Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři fenky z Chanova na pokraji smrti. Zachránili je dobrovolníci, štěňata nepřežila

Autor: Kateřina Lang - 
17. října 2018
17:04

„Má tam strašně psů v hrozném stavu, jsou vyhublí a postupně umírají.“ Takovou hlášku dostali dobrovolníci ze záchranného spolku SOS for Pets na začátku října. Na nechvalně známém sídlišti Chanov v Mostě totiž žije chovatelka, která péči o svá zvířata nezvládá a sousedé už se na to prý nemohou dívat. 

„Naše zkušená dobrovolnice majitelce psů zavolala a získala si její důvěru. Naštěstí se nakonec podařilo ženu přesvědčit, aby nám některá svá zvířata vydala,“ popisuje situaci Kateřina Ondičová ze záchranného spolku.

Při první návštěvě bylo dobrovolníkům jasné, že situace je opravdu kritická. Všichni psi, které v bytě viděli, byli vyhublí a evidentně hladoví. Majitelka se nakonec nechala přesvědčit, aby spolku vydala 3 fenky a devět štěňátek, které předala na základě darovací smlouvy.

Štěňátka z Chanova po převozu do dočasné péče záchranářů Štěňátka z Chanova po převozu do dočasné péče záchranářů | SOS for pets

Polovina odebraných štěňat nepřežila noc

Dvě z fenek, které v chanovském bytě porodily štěňata, byly ještě samy štěňátky. Dvěma psím maminkám je totiž teprve osm měsíců. Pro své potomky navíc, kvůli nedostatku potravy, neměly dostatek mateřského mléka.

„Snažili jsme se štěňata dokrmit, bohužel pro některé z nich už bylo pozdě. Polovina nepřežila svou první noc v dočasné péči. Podle veterináře zemřela na podchlazení a podvýživu,“ vysvětlila jedna z dobrovolnic, která pomáhala s odběrem zvířat.

Záchranáři se do Chanova brzy vrátí

V mosteckém bytě u chovatelky, jejíž péči nepřežilo pět šťěňátek, zůstává dalších šest dospělých zvířat. Ty zatím žena nechce za žádnou cenu vydat. Zvířecí záchranáři ale věří, že se podaří majitelku psů přesvědčit. „Jsme připraveni celou věc řešit za pomoci Krajské veterinární správy. Nedovolíme, aby další pejsci umírali,“ uzavírá dobrovolnice Kateřina.

Sledujte psí příběhy na Instagramu a Facebooku a dozvídejte se novinky z rubriky jako první.