Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krnáčová nehodlá stát v cestě. Jednání zastupitelstva svolá po vzniku nové koalice

Zasedání nového zastupitelstva by nemělo nic bránit. Dosluhující primátorka pouze čeká na sestavení koalice a na žádost o svolání zastupitelstva. (ilustrační foto)
Zasedání nového zastupitelstva by nemělo nic bránit. Dosluhující primátorka pouze čeká na sestavení koalice a na žádost o svolání zastupitelstva. (ilustrační foto)  (Autor: Jiří Marek)
Autor: diz, ČTK - 
9. října 2018
15:50

Kdy začne fungovat nové složení zastupitelstva magistrátu hlavní města po volbách? Nejdříve by tomu tak mělo být za 11 dní, kdy uplynula lhůta, v rámci které je možné podat návrh na neplatnost voleb. Jestliže žádná strana nebo politické hnutí volby připomínkovat nebude, stávající primátorka Adriana Krnáčová (ANO) musí jednání svolat do 15 dnů.

Státní volební komise vyhlásila a zveřejnila celkové výsledky voleb v úterý. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana začne od středy platit desetidenní lhůta, kdy lze k Městskému soudu v Praze podat návrh na neplatnost hlasování voleb nebo volby kandidáta.

Klidné střídání garnitur

Krnáčová na dotaz ČTK uvedla, že nebude svolávání zastupitelstva oddalovat. „Jakmile se strany dohodnou (na nové koalici) a po uplynutí lhůt mi doručí žádost o svolání zastupitelstva, tak jej samozřejmě ihned svolám,” sdělila. Krnáčová v letošních volbách nekandidovala.

V případě, že soud nebude muset řešit žádnou námitku, primátor či starosta městské části musí podle zákona do 15 dnů svolat ustavující jednání zastupitelů. Pokud přeci jen bude nějaký návrh podán, začne platit 15denní lhůta na svolání zastupitelstva až ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů.

Volby v Praze vyhrála ODS, v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa