Po tragickém zřícení mostu v italském Janově Správa silnic Moravskoslezského kraje provedla ještě mimořádnou kontrolu stavebně-technického stavu mostů v regionu. U čtyřmetrového mostu v Bašce se ukázalo, že je v havarijním stavu. Můstek se proto bude muset zbourat a postavit znovu.

Kraj měl modernizaci mostu v plánu delší dobu, ale nemohl se s obcí dohodnout na objízdné trase. „Bohužel jsme se nedohodli, most je v havarijním stavu, takže my ho stejně na jaře příštího roku zavřeme a uděláme znova,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Zatím není zcela jasné, zda bude silnice zcela uzavřena a úsek se bude objíždět, nebo se vybuduje provizorní most. Náklady na nový most a stavbu chodníku se odhadují na devět milionů korun.

Další most ve špatném stavu je v Šenově nad železniční tratí a příští rok by se měl také opravovat. Modernizace má stát asi 62 milionů.

Velké opravy v příštím roce

Plán oprav Správy silnic Moravskoslezského kraje na rok 2019, který už schválili krajští radní, počítá se zahájením rekonstrukcí a oprav 12 mostů, opěrných zdí a silnic. Vybrána byla především místa ve špatném stavebním stavu, která omezují plynulost dopravy a ohrožují bezpečnost silničního provozu.

Na většinu naplánovaných staveb jsou už vydána stavební povolení nebo jsou zahájena stavební řízení. Kraj počítá s tím, že všechny stavby zahájené v příštím roce budou ještě v roce 2019 i dokončeny. Moravskoslezský kraj spravuje 1122 mostů na silnicích nižších tříd.

VIDEO: Tisíce aut devastují každý den kamenný most v Tetčicích.

Video
Video se připravuje ...

Tisíce aut devastují každý den kamenný most v Tetčicích. Zdeněk Matyáš