Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak neprotopit „majlant“? Známe triky, kterými ušetříte tisíce v rozpočtu

  • Autor: ula,Jana Poncarová - 
    11. 10. 2018
    06:10

    Jakkoli je ještě babí léto, topná sezóna už je v plném proudu. Pokud nechcete platit tisíce korun zbytečně, měli byste zpozornět. Seřízením kotle je totiž možné ušetřit až třetinu nákladů za vytápění, 30 procent může uspořit termostat. A další stovky z účtu „skrouhnou“ správné vytápěcí návyky. Poradíme, jak můžete začít šetřit už dnes.

  • 1.Správné návyky nezvládnou vše

    Vytápění bývá tou největší položkou u spotřeby energií v domácím rozpočtu, může to být až 60 procent. Kdo chce ušetřit, měl by se tak zaměřit právě na něj. Topit na nižší teplotu, větrat jen krátce, nestavět před radiátory nábytek – to jsou jen některé z rad, které nabízejí odborníci. Správné návyky ale nezvládnou vše. Důležité je mít v pořádku kotel i radiátory.

    Jak snížit výdaje za topení začátku topné sezóny? Máme několik tipů Jak snížit výdaje za topení začátku topné sezóny? Máme několik tipů | shutterstock.com

  • 2.Seřízený kotel

    „Ještě před zahájením topné sezóny je vhodné prohlédnout rozvody tepla i topná tělesa a zkontrolovat možné úniky teplonosné kapaliny, což je obvykle voda. Manometr měřící tlak v otopné soustavě by měl ukazovat obvyklou hodnotu,“ doporučuje energetický poradce Jan Truxa.

    V případě zjištění jakýchkoliv netěsností nebo poklesu tlaku v soustavě je třeba vše opravit. Například plynový kotel je vhodné nechat alespoň jednou za dva roky vyčistit a seřídit. Dobře seřízený moderní kotel může znamenat úsporu v řádech tisíců korun. „Ušetřit je možné až třetinu výdajů za teplo,“ podotýká Alice Horáková, tisková mluvčí ČEZ.

    Správné nastavení regulace je zásadní. „Pokud se například nastaví teplota na výstupu z kotle na 60 °C a více, kondenzační efekt se moc neprojeví a úspora nákladů se nedostaví,“ varuje energetický poradce Karel Srdečný.

    Současně je třeba dávat pozor na to, aby kotel nespínal příliš často, například několikrát za hodinu. Tím se jednak zkracuje životnost a jednak zvyšuje spotřeba plynu.

    Topná sezóna je v plném proudu Topná sezóna je v plném proudu | Profimedia

  • 3.Odvzdušněné radiátory

    Další potíží může být zavzdušnění radiátorů. Pokud k podobnému problému dochází častěji, je nutné zjistit proč. Vhodné je kontrolovat tlak v expanzní nádobě, protože jeho pokles se obvykle řeší dopouštěním topné vody, což zvyšuje obsah plynů v otopné soustavě. A tak se situace opakuje.

    „Důležitá je také kontrola funkčnosti pojistných ventilů, filtrů, oběhových čerpadel a dalších armatur. Péči věnujte rovněž termoregulačním ventilům nebo kohoutům na topných tělesech. Nezapomeňte ani na revizi a kontrolu kotle nebo spalinové cesty,“ dodává Jan Truxa. Revize a seřízení plynového kotle by mělo předcházet každé topné sezóně. Zvýší se tak nejen bezpečnost, ale sníží se zároveň spotřeba paliva.

    Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 4.O jeden stupeň méně

    Náklady na vytápění šetří i takové drobnosti, jako jsou čisté radiátory bez prachu, které nejsou přikryté těžkými závěsy nebo policemi. Jakékoli zakrytí radiátorů totiž snižuje výkon tělesa i přenos tepla.

    Zároveň platí, že každý stupeň dolů znamená úsporu. „Nejjednodušší je netopit tolik. Snížením prostorové teploty v místnosti o 1 °C klesá spotřeba energie až o šest procent. Češi jsou přitom známí tím, že místnosti vytápějí na vyšší teplotu než jiné národy,“ uvádí Alice Horáková.

    S tím souhlasí i Hana Novotná z Bohemia Energy. „V každé místnosti není třeba mít stejnou teplotu. K regulaci topení je vhodné použít termostatické hlavice na radiátorech,“ dodává. Správnou teplotu v místnosti udrží chytrý termostat, který přizpůsobí teplotu v bytě venkovnímu počasí a pozná, kdy členové domácnosti dorazí domů, takže začne topit až před jejich příchodem. Zároveň pohlídá otevřená okna.

    Topná sezóna je v plném proudu Topná sezóna je v plném proudu | Profimedia

  • 5.Panely a větrání

    Za radiátory lze navíc umístit panely, které teplo odrážejí zpět do místnosti. Popřípadě tam, kde jsou vysoké stropy, nad radiátor umístit polici. Ideální vlhkost vzduchu pro pocit tepla je přibližně 50 procent. Je-li menší, pomohou rostliny nebo zvlhčovače.

    Větrat se doporučuje dvakrát denně asi deset minut, nejlépe průvanem, a při větrání netopit. V noci a v nepřítomnosti je vhodné zatahovat závěsy a venkovní rolety či žaluzie. Okny pak uteče méně tepla.

    Topná sezóna je v plném proudu Topná sezóna je v plném proudu | Profimedia

  • 6.Pozor na prochladnutí bytu

    Současně není dobré vypínat často topení, například při odchodu do práce. V takovém případě se vyplatí vytápění pouze stáhnout. „Jestliže byt vychladne, o to více energie je pak potřeba, aby se teplota v bytě opět dostala na požadovanou výši,“ konstatuje Hana Novotná.

    V účtu za vytápění se počítá každá skulina, proto se vyplatí izolovat jakoukoli netěsnost, například u oken nebo dveří. Úniku tepla zabrání i speciální práh s těsněním nebo venkovní i vnitřní žaluzie na oknech.

    Topná sezóna je v plném proudu Topná sezóna je v plném proudu | Profimedia

  • 7.Každý stupeň navíc = vyšší spotřeba

    Každý stupeň Celsia navíc znamená - jak už bylo zmíněno - šestiprocentní navýšení spotřeby energie. Doporučené úsporné teploty jsou 20 °C v obývacím pokoji a v kuchyni, 23 °C v koupelně, 15 až 16 °C v ložnici. Důležité je temperovat. Pokud teplota v místnosti klesne pod 12 °C, bude vytápění trvat dlouho.

    Topná sezóna je v plném proudu Topná sezóna je v plném proudu | Profimedia

  • 8.Čistý komín

    Podle zákona z roku 2015 by měl být každý komín vyčištěn minimálně jednou za rok, pokud lidé topí pevnými palivy, je to třikrát do roka. Jinak vám hrozí až desetitisícová pokuta. „Škody v důsledku nedostatečné kontroly a údržby komínů Slavia pojišťovna eviduje jako jednu z nejčastějších příčin požárů v období podzimních a zimních měsíců,“ varuje Václav Geletič, produktový manažer Slavia pojišťovny.

Zobrazit celou diskusi