Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brnu povládne dál Vokřál (ANO). Čtyřkoalice mezi sebe nepustí Piráty

Autor: Jiří Nováček - 
8. října 2018
22:20

Piráti v Brně nakonec ostrouhají. Magistrátní koalici uzavřou vítězné ANO s ODS, které do městské vlády přizvou lidovce a sociální demokraty. Dohromady budou mít tyto strany v 55členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 45 křesel.

Na koaličním půdorysu se v pondělí večer shodli lídři všech čtyř zmíněných stran. Ve společném prohlášení uvedli, že nepředpokládají účast dalších partají. Kromě SPD Tomia Okamury, se kterým odmítali všichni od začátku jednat, tak překvapivě vyšachovali z možné široké koalice Piráty. Ti se večerní schůzky nezúčastnili.

„Nemám o rozhodnutí ostatních stran zatím žádné informace, nemohu je tedy ani nijak komentovat,“ řekl Blesku šéf brněnských Pirátů Tomáš Koláčný. Připustil, že během dne jeho strana jednala s ANO o své účasti v široké koalici, lídři se však rozešli bez konkrétního ujednání.

Vyjednávací týmy ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD se mezitím ubezpečily, že jsou schopny dohodnout se na všech zásadních tématech. „Očekávali jsme, že se na některých tématech zadrhneme o poznání déle, ale jednání šlo nad očekávání hladce,“ řekl novinářům současný primátor a lídr ANO Petr Vokřál.

V příštích dnech chtějí všechny čtyři strany jednat o konkrétním rozdělení křesel v jedenáctičlenné radě. Že by k jednání přizvali další stranu, označil Vokřál za vysoce nepravděpodobné.

Zastupitelstvo Brna má 55 členů. ANO obsadilo 18 křesel, ODS 14, KDU-ČSL 8, Piráti 6, ČSSD 5 a SPD 4.

Čemu chtějí strany v zastupitelstvu šéfovat?

ANO: Majetek, investice, primátorský řetěz pro Petra Vokřála.

ODS: Dopravu, kulturu, sociální oblast, Smart city, 1. náměstkyni primátora pro Markétu Vaňkovou.

KDU-ČSL: Životní prostředí, sport, zdravotnictví, možná školství.

Piráti: Konkrétní jednání zatím neproběhla.

ČSSD: Bydlení.

SPD: Nedostane nic.

Zatím volná zůstává oblast územního plánování.

Doporučujeme
cyborg ( 8. října 2018 23:52 )

Pro zasmání: "modeman & cyborg" v pořadu ČT Máte slovo (27.4.2017 - 20.9.2018) https://www.youtube.com/watch?v=ocv3nefHdiI

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa