putin veřejně prohlásil, že muži jsou civilisté. Plukovník Anatolij Čepiga (Boširov) i armádní lékař Alexandr Miškin (Petrov) jsou ale členy rozvědky. Oba jsou nositeli významného ocenění Hrdina Ruska, které uděluje sám Putin.

Putin nechal na sobotu svolat mimořádné zasedání, kterého se účastnilo jak vedení GRU, tak členové ministerstva obrany. Prezident podle zdrojů soptil vzteky a chtěl vědět, kdo nese zodpovědnost za nepovedené akce v zahraničí a za „ty tupce“, kteří měli mise vykonat. Nešlo podle všeho jen o traviče ze Salisbury, ale i o hackery, jejichž kyberútoky byly minulý týden odhaleny.

Neschopnost a neopatrnost, vztekal se Putin

Velitelé příslušných akcí byli podle zdrojů obviněni z „naprosté neschopnosti“ a „neskutečné neopatrnosti“. „To jste si rovnou všichni mohli narazit buďonovku,“ vysmívali se politici velitelům GRU. Buďonovka byla čepice s rudou hvězdou, která se stala jedním z hlavních rozpoznávacích symbolů Rudé armády během 2. světové války.

Kritika neminula ani samotné agenty, kteří akce vykonali. Chovali se prý krajně neodpovědně a nedodržovali elementární zásady konspirace. Putin a spol. tím zřejmě naráželi na to, že Miškin na svém falešném pasu použil nejen své skutečné datum narození a pravá jména svých rodičů, ale jako adresu uvedl hlavní centrálu ruské rozvědky. Což lidem z Bellingcatu výrazně usnadnilo pátrání.

Alexandr Miškin, pravá identita Skripalova traviče Petrova. Miškin je vojenský lékařem v GRU. Alexandr Miškin, pravá identita Skripalova traviče Petrova. Miškin je vojenský lékařem v GRU. | ČTK

Vyhoštění hackeři

Spekulace o ohrožených postech vysokých důstojníků GRU se většinou opírají o nepotvrzené informace serveru MBCh-Media, který financuje nepřítel Kremlu a bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Korobova si k sobě podle všeho pozval Putin už podruhé, poprvé spolu jednali už v září. Pokaždé si šéf GRU stěžoval na nevolnost.

Našel se už i viník odpovědný za skandální vyhoštění čtyř údajných ruských agentů z Nizozemska, kde se podle tamních úřadů pokoušeli proniknout do počítačové sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Je jím prý druhý tajemník ruského velvyslanectví v Haagu Konstantin Bachtin, který hackerský útok na OPCW koordinoval.

Nizozemská kontrarozvědka odposlouchávala jeho telefon a přípravy k tajné operaci sledovala od samého počátku. Podle MBCh-Medií je Bachtin údajně blízkým přítelem Skripalova traviče Čepigy.

Zvýšená aktivita GRU

Ruskou rozvědku rozhodně nešetří ani zahraniční tisk, který její agenty označil za „břídily“. Nelze ale pominout, že aktivita GRU nabyla na intenzitě. Což je spojené hlavně s protiruskými sankcemi, které byly na Moskvu uvaleny kvůli anexi Krymu.

„Rusko nyní funguje na základě válečných pravidel, což znamená, že GRU byla puštěna ze řetězu,“ uvedl analytik Mark Galeotti. „Jak se konfrontace mezi Východem a Západem zhoršuje, posilují tyto vojenské agentury a GRU je nyní mnohem aktivnější,“ dodal expert.

Agenti v ohrožení

Co se reorganizace týče GRU, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že „přednesená obvinění vůči GRU nejsou příliš kvalitní na to, aby k tomu došlo“. Stejného názoru je i Galeotti. „Myslím, že pokud se podle ruských výpočtů jedná jen o několik rozpačitých chvil a tvrdých prohlášení, může to (Moskva) přečkat,“ tvrdí analytik.

 

pekaaaros ( 10. října 2018 16:09 )

jakože po celém světě běhají agenti z nejrůznějších zemí i státních zřízení. Kdyby teď Kim Čong-Un naznal, že vás chce zničit, tak do hodiny u vás zvoní pikolík z vietnamského bistra a přinese vám "pozornost" .. Ale co předvádí tihle džentlmeni? Však to je jasné, že to prokúknú. Já mám takový pocit, že svět má štígro, že barbarosa byla ve 40. letech a ne dneska. Dneska by to ti RUsové snad schytali, jak by byli nedůslední. Ono by k tomu asi přispělo i klimatické oteplení. Takže by nebylo na podzim takové bahno a na zimu takovej mráz. Ale jinak... Putin by měl seřvat na koberečku všecky a ve výsledku zpytovat i sám sebe, kde udělal i on chybu při výběru svých agentů. Sa podívajte na Amíky, jak jsou opatrní. Taky občas udělalí chybu, ale takhle amatérský teda nesekají.

Zobrazit celou diskusi